Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin v pytli

Velkou diskusi i mezi politiky vyvolalo vyvěšení Putina v pytli na budově Ministerstva vnitra. Generál Jiří Šedivý tvrdí, že tato instalace ohrozila životy členů vlády jednající na Ukrajině.

Ministr vnitra Vít Rakušan se opět proslavil. Nechal na budovu Ministerstva vnitra instalovat v den výročí vzniku Československa českou a ukrajinskou vlajku a mezi ně nechal umístit hlavu Vladimira Putina vykukující z pytle pro mrtvoly. Proti této instalaci se neozvali jenom politici opozice, ale i někteří politici vládních stran. Bývalý náčelník generálního štábu generál Jiří Šedivý k tomu podle CNN iprima řekl: „Putinovi samozřejmě máme jasně dát najevo, co si o něm myslíme. Mít to ale v této podobě na budově ministerstva je podle mého přehnané. Bylo to za čárou,“ mínil Šedivý. „Nevěřím tomu, že by Putinovi nohsledi na Ukrajině jen kvůli tomu provedli nějaký útok na členy české vlády. Může to však udělat někdo, o kom nemá ruská administrativa zas takový přehled. Riziko se z hlediska možného útoku zvýšilo.“

Ozvali se i někteří komentátoři: Do ministra vnitra Víta Rakušana se za plakát na zdech jeho úřadu v nedělní Partii opřel místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO), podle kterého jde o známku infantility politika. „Souhlasil bych s Havlíčkem, ministerstvo není vhodnou platformou, a to navíc v den svátku,“ uvedl politolog Valeš. Podle komentátora Deníku Martina Komárka grafika s Putinem v pytli na mrtvoly nepatří ani na sociální sítě. „Jsem vždy zastáncem svobody, ale teď budu nudný – souhlasím s těmi, co to kritizují, je to nevkus,“ pronesl v Partii PLUS.

Za připomenutí stojí i to, že by podobnou „expozici“ nevyvěsil ani místopředseda sněmovny Jan Skopeček. Rakušan si však za svým rozhodnutím stojí.

Vrátil bych se proto k výkonu Rakušana v pozici ministra vnitra poté, co propukla aféra Dozimetr, v níž uvízli mimo jiné i do té doby význační představitele STAN – poslanec Petr Gazdík a europoslanec Stanislav Polčák. Blíže si o těchto aktivitách může čtenář přečíst zde. Rakušan zaujal k této aféře „zásadní postoj“ – o ničem neměl ani potuchy a svolal mimořádné jednání STAN, na němž se nechal potvrdit znovu do funkce předsedy STAN. A kauza se jmenováním šéfa rozvědky Petra Mlejnka, který se také dostal do styku s ústřední postavou kauzy Dozimetr, jen dodala munici těm, kteří považují Rakušana za velmi špatného ministra. Komunální a senátní volby dopadly pro STAN „nedobře“ – Rakušan se sice chlubil Kolínem, ale celkově to byla jedna velká porážka a ústup z pozic.

Instalace „Putina ve vaku“ na budově Ministerstva vnitra tak především měla dva cíle. Ukázat, že Rakušan je odvážný rusobijec a že bez něho by snad Česko Ukrajině vůbec nepomáhalo. Tím druhým cílem bylo samozřejmě vyvolání mediální diskuse, v níž by Rakušan jasně triumfoval s tím, že kritika „infantility“ této instalace by byla označena jako skrytá podpora Rusku. Problém je snad jenom v tom, že se k tomuto Rakušanově kroku vyslovili negativně i politici vládních stran, dokonce i pirátů. Rakušan tak ztratil možnost své kritiky označit jako proputinovské rusofily.

V Česku se totiž velmi daří označovat ty, kteří píší o tom, že je nutné ukrajinskou válku co nejdříve převést do vážných rozhovorů mezi Ruskem a USA, za putinovské agenty. Zprávy z Ukrajiny o brzkém konci Putina, šířené vedením ukrajinské rozvědky, mají být jedním z důvodů, proč s Putinem nejednat. Ostatně, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal zákon, který jednání s Putinem výslovně zakazuje. Čteme ale i zprávy z ISW-americké služby věnující se vývoji války na Ukrajině – kde se se žádným rychlým koncem Putina nepočítá, a naopak se uvažuje o tom, že válka bude s neztečenou silou pokračovat i v roce 2023. Hrozí tak stále další eskalace konfliktu.

Pokračování války totiž nemusí být výhodné nakonec ani pro Ukrajinu, která trpí nesmírně. Vývoj na frontě se může v roce 2023 změnit a ruská armáda místo očekávaného a dlouho věštěného debaklu začne naopak postupovat a obsadí další část Ukrajiny. Jednání pak budou ještě obtížnější než dnes, kdy se Ukrajině podařilo malou část okupovaného území osvobodit. Jsou proto výzvy k jednání skutečně proputinovská propaganda? Nemyslím si to.

Autor: Jan Bartoň | úterý 1.11.2022 8:00 | karma článku: 37,47 | přečteno: 1267x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 29,54 | Přečteno: 590x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2711x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,75 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,75
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články