Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krize americké politiky

Letošní volby amerického prezidenta budou další hlubokou trhlinou americké společnosti. Stav politiky v USA se navíc odráží ve výrazném poklesu amerického vlivu ve světě.

Podle posledního průzkumu mezi americkými voliči si v současné době myslí více než třetina z nich, že vítězství Joea Bidena v posledních prezidentských volbách v roce 2020 nebylo legitimní. Biden’s election was illegitimate, say 36% of voters in new poll. Článek pochází z webu The Washington Times a konstatuje, že o legitimitě zvolení Bidena prezidentem dokonce pochybuje i část voličů demokratů. Mezi republikány věří nelegitimitě volby Bidena za prezidenta téměř 2/3 voličů. Toto se děje v USA, kde se naopak demokraté snaží nepustit Donalda Trumpa k volbám a zdá se, že tento způsob politiky nahrává paradoxně právě Trumpovi. Trump tak hovoří stále radikálněji o špatné politice Bidenovy administrativy a snahy o jeho nepřipuštění k volbám podle něho jen dokládají strach demokratů z porážky.

Další „šokující“ průzkum proběhl mezi Američany hispánského původu. Podle průzkumu uveřejněném na webu MEDIAITE se podpora mezi Američany hispánského původu výrazně proměnila. Zatímco ve volbách v roce 2020 vyhrál Biden v této skupině o propastných 33% (65% voličů hispánského původu volila Bidena a jen 32% Trumpa), nejnovější průzkum ukázal, že Biden vede nad Trumpem jen o 5% (39% proti 34%).  Z toho vyplývá pouze jedno – Trumpovi voliči v hispánském táboře nepřibyli, zato polovina voličů Bidena z řad hispánců by ho již nyní nezvolila a hledá nějakého „nového“ prezidenta.

V této souvislosti je však potřeba zmínit ještě jednu mnohem závažnější věc. Už jsem slyšel komentář v tom smyslu, že USA letos čekají volby mezi „starci“.  Na úlety Bidena, o kterých se píše dokonce i v „progresivních“ médiích, jsme si jaksi zvykli. Teď k nám občas dorazí zprávy i o „úletech“ Trumpa, které mají rovněž dokazovat jeho počínající demenci. Přesto jak Biden tak Trump zatím vedou v podpoře mezi svými voliteli a skutečně to vypadá tak, že by se na podzim mělo volit opět mezi Trumpem a Bidenem. Četl jsem dokonce už i takové komentáře, že by pak USA vedl prezident, který by mohl s velkou pravděpodobností v úřadu zemřít.

Bohužel, vliv nekompetentního amerického prezidenta Joea Bidena se projevil od nástupu do úřadu. USA opustily Afghánistán v létě 2021 za podmínek, které řada komentátorů přirovnávala k „úprku“. Výsledkem amerického „stažení“ je Afghánistán, který vypadá naprosto stejně jako Afghánistán z časů, které předcházely americké intervenci. Stažení z Aghánistánu bylo zásadním zlomem v posuzování kompetentnosti Joea Bidena. Ještě na počátku července 2021 důvěřovalo Bidenovi přes 52 % voličů, v polovině srpna 2021 - během afghánské operace – se důvěra v jeho politiku propadla poprvé pod 50 % a nedůvěra v jeho politiku je až do současnosti vyšší než 50 %. V polovině roku 2022 dosáhla nedůvěra prvního vrcholu na úrovni 56 %, do konce roku 2022 nedůvěra klesla na 51,5 % a od té doby se nedůvěra pomalu zvyšuje až na současných asi 55,5 %. V průzkumech současnosti vede Trump nad Bidenem , ale téměř 20% voličů hledá nějakou „třetí“ stranu.

V současnosti ovlivňuje americké voliče samozřejmě tak jako vždy stav americké ekonomiky, která je mimochodem na vzestupu, a poté situace na mexické hranici, přes kterou do USA proudí statisíce migrantů. Trump zcela jistě těží z rétoriky proti ilegální migraci a slibuje další výstavbu zdí na jižní hranici USA. Současně, republikáni účinně blokují americkou zahraniční pomoc Ukrajině a Izraeli požadavkem na zásadní zvýšení finanční podpory na boj s ilegální migrací. Bidenova administrativa zatím požadavkům republikánů odolává, ale bude nutně potřebovat uvolnit prostředky pro Ukrajinu i Izrael, bez níž se zejména Ukrajina vůbec neobejde.

Právě na příkladu dvou válek – ukrajinské a  izraelské – lze ukázat chybnou strategii americké zahraniční politiky. Bez americké pomoci se Ukrajina stane obětí Ruska. Ukazuje se, že USA významně podcenily ruské vojenské schopnosti a tím, že se na počátku konfliktu distancovaly od přímé vojenské podpory Ukrajině, umožnily Rusku proniknout hluboko do ukrajinského vnitrozemí. Nasazení amerických vojáků na Ukrajině je v současnosti zřejmě nemožné a výrazně by poškodilo šance Bidena na znovuzvolení. Na Blízkém východě pokračuje americké balancování mezi podporou Izraeli a podporou vzniku palestinského státu. Je to opět chybná strategie nadbíhající některým arabským režimům a jak známo, politika „dvoustátního“ řešení na území Britské Palestiny selhala při zrodu státu Izrael v roce 1947 a spolehlivě selže i dnes. Izrael dnes opět žije v zásadních problémech své existence, rozsáhlé oblasti v dostřelu arabských islamistických jednotek jsou opuštěny a obyvatelé evakuováni. Na Západním břehu bojuje se stejnými islamisty jako v pásmu Gazy a cíle Izraele nebudou stejně dosaženy podobně jako cíle americké politiky na Ukrajině.

Ukazuje se tak, že současná americká zahraniční politika není úspěšná. Tvrdí se, že volby v USA se rozhodují na tom, jak šlape americká ekonomika. Ta podle většiny ukazatelů šlape mnohem lépe než evropská, ale současně se zdá, že si Biden znepřátelil své tradiční voličské skupiny, a to možná právě chybnou imigrační politikou.  Svět se ale vyvíjí zcela jinak, než by si americká administrativa přála. Rusko se americkým sankcím vysmívá a našlo si jiné cesty, jak dovézt to co potřebuje.  Čína dnes otevřeně usiluje o přičlenění Tchaj-wanu k Číně a vehementně se snaží ovlivnit blížící se volby na Tchaj-wanu. Indie dělá svou politiku a klidně spolupracuje s Ruskem v rámci sdružení států BRICS, k nimž od 1. ledna letošního roku přibyly další státy, například Saudská Arábie nebo Írán. USA už nejsou všemocné jako na konci éry rozpadu sovětského bloku v devadesátých letech minulého století. A hodně problémů si Západ a USA zvláště zadělaly svou politikou „záchrany“ klimatu. To je stále bod číslo jedna zejména států EU a díky tomu se skutečně vážné problémy války a míru řeší v kontextu „záchrany“ klimatu a tento boj na mnoha frontách USA ani přes svou sílu nejsou schopny vyhrát.

Domnívám se, že ať už volby v USA dopadnou jakkoliv, další úpadek vlivu USA na světovou politiku je nevyhnutelný.  To není dobrá vyhlídka pro Evropu, která bez vojenské síly USA nemá šanci srovnávat se s Ruskem ani Čínou. Rusko vsadilo vše na strašení jadernými zbraněmi a Čína obsadila trh se spotřebním zbožím do té míry, že může vyvolat i v EU nedostatek čehokoliv si zamane. Rozdělení americké společnosti je však natolik dramatické, že může dále ještě urychlit úpadek vlivu USA a to bohužel není pro Evropu se svými klimatickými fantasmagoriemi  vůbec dobrá zpráva.

Autor: Jan Bartoň | středa 3.1.2024 8:00 | karma článku: 38,10 | přečteno: 2614x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 31,41 | Přečteno: 653x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,75 | Přečteno: 868x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,63 | Přečteno: 2813x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,89 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1156x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  15:50

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Německu zemřeli dva pobodaní Ukrajinci. Policie podezírá 57letého Rusa

28. dubna 2024  15:28

V areálu nákupního centra v bavorském městě Murnau am Staffelsee byli v sobotu večer nalezeni dva...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,79
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články