Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ADRA –pomoc konkrétními činy je nenahraditelná

Dobrovolnické centrum ADRA považuji za velmi prospěšnou organizaci, která má v České republice za sebou již třicet let věnovaných pomoci lidem v nouzi. V pobočce ADRA  Česká Lípa mne zajímala pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. 

Petra Mášku, dlouholetého představitele dobrovolnického centra ADRA, o.p.s.  Česká Lípa, znám již řadu let. Dlouhodobě se angažuje v komunální politice města Česká Lípa a v roce 2009 stál u založení desáté pobočky ADRA v České republice právě v České Lípě. Humanitární ADRA má historii ještě o pár desítek let starší a byla založena v roce 1956 v USA. Po vypuknutí války na Ukrajině a odchodu milionů Ukrajinců do států zejména střední Evropy, se i ADRA Česká Lípa zapojila do pomoci lidem z Ukrajiny. Požádal jsem proto pana Mášku o představení toho, jak dobrovolnické centrum ADRA v České Lípě pomohlo a pomáhá právě uprchlíkům z Ukrajiny.

„Od začátku uprchlické vlny jsme se snažili pomáhat všem větším skupinám uprchlíků na Českolipsku, které se postupně časem vyvíjejí a přeskupují. Na začátku byla největší skupina v Doksech v kempu na Poslově mlýně, kde jich bylo k 21.3. 420, později přibyly další větší skupiny v Ralsku, v Zákupech, v České Lípě, v Novém Boru, ve Cvikově a ve Stráži p.R. Zajišťovali jsme ubytování i dopravu pro uprchlíky, když největší ubytovací kapacita v Doksech a ve Starých Splavech končila. K 5.9.2022 je v Libereckém kraji 16 tisíc uprchlíků z celkových 394 tisíc v ČR, z toho je 984 uprchlíků v České Lípě (z toho 312 dětí do 18. let).

 Od počátku nám pomáhala skupina 10 dobrovolníků, aktuálně je aktivních pět a rozšířili jsme počet zaměstnanců ze tří na osm. Tři lektorky vedou kurzy češtiny, tam také došlo k vývoji, měli jsme dva kurzy v České Lípě a dva v Nových Zákupech a teď máme tři v České Lípě. Další tři zaměstnanci se věnují potřebám uprchlíků na poradně třikrát týdně (Po, St a Pá od 9 do 15 hod) a jedná se zejména o zajišťování lékařů, umísťování dětí do škol a školek, jednání s úřady, právníky apod.

 Přes prázdniny jsme zorganizovali tábor pro čtrnáct dětí v Kytlicích, kterým jsme pořídili za třicet tisíc korun i potřebnou výbavu na čtrnáctidenní pobyt, dále spolupracujeme s dalšími organizacemi, které organizují příměstské tábory (tam jsme poslali dalších sedm dětí) a sami jsme zorganizovali a plně hradili všechny výdaje (dopravu a vstupy) na tři letní výlety do okolí České Lípy, kterých se zúčastnilo celkem 70 lidí (dospělí i děti). 

Distribuovali jsme pro hlavní skupiny uprchlíků telefony, počítače, potraviny, hygienické potřeby a 1 675 kusů nákupních poukázek v celkové hodnotě více jak jeden milion korun. Pro město Česká Lípa jsme zajistili školní potřeby ve výši jedenáct tisíc korun a výpočetní techniku (speciálně upravené laptopy a notebooky pro Ukrajince) v celkové hodnotě přesahující devadesát tisíc korun a nyní distribuujeme  školní potřeby pro děti od 1. do 6. třídy.

 Snažili jsme se o spolupráci při pomoci v rámci České Lípy, kde byly kromě nás aktivní další skupiny (Turisté TOM, florbalisty FBC, Záchranáři a Farní Charita), kde jsme nejvíce spolupracovali a dosud spolupracujeme se Záchranáři Česká Lípa z.s., což jsou nástupci pobočky Červeného Kříže, která byla v České Lípě zrušená.  

Díky centrále ADRY v Praze jsme v kontaktu s většími materiálními sbírkami v ČR, takže jsme zajišťovali např. distribuci Krabic od srdce, kterých jsme zatím rozdali více jak pět set. Aktuálně dáváme dohromady materiální pomoc pro skupinu uprchlíků ve Skalce u Doks (potraviny, hygienické potřeby, léky), kterou bychom měli odvážet v nejbližších dnech.

Budeme samozřejmě vděčni za jakoukoli pomoc (materiální a finanční), protože s postupem času se samozřejmě jak personální síly, tak zdroje na materiální vybavení tenčí. Velkou otázkou pro nás zatím zůstává příští rok, protože jak je vidět, válka na Ukrajině asi hned tak neskončí.“  Tolik pan Máška.

Ze slov pana Mášky je patrné, že českolipská ADRA se do pomoci lidem v nouzi z Ukrajiny pustila s vervou. Pomoc, kterou lidem z Ukrajiny poskytla, se samozřejmě nechá vyčíslit v korunách a počtech kusů. Nicméně, já osobně za velmi podstatné považuji zejména to, že ADRA, a nejen ta českolipská, ukazuje, že máme mezi sebou v naší společnosti osobnosti, které dokážou pomoci tam, kde lidé v nouzi pomoc potřebují. A dělají svou práci nejen dobře ale i bez velké publicity. O to více si jejich práce vážím. 

Autor: Jan Bartoň | úterý 6.9.2022 8:00 | karma článku: 10,39 | přečteno: 245x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Antikampaň SPOLU je „zajímavá“

Prezident Petr Pavel odsoudil slova Andreje Babiše k válce na Ukrajině a rovněž tak odsoudil antikampaň SPOLU proti ANO. Je to první závažná kritika vládní koalice ze strany prezidenta.

3.5.2024 v 9:00 | Karma: 40,05 | Přečteno: 3768x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 32,38 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03 | Přečteno: 812x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 34,42 | Přečteno: 949x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,86 | Přečteno: 2881x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů

5. května 2024  10:39

S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,89
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články