Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusko napadlo Ukrajinu z velmocenských důvodů

Zdražení základních energetických surovin – plynu a ropy – je jedním z důsledků protiruských sankcí. Budeme muset šetřit a hledat alternativní řešení. Je to ale důsledek, nikoliv příčina války na Ukrajině.

Aston se ve svém úvodníku zabývá důsledky zdražení energií a všímá si toho, že téměř polovina respondentů ankety v médiích uvažuje o nutnosti šetřit na energiích. A za podstatný považuji tento Astonův názor: To, co nás čeká, je ale do značné míry důsledek dlouhodobě sebevražedné energetické politiky. Vzývání občasných zdrojů energie doprovázené zahubením jaderné energetiky a prokletím uhlí nevyhnutelně vedlo k závislosti na Rusku. A naopak, kdyby toho nebylo, Putin by si netroufl provokovat Západ přepadením Ukrajiny. Toto ví každý, kdo o věci jen maličko něco ví – a teď se po něm chce, aby kvůli tomu mrzl.

S tímto názorem, mnou zdůrazněným, se naprosto neztotožňuji. Závislost EU na ruském plynu není vůbec žádným impulsem pro ruskou agresi na Ukrajině. K té by došlo i kdyby Rusko do Evropy neposílalo plyn žádný a ostatně toto je scénář do roku 2030 téměř jistý. I kdyby EU dokázala zcela eliminovat závislost na ruském plynu, bude závislá na plynu z arabských zemí a USA.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu proto, že se rozhodlo Ukrajinu jako samostatný stát zlikvidovat. Plány Ukrajiny na vstup do NATO a EU (kde už má pootevřená dvířka) Rusku „nevoněly“. Pokud na Ukrajině vládl proruský prezident, bylo všechno z ruského pohledu v pořádku. Po svržení proruského Viktora Janukovyče využilo Rusko bezvládí a anektovalo Krym. V současné době už Rusko hovoří ústy ministra zahraničí o tom, že dnes okupovaná území Ukrajiny budou v dohledné době rovněž anektována, tj. připojena k Rusku.

Přepadení Ukrajiny proto není důsledkem závislosti EU na ruském plynu a došlo by k němu i kdyby EU žádný ruský plyn neodebírala. Rusko ukazuje svaly z jiného důvodu, a to proto, že je jadernou mocností s počtem jaderných zbraní na úrovni USA. Před ruskou invazí na Ukrajinu dalo Rusko ultimátum, že Ukrajina nebude v NATO a bude „neutrální“. O této variantě Západ na čele s USA nechtěl vůbec jednat a generální tajemník NATO Stoltenberg mnohokrát vyjádřil podporu Ukrajině s tím, že každý stát se může svobodně rozhodnout, zda do NATO vstoupí.

Toto, a nikoliv závislost na ruském plynu je příčinou ruské agrese. Ruský plyn je jen jeden s politických nástrojů Ruska k „usměrňování“ politiky EU.  Fakticky je na tom Rusko z hlediska příjmů za plyn dokonce lépe než před invazí, protože za méně plynu dostává téměř stejné platby v důsledku růstu ceny plynu.

Obávám se, že nelze vůbec ignorovat ruské výhrůžky nasazením jaderných zbraní. Kdyby snad Ukrajina využila zbraně dodané ze Západu k ostřelování ruského vnitrozemí – už jsem viděl mapy kam by rakety s doletem 300 km mohly zamířit – Rusko má kromě masivního bombardování ukrajinských měst „tradičními“ zbraněmi v záloze i taktické jaderné zbraně, které by mohlo nasadit proti ukrajinské armádě. A to je další tlak na západní politiky – řada z nich ,možná i včetně  Joea Bidena , si to uvědomuje. Právě těmto politikům se hanlivě a opovržlivě říká novodobí „Mnichované“. A o tom, že řada čtenářů asi ani netuší, že má Rusko jaderné zbraně, svědčí jejich názory. NATO by mělo na Rusko zaútočit a zahnat Rusko až na Čukotku. A pokud už čtenář ví, že má Rusko jaderné zbraně, jsou „nefunkční“.

Válka na Ukrajině tak nemá pro Ukrajinu dobré řešení. Rusko okupované uzemí neopustí, a naopak hrozí postupem na Charkov. Před několika dny spolu telefonicky jednali americký a ruský ministr zahraničí. Právě jednáním mezi Ruskem a USA by bylo možné dosáhnout dohody, která ovšem bude pro Ukrajinu vždy znamenat územní ztráty, a to současné ukrajinské vedení není ochotné připustit. Pokud se ukáže, že Ukrajina ani po dodávkách zbraní ze Západu není schopná dobýt dnes Ruskem okupovaná území, bude muset na jednání dříve nebo později dojít.

Autor: Jan Bartoň | úterý 2.8.2022 8:00 | karma článku: 30,80 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Případ Novotný?

ODS si opět vzpomněla na „svého“ starostu Pavla Novotného a tentokrát mu hrozí vyloučení. Novotný je ale jen špičkou ledovce problému, který se oficiálně nazývá „personální politika“.

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 27,09 | Přečteno: 574x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Madeira - ostrov zaslíbený nejen francouzským důchodcům

Ještě před vypuknutím hlavní dovolenkové sezóny jsme se ženou vyrazili na Madeiru. Madeira je krásný ostrov s přívětivými lidmi.

14.5.2024 v 10:25 | Karma: 21,63 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Bartoň

Antikampaň SPOLU je „zajímavá“

Prezident Petr Pavel odsoudil slova Andreje Babiše k válce na Ukrajině a rovněž tak odsoudil antikampaň SPOLU proti ANO. Je to první závažná kritika vládní koalice ze strany prezidenta.

3.5.2024 v 9:00 | Karma: 41,66 | Přečteno: 4844x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 32,85 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16 | Přečteno: 832x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Ukrajina zničila ruskou minolovku, drony poškodila rafinerii ve Slavjansku

19. května 2024  13:12

Sledujeme online Zničili jsme minolovku ruské černomořské flotily, ohlásili v sobotu večer ukrajinští námořníci. V...

Malostranský zápisník: Chcimír, nebo mírotvorce? Kdo spolkl ropuchu?

19. května 2024

Premium Nechceme slevu zadarmo – a při hlasování o skvělém migračním paktu se statečně zdržíme! ODS už...

Babiš s ruskou vlajkou byl trefný, míní Lipavský. Jitří to společnost, řekl Bžoch

19. května 2024  12:57

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) považuje kampaň, ve které byl zparodován vizuál hnutí ANO,...

Řidičku překvapila mokrá silnice, dodávka skončila po nehodě na střeše

19. května 2024  12:52

Mokrá silnice zřejmě překvapila řidičku Škody Fabie, která způsobila v neděli dopoledne nehodu obce...

  • Počet článků 2658
  • Celková karma 31,77
  • Průměrná čtenost 2016x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články