Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Anonisté a fašisté nejsou stejné nadávky

Tomáš Flaška upozornil na relativizaci nadávek, které se dnes používají v politice. V dnešní situaci s válkou tak blízko střední Evropě stojí za to přirovnání z úst politiků vnímat mimořádně pečlivě.

Andrej Babiš letos objíždí republiku a jak je v jeho případě zvykem, budí pozornost. A řada jeho politických odpůrců Babišovy projevy k příznivcům, kterých se také vždycky pár sejde, hlasitě komentuje nebo ruší. Stalo se, že Babiš tyto demonstranty proti němu a jeho příznivcům, okomentoval tím, že se tito lidé chovají či jsou „fašisty a nacisty“.

Martin Komárek, novinář a bývalý poslanec za ANO, v diskusi na CNN Prima News při komentování Babišových slov prohlásil: Já si pamatuju, a byl jsem v tom parlamentu, naprosto nenávistné útoky od pana Kalouska, pana Stanjury osobně na Andreje Babiše, osobně na všechny členy ANO. Používaly se horší výroky, než jsou nacisti a fašisti. Anonisti, onanisti,“ prohlásil v debatě o výrocích Andreje Babiše na čtvrtečním mítinku Komárek. „Anonista je horší výrok než fašista a nacista?“ zeptal se bývalého Babišova poslance moderátor Michal Půr. „Já říkám, že je to v podstatě to samý,“ reagoval Komárek. „A znovu opakuju, že Andrej Babiš coby demokratický, solidní politik nikdy neměl těchto výroků použít. Stejně tak jako Kalousek neměl použít sprostých výroků Andreji Babišovi, které používá nadále,“ dodal Komárek. Podle něj bychom se všichni měli chovat slušně. Reagoval tak na událost ze čtvrtečního mítinku Andreje Babiše v jihočeském Táboře. „To jsou fašisti a nacisti. To jsou voliči PirStanu a Spolu. To jsou lidi, kteří jsou nebezpeční,“ prohlásil podle videa expremiér na adresu svých odpůrců. „Kde je policie? Proč tyhle agresory od nás neoddělí? Proč tady chodí? Hlavně si jich nevšímejte,“ řekl na stejném mítinku Babiš. 

Komárek sice prohlásil, že Babiš neměl taková slova o svých politických odpůrcích říci, současně ale upozornil na označení poslanců ANO jinými-tehdy opozičními politiky – jako „anonisté“, což je údajně stejné jako když Babiš své oponenty označí jako nacisty a fašisty.

Komárkovy články či názory v současnosti vůbec nesleduji, Tomáš Flaška mi vlastně po dlouhé době Komárkovo jméno připomněl. Nikdy jsem Komárka za skvělého novináře nepovažoval a skutečně dobrý novinář by nikdy nešel do politiky, ať už v jakémkoliv dresu, protože tímto krokem ztrácí punc nezávislosti a stává se „straníkem“. Ale to je skutečně Komárkův problém.

V této kauze mi jde o něco zcela jiného. Od zločinů italských fašistů a německých nacionálních socialistů alias nacistů za II. světové války již uplynulo více než 77 let, nazývat demonstranty, kteří ruší při Babišových projevech na veřejnosti, fašisty a nacisty, je skutečně mimořádně hloupé. Bezpochyby frekvence takových to hloupých výroků výrazně stoupla po ruské invazi na Ukrajinu. Rusko označuje svou „speciální vojenskou operaci“ jako „denacifikaci Ukrajiny“, Ukrajina pak o akcích ruské armády na Ukrajině hovoří jako o stejných ne-li horších, než bylo počínání německé armády na Ukrajině po přepadení SSSR v roce 1941. Ukrajina tehdy byla první na ráně a německé jednotky využily momentu překvapení (Stalin nevěřil zprávám o tom, že Německo SSSR přepadne) a postoupily daleko do vnitrozemí a dostaly se na dostřel Moskvy. To byly skutky fašistů a nacistů a nálepkovat jimi naše současníky, kteří nesouhlasí s politikou bývalého premiéra, mi přijde značně přestřelené.

Babiš jako bývalý premiér a dnes předseda největší opoziční strany, budí stále pozornost. Má bezpochyby pevné jádro svých voličů a má i velmi početné odpůrce. Na venkovních akcích, které Babiš se svým karavanem pořádá, je naprosto normální, že se tu sejdou jak Babišovi odpůrci, tak jeho podporovatelé. A že odpůrci budou projev Babiše překřikovat, je nabíledni. S takovým průběhem musel Babiš zcela jistě počítat. Pokud se tomu chtěl vyhnout, měl či má pořádat projevy v uzavřených prostorách, kde není taková anonymita a pořadatel pak může toho, kdo ruší, vykázat.

Každá ze současných parlamentních i mimoparlamentních stran má mezi lidmi, kteří s touto stranou nesouhlasí, své hanlivé označení. Máme komouše, socany, flanďáky i anonisty. A v našich podmínkách je komunista či komouš symbolem 41 let komunistické totality – to komunisté a fašisté si obrazně řešeno mohou podat ruce, protože používali podobné či stejné metody proti svým odpůrcům. Andrej Babiš by měl proto více vážit slova zejména proto, že i on má za sebou členství v KSS a využíval výhody, které mu legitimace této strany v Československu před rokem 1989 nabízela. A pokud se dokonce zapletl s StB, což bylo slovenskými soudy projednáno  zatím do ztracena, měl by o to více šetřit těžkými výrazy na adresu svých kritiků.

Autor: Jan Bartoň | úterý 9.8.2022 8:00 | karma článku: 38,39 | přečteno: 4648x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2652x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články