Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bidenův první rok – jednoduše malér

20.ledna 2022 uplynul rok od nástupu Joea Bidena do funkce amerického prezidenta. Vyšla řada komentářů, z nichž zejména ten v ČT lakoval věci ani ne na růžovo, spíše do ruda.

S komentáři k prvnímu výročí nástupu Joea Bidena do funkce amerického prezidenta se doslova roztrhl pytel. Mezi objektivnější lze zcela jistě zařadit komentář europoslance Tomáše Zdechovského Biden se před rokem ujal úřadu. Prezidentova politika potvrzuje klesající význam Evropy v očích USA.  Tento komentář jednak nepřehlíží trapasy z tiskových konferencí a připouští i to, že Biden není schopen plnohodnotně svůj úřad vykonávat. Současně tvrdí, že se Biden dále odklání od Evropy a pokračuje zejména v politice „zadržování“ Čínské lidové republiky, demonstrované dohodou mezi USA, Spojeným královstvím a Austrálii, na kterou doplatila Francie – přišla o miliardový obchod s ponorkami.

Kritický komentář pochází z pera Milana Vodičky První rok Murphyho. Biden doplatil na přehnaná očekávání i pokrokáře. Byl to rychlý pád, stačil rok. Biden je out a Amerika je na tom hůř, než byla. Je to zásadní problém i pro Západ, protože v jeho zájmu je, aby Amerika byla silná, optimistická, šlapala a dávala najevo, že ví, co chce. Aby táhla, přitahovala a inspirovala. Jenže to se neděje. Přesně před rokem nastoupil do Bílého domu Joe Biden. Chudák, že ho to muselo potkat. Přesně před rokem přišel, aby zachránil USA a vylepšil svět. Chudák Amerika, chudák svět. Nepovedlo se nic. Trump odešel, ale žádný problém se nevyřešil, naopak.

Naopak komentář od zpravodaje ČT v USA v Událostech se nesl v duchu chvály – tj. citoval z Bidenova projevu a o nějakou hlubší a podrobnější analýzu se ani nepokusil. Bylo to ono lakování na „rudo“. Samozřejmě nechyběl ani komentář americké politiky vůči Rusku. Nemohu se z vývoje amerických postojů zbavit dojmu, že je to především současná administrativa Joea Bidena, která si doslova přeje , aby Rusko Ukrajinu přepadlo. Dokonce se už ozval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a kritizoval Bidenova slova o tom, že Rusko Ukrajinu zcela jistě přepadne.

Biden se ve vztahu k Rusku dopustil ještě jednoho zajímavého výroku. Prohlásil, že pokud by Rusko proti Ukrajině podniklo „omezenou“ intervenci, reakce USA by nemusela být tak „tvrdá“. To pak jeho okolí „vysvětlovalo“ tak, že USA budou reagovat stejně na „jakoukoliv ruskou agresi“.

O faktické podpoře Bidenovy politiky v USA svědčí nejlépe průzkumy, které hodnotí názory Američanů na jeho politiku. Na webuHow Popular Is Joe Biden? | FiveThirtyEight  jsou uváděny průměry všech průzkumů hodnocení Bidenovy politiky a k 20.1.2022 ( v den ročního působení v Bílém domě)  dosáhl nesouhlas s jeho politikou dalšího rekordního maxima- 53,4%. S Bidenovou politikou souhlasí jenom 41,9 % Američanů. Je to druhý nejhorší výsledek po roce působení v Bílém domě, horší měl po roce jen Donald Trump (39,1 %), všichni ostatní pováleční američtí prezidenti měli po roce v úřadu hodnocení lepší, někteří výrazně.

Přelomovým měsícem pro Bidena byl srpen a úprk americké armády z Afghánistánu. Na počátku srpna byl souhlas s Bidenovou politikou ještě 51,5 %, 1.září se podpora propadla na 46,7 %. Zpravodaj ČT v USA si stěžoval, že Donald Trump nectí nepsané pravidlo o tom, že se bývalí prezidenti nevyjadřují k politice svého nástupce. Trump pořádá setkávání s voliči, na kterých Bidena nemilosrdně kritizuje a označuje sebe jako nejlepšího prezidenta. Trump ale není v pozici Obamy nebo Bushe, kteří po dvou volebních obdobích v Bílém domě nemohli kandidovat. Trump naopak s kandidaturou na prezidenta v roce 2024 počítá.

Demokratická strana s obavami vzhlíží k letošním podzimním volbám do Senátu a Sněmovny reprezentantů. Reálně totiž hrozí, že ztratí v obou komorách Kongresu většinu a Biden pak ve druhé polovině svého mandátu neprosadí už vůbec nic.  Sázka na Bidena se tak pro Demokratickou stranu ukazuje jako obrovský omyl, a navíc jeho viceprezidentka je ve vleku radikální levice v Demokratické straně. To je z pohledu amerického nezávislého voliče (mimo příznivce republikánů a demokratů) zřejmě smrtící kombinace, a právě mezi touto skupinou voličů Biden ztratil nejvíce.

I proto považuji sázku Bidena na ruskou intervenci na Ukrajině jako na událost, která by mu měla v očích americké veřejnosti pomoci. Rusko by se tím ale dopustilo hrubé chyby, kterou nemá zapotřebí. Rusku stačí jen přiživovat pocit ohrožení Ukrajiny a nechat americkou administrativu hovořit a zaplétat se do protichůdných výroků. V nich je Biden bezpochyby velmistr.

Autor: Jan Bartoň | pátek 21.1.2022 9:30 | karma článku: 37,22 | přečteno: 1336x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 20,61 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,14 | Přečteno: 807x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2744x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,53
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články