Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko má na frontě 350000 vojáků. Poplašná zpráva?

Po zprávách o drtivých porážkách ruských jednotek a po návštěvě amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjevě se objevují zprávy o tom, že má Rusko na frontě 350000 vojáků.

Jednání amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjevě demonstrovalo neochvějnou podporu USA a Západu obraně Ukrajiny. Tak se alespoň vyjadřují hlavní komentáře západních médií. Údajně bylo o návštěvě předem informováno i Rusko. Současně se komentátoři vyjadřují tak, že Biden přijel proto, aby povzbudil ukrajinskou ofenzívu na jaře letošního roku. Zbraní má údajně Ukrajina dost.

Ovšem jsou i jiné zprávy přímo z fronty. Ukrajinci tvrdí, že nemají dost munice a musí s ní šetřit. Tvrdí se, že zatímco Rusko denně na frontě vystřelí až 20000 dělostřeleckých nábojů, Ukrajina jenom 5000. A k tomu všemu i čeští komentátoři „pochybují“ o tom, že náš nově zvolený prezident Petr Pavel naváže na politiku Václava Havla.

Za všechny jmenuji komentátora z prostředí ČSSD Lukáše Jelínka na CNN Prima News.  Pavlův výrok na mnichovské Bezpečnostní konferenci – kdy vyjádřil skepsi ohledně toho, zda se Ukrajině letos podaří válku vyhrát – je jedním z nemnoha Pavlových výroků v zahraniční politice, kdy se snaží být velmi opatrný a opatrně našlapovat. Tak to v otázce války na Ukrajině dělal i během kampaně,“ podotkl Jelínek. Výrok nově zvoleného prezidenta, který do úřadu nastoupí 9. března, podráždil ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kulebu…..Hostem pořadu byl také komentátor Petr Kamberský. Ten vzpomněl, jak Pavel sliboval klid, řád a zkušenosti nejen v domácí, ale zejména zahraniční politice. „A za pár dní, kdy je zvoleným prezidentem, v ní udělal docela velké haló. V zahraniční politice by měl být více kompetentní než v té domácí. Co bude po uvedení do úřadu dělat si neodvážím odhadnout. Zatím se jen zdá, že chce být opravdu aktivním prezidentem,“ dodal.

A dnes jsem také zaregistroval zprávu o tom, že má Rusko na frontě 350000 vojáků, což je údajně dvakrát více než na počátku ruské agrese. Kyjev v očekávání ruské ofenzivy žádá západní spojence o rychlé dodávky zbraní a zejména munice, která armádě napadené země dochází. Podle Borrella je nyní připraven na ofenzivu téměř dvojnásobek ruských vojáků, než byl před rokem na zahájení invaze.

Z výše uvedeného je patrné, že Západ nestačí na Ukrajinu dodávat zbraně ani munici v takovém počtu, aby se vyrovnala jejich ztrátě v bojových operacích. Tanků, kterých by Kyjev potřeboval až několik set, možná až tisíc, budou do března dodány spíše jen desítky.  Dodání vojenských letadel opět nebylo ze strany USA potvrzeno, pouze premiér Velké Británie slíbil dodávky raket delšího doletu. Kolik jich bude, ale neupřesnil.

Dle mého soudu byla a jsou slova Petra Pavla na Mnichovské bezpečnostní konferenci  realistickým popisem situace na ukrajinské frontě. A souhlasil bych i s tvrzením Petra Kamberského, že Pavel bude v otázce zahraniční politiky a zejména války na Ukrajině kompetentní. Dokonce i po svém návratu Pavel zdůraznil, že si za svým vyjádřeném na bezpečnostní konferenci stojí. Propaganda a gesta válku Ukrajině skutečně nevyhrají a Pavel jako člověk detailně seznámený se situací v NATO vzhledem k tomu, že byl v této organizaci na velmi vysokém postu, považuje za nutné krotit „optimismus“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět uvedl, že Ukrajina válku v krátké době vyhraje a navíc tvrdil, že dodávky zbraní z Číny Rusku povedou ke světové válce. To jsou velmi nekonsistentní prohlášení, které jsou defacto zřetelně propagandistická a neodpovídají tomu, co se fakticky na rusko-ukrajinské frontě děje.

Vůbec se proto nedivím zprávám, které přicházejí od uprchlíků z Ukrajiny v Česku, že jich už bezmála čtvrtina uvažuje o tom, že se usadí v Česku.  A pokud se válka bude dále protahovat s nejistým výsledkem, tento počet bude zřejmě ještě stoupat. To zcela jistě pomůže české ekonomice, ale poškodí Ukrajinu.

Zdá se mi proto, že Pavel vzhledem ke své vojenské minulosti a zkušenosti s NATO bude mnohem realističtěji situaci na Ukrajině hodnotit. Obvinění, která vznesl Andrej Babiš ve finále volební kampaně, a sice že nás Pavel zatáhne do války, se tak ukazují jako nepravdivá, chcete-li lživá. Doufám jen, že konflikt nebude dále eskalovat tak, že už ani realismus Západu nepomůže.

Autor: Jan Bartoň | úterý 21.2.2023 9:30 | karma článku: 29,80 | přečteno: 1250x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 12,45 | Přečteno: 173x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,30 | Přečteno: 2692x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,02
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články