Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Případ Hany Horké – doklad společenského rozvratu

Úmrtí Hany Horké, zpěvačky kapely Asonance, je v médiích široce komentováno jako produkt „antivaxerů“ . Spíše jde o setrvalý rozvrat společenských hodnot.

Syn zpěvačky Hany Horké, která zemřela s covidem ve věku 57 let, si vylil zlost na osobnostech, jež jsou známy svým odmítavým postojem k vakcínám proti covidu-19. Jan Rek je nepřímo obvinil ze smrti zpěvačky folkové kapely Asonance. Horká se s odkazem na argumenty jiných nechtěla nechat očkovat.

Vylít si zlost, jak to komentují média, je jedna možnost, jak celý případ nebohé Hany Horké pojímat. Mě na celém tomto příběhu, o kterých média informují již mnoho měsíců i  na jiných „antivaxerech“, kteří se nakazili a zemřeli „s covidem“, připadá jako zcela zásadní něco úplně jiného a mnohem závažnějšího. Je to celková atmosféra ve společnosti, která byla dlouhé měsíce masírována tím, že očkování je jediným způsobem, jak pandemii překonat. Již od poloviny roku se však objevovaly zprávy o tom, že přenašeči viru mohou být i očkovaní a naplno se to projevilo při loňské podzimní vlně, kdy se do nemocnic i s vážným průběhem dostávali lidé s očkováním. O nich se se začalo hovořit jako o těch, co nedostali „posilující dávku“ a dál se jelo v propagandě očkování jako jediné záchrany. Teprve varianta omikron prokázala nade vší pochybnost, že očkování ani prodělání nemoci nezabrání šíření viru a dnes se testuje „hlava nehlava“ každý, ať už je či není očkovaný.

Státní moc ve většině států EU využila vakcinaci jako prostředek segregace společnosti na očkované, neočkované a ty, co nemoc prodělali. Výhody měli právě očkovaní a po nemoci, neočkovaní se museli testovat, a nakonec v řadě států nastoupil proti neočkovaným lidem tvrdý teror. Rakousko zavedlo povinnou vakcinaci, která bude vymáhána prostřednictvím pokut. Francie zůstává v pozici, že očkovaní mohou všude, neočkovaní nikam a prezident Emmanuel Macron prohlásil, že chce neočkované „naštvat“ – prý se to nechá přeložit i sprostě jako na…t.

Právě v takové atmosféře segregace a pokřivených pravidel napadlo kdekoho, že je „nejlepší“ nemoc prodělat a mít potvrzení o prodělání nemoci a zbavit se tak zákazů vstupu do restaurací, divadel atd. Myšlenka „schválně“ se nakazit je principiálně a narovinu úplně pitomá a svědčí jen o tom, jak hluboce zásahy do normality společenského života posunuly měřítka toho, co je a co není normální. Nikdo neví, co případné nakažení provede s jeho organismem. Logické a naprosto správné je naopak vyhýbat se nákaze a zůstat zdravý.

K tomu je ale zapotřebí dodat tuto podmínku – společnost nesmí být segregována na očkované s výhodami a neočkované se zákazem pohybu. Právě tato politika totiž zrodila ideu „schválně se nakazit“ a po prodělání nemoci mít „štempl“ a moci chodit tam, co očkovaní. Ujala se mezi těmi, kteří odmítli očkování a metodu „nakažení“ vzali jako „náhradní variantu“.

S postupem času se navíc ukazuje, že už i lékařské autority nevidí v podmínkách šíření varianty omikron smysl masivní vakcinace, o povinnosti ani nemluvě. Dokonce i EMA – Evropská léková agentura – varovala před opakovanou vakcinací původními vakcínami, které se například v Rakousku prosazují jako povinné.

K očkování vydala dokonce zprávu i EMA – Evropská léková agentura. Evropská léková agentura (EMA) varovala před posilujícími dávkami vakcíny proti koronaviru. Pokud by se opakovaly v pravidelném intervalu čtyř měsíců, mohly by oslabit imunitní systém a způsobit u lidí únavu. Agentura doporučila, aby podání posilující dávky bylo sezonní –? a to v zimním období, stejně jako u chřipky. .... Varování Evropské lékové agentury přišlo ve chvíli, kdy několik evropských států zvažuje pro své občany druhou posilující dávku vakcíny (celkově tedy čtvrtou), a to kvůli ochraně před variantou omikron.

Toto vše je součástí mediálního prostoru, a přesto zatím většina vlád včetně české trvá na „výhodách“ posilujících dávek očkování. Jen v takové společenské atmosféře se mohou lidé rozhodnout k „dobrovolnému“ nakažení covidem a poté v případě souhry nepříznivých okolností i zemřít.

V pondělí 17.1.2022 jsem sledoval Události, komentáře na ČT24, v nichž diskutující vesměs obhajovali masivní testování ve firmách. Na dolním proužku obrazovky přitom běžel nápis, že toto testování bude zdravotní pojišťovny stát 2 až 3 miliardy korun. Opravdu máme tolik peněz na rozhazování?

Autor: Jan Bartoň | středa 19.1.2022 8:00 | karma článku: 40,51 | přečteno: 2250x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 29,52 | Přečteno: 1546x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,44 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,05 | Přečteno: 2163x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,62
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články