Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

USA chtějí, aby Ukrajina jednala s Ruskem

USA podle mediálních informací neoficiálně „tlačí“ na ukrajinské vedení, aby zahájilo jednání s Ruskem a upustilo od zákona, že se s Putinem nejedná.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena soukromě vybízí představitele Ukrajiny, aby dali najevo ochotu jednat s Ruskem a upustili od veřejného odmítání mírových rozhovorů, pokud bude ruský prezident Vladimir Putin u moci. Uvedl to list The Washigton Post s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s těmito rozhovory…Podle listu američtí představitelé sdílejí hodnocení jejich ukrajinských protějšků, že Putin to nemyslí s jednáními vážně. Zároveň ale přiznávají, že zákaz ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jednat s Putinem vyvolal znepokojení v některých částech Evropy, Afriky a Latinské Ameriky, kde jsou dopady války na náklady na potraviny a pohonné hmoty nejvíce patrné. „Únava z Ukrajiny je u některých našich partnerů skutečná,“ citoval list jednoho ze zdrojů.

Zatímco ukrajinská a ruská propaganda se navzájem předhánějí v počtech zabitých vojáků za den, podle posledních zpráv z Ukrajiny padlo za jediný den přes osm set ruských vojáků, Rusko se ale jednoznačně „zabetonovává“ na dobytých územích a bude velmi obtížné osvobodit další Ruskem okupovaná území na východě i jihu Ukrajiny, administrativa amerického prezidenta Joea Bidena údajně „soukromě“ vybízí ukrajinské vedení, aby s Ruskem jednalo i když je v jeho čele stále Vladimir Putin. Zprávu o tomto „soukromém“ postoji přinesl The Washington Post (který plně podporuje Bidenovu administrativu) těsně před volbami do Kongresu, které mají rozhodnout o dalším osudu Bidenovy administrativy či dokonce vrátit do hry o úřad prezidenta exprezidenta Donalda Trumpa.

Zdá se proto, že tyto „úniky“ byly záměrně vypuštěny před volbami, aby středové voliče přesvědčily o tom, že se demokraté snaží o mír na Ukrajině. Podle dalších informací už USA podpořily ukrajinskou ekonomiku bezmála dvaceti miliardami dolarů a tyto výdaje jsou i pro americkou ekonomiku zátěží, se kterou americká opozice – republikáni – nesouhlasí. V případě, že by zejména Sněmovnu reprezentantů skutečně ovládli republikáni, mohli by prostřednictvím dolní komory Kongresu účinně blokovat „přemrštěné“ výdaje na podporu Ukrajiny.

V našich médiích se o možnosti vítězství republikánů sice hovoří (průzkumy veřejného mínění v USA tomuto výsledku dávají velké šance), ale vzhledem ke korespondenčnímu hlasování se zřejmě může stát i to, že podobně jako v minulých volbách republikáni zvítězí mezi voliči hlasujícími tradičně ve volebních místnostech, ale demokraté to „doženou“ korespondenčními hlasy. Ačkoliv se u nás tvrdošíjně hovoří o tom, že pro volební podvody při korespondenčním hlasování nemají republikáni „žádné důkazy“, obecně se ví, že tato forma hlasování může být ovlivněna aktivisty, kteří dokáží sehnat dostatečné množství korespondenčních hlasů. Jinými slovy, ti, co by k volbám vůbec nepřišli, jsou aktivisty „aktivováni“ a odevzdají hlas tak, jak jim je doporučeno.

Válka na Ukrajině ale není hlavním tématem amerických voleb, těmi zůstávají ekonomická situace s rekordní inflací a imigrační politika. Biden straší tím, že vítězstvím republikánů „skončí demokracie“, Trump kontruje tím, že Biden chce zavést komunismus. O tom se bude 8.11.2022 v USA hlasovat i když je skutečností, že už miliony voličů odvolily dříve a další miliony hlasovaly korespondenčně. Obecně tedy lze konstatovat, že se jedná o boj mezi „pokrokáři podporujícími jakékoliv menšiny“ a „kulturu zakazování“ a na druhé straně o „tradiční hodnoty“. Jde o to, zda voliči podporující tradiční hodnoty nebudou opět převálcováni pokrokáři.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 7.11.2022 9:00 | karma článku: 30,58 | přečteno: 882x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2663x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články