Snížíme dotace o 55 miliard korun?

1. 06. 2023 9:00:38
Plán vlády na redukci dotací o cca 55 miliard korun je sice velmi bohulibý, ale má svá ohromná úskalí. Ekonomika EU je více méně dotační obecně, zejména do tak zvaných obnovitelných zdrojů.

Redukce dotací o 55 miliard korun je plánem, který je opět možné uchopit mnoha způsoby. Tím nejjednodušším způsobem je redukovat dotace plošně u všech ministerstev tak, aby se součet rovnal kýženému cíli. Vzhledem k tomu, že jednotlivá ministerstva si žárlivě střeží své rozpočty, sotva si umím představit, že jedno ministerstvo přijde procenticky o mnohem vyšší částku dotací než druhé. Ostatně, médii už proběhla zpráva, že ministr zahraničních věcí nesouhlasí s plánem na redukci výdajů na platy, i když by se tato redukce měla týkat všech ministerstev stejně. On má ale „pádné“ argumenty, proč zrovna jeho úředníci potřebují platy nejen zachovat, ale zvýšit.

Nejproblematičtějšími dotacemi byly, jsou a budou dotace pro firmy. V „raném dávnověku dotací EU“ po našem vstupu do EU, se dotace dávaly malým a středním firmám a kdo chtěl tedy na dotace dosáhnout, musel si založit malou firmu, třeba eseróčko, a pak mohl žádat. Podmínkou bylo snad jenom to, že tato malá firma musela existovat tuším minimálně rok. Rok se ale nechá vydržet. To přesně bylo v pozadí kauzy Čapí hnízdo. Na konci této kauzy sice stál osvobozující rozsudek, ale stát se tuším odvolal a kauza tak zřejmě bude pokračovat. Faktem je, že v případě Čapího hnízda probíhalo zřejmě vše podle tehdy platných směrnic, pokud se i vážený soud přiklonil k tomu, že žádný podvod spáchán nebyl. Dokazuje to současně, že dotace jsou lehce zneužitelné i pro politickou diskreditaci soupeřů.

Vraťme se ale k plánované redukci dotací. Pokud by se škrty v dotacích týkaly pouze firem jakékoliv velikosti, bylo by to sice možná správné, ale ve svém důsledku by toto opatření poškodilo konkurenceschopnost českých firem v EU i ve světě. Jiné státy dotují firmy taky, a to i giganty, a logicky by se tak české firmy dostaly do konkurenčně nevýhodné pozice.

Potom lze snížit dotace na různé více méně sociální služby, což se mimochodem také děje – viz mediálně přetřásaný případ snížení podpory invalidům, protože se „zlepšila lékařská péče“. V této oblasti ale máme lidovce a ministr Marian Jurečka bude "své" dotace bránit všemi silami a způsoby včetně mediální propagandy.

A nakonec tu mám dotace pro výzkum a vývoj a na podporu vysokých škol. V současné době je situace taková, že vysokými školami prochází i více než polovina ročníkové populace a nese to samozřejmě své „plody“. Vysoké školy opouštějí často lidé, kteří mají úroveň lepšího středoškoláka nebo absolvovali tak zvané „humanitní“ obory, kde se zabývali doslova „ptákovinami“. Právě vysokoškolští učitelé těchto oborů si hlasitě stěžují na výšku svých platů, která je mnohem nižší než platy učitelů na základních a středních školách. To je „daň“ za kvantum studentů, které těmito školami procházejí, když se chtějí chlubit titulem Bc. nebo Mgr.

A zaslechl jsem, jak se říká z naprosto důvěryhodného zdroje, že se v rámci škrtů v dotacích chystá i redukce výdajů na aplikovaný výzkum. To je dle mého soudu snad jediný dotační typ, který si zaslouží podporu. Vždyť podpora inovací a nových technologií by měla být stěžejním zájmem jakékoliv vlády, ať už se tváří jako levicová nebo pravicová či středová. Tady si malé a střední firmy skutečně podporu zaslouží, protože ve výzkumu a vývoji je plno cestiček, které vedou k cíli spíše oklikou a dotační podporu si zaslouží. Samozřejmě, podporovat inovace v automobilovém průmyslu je také možné, ale obecně velké automobilky si většinou vydělají dost na to, aby inovace zvládly bez dotací. Bohužel, tlak na „čistou energii“ vede k plýtvání i tady. Četl jsem krásnou větu o tom, že v Číně jezdí elektromobily na uhlí a ve Francii na jádro, což jsou zdroje energie, které se EU rozhodla zlikvidovat.

Problém dotací tak zdaleka není tak jednoduchý, jak se současná vláda tváří. Obávám se, že se s redukcí dotací nejvíce svezou ti, kteří budou mít nejmenší sílu odporovat a mají na vládu malý vliv. Proto například redukce dotací na výzkum a vývoj bude možná mnohem procenticky vyšší než v jiných případech, protože ministerstvo pro vědu a výzkum „vedené“ slaboučkou Helenou Langšádlovou to odnese nejvíce.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 1.6.2023 9:00 | karma článku: 35.56 | přečteno: 2348x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 639 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3391 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3137 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 79 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 298 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 639 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.56 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...