Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jurečka najel na tradiční lidoveckou "koaliční" politiku

Předseda KDU-ČSL již začíná naplno vystrkovat „koaliční“ růžky, což je a byla obvyklá politika lidovců ve všech  vládách. Vždycky patřili k těm „nejspravedlnějším a nejmorálnějším“.

Ministr práce a sociálních věcí se poté také v krátkosti pozastavil nad rozhodnutím poslance hnutí STAN Jana Farského, který si i přes dlouhodobý studijní pobyt v zahraničí hodlá ponechat mandát. „Politik má kandidovat s tím, že do mandátu jde naplno. Chápu, že to může přinést osobní rozvoj, ale toto by si politik čerstvě po volbách dovolit neměl,“ řekl Jurečka. „Osobně bych do toho nešel, kdyby to byl někdo ze strany KDU-ČSL, důsledně bych mu to nedoporučil. Nepřijde mi to v pořádku. Měl to říci voličům,“ uzavřel.

K cestě Jana Farského do USA jsem ještě zaznamenal jeden „pozoruhodný“ výrok, a to moderátora ČT Jakuba Železného. Tento pán předvedl opět velký díl arogance moci v pořadu Události komentáře. Pozval si Patrika Nachera z ANO a zástupce STAN (jeho jméno není fakt důležité, protože tento pán mlžil a Železného arogance vůči němu byla sotva poloviční). Nacher si dovolil poznamenat, že „Farský měl o své plánované cestě do USA informovat voliče“, načež Železný prohlásil, proč by měl Farský informovat voliče ANO! – přesně takto drze a arogantně Železný reagoval. Jako kdyby politici měli „zvláštní“ povinnosti vůči voličům svým a zcela jiné povinnosti vůči těm, kteří je nevolili. Taková „selektivní“ pravda – jste tady voliči STAN? Tak vezměte na vědomí, že pojedu na stáž do USA!. Nejste moji voliči? Na vás kašlu! Tak si to pan Jakub Železný představuje? Zdá se mi, že nám pan Železný hodně vyrostl a měl by dostat přes prsty – to minimálně. Pokud ho práce v ČT uspokojuje tím, že může své politické protivníky zesměšňovat, pak by měl být z veřejnoprávní ČT nemilosrdně propuštěn. Ale to naše ČT, která nepokrytě fandí novým mocipánům, neudělá.

Jurečka se vyjádřil v pořadu CNN Prima News a nezůstal jen u toho. Mimo jiné připustil, že by se měly zvýšit některé daně. „Slíbili jsme, že nebudeme zvyšovat daňovou kvótu. Umíme si představit zvýšení u spotřební daně, například v oblasti tabáku. Na tom panuje shoda v celé koalici,“ řekl Jurečka. Kromě toho chce podle něj vládní koalice snížit daně u ekologicky šetrných produktů.

To je typická „lidovečtina“ – slíbili jsme, že nebudeme zvyšovat daně, ale u daně z tabáku si to umíme představit. Neuvěřitelný kotrmelec v přímém přenosu. Spotřební daně u tabáku jsou tak schopny pokrýt možná 5% záměru snížit deficit státního rozpočtu na rok 2022 o 80 miliard korun. To by se musela pětikoalice pustit do zcela jiných spotřebních daní – zejména na benzín a naftu, aby to nějaké ty miliardy přineslo.

A samozřejmě se Jurečka otřel i o dary pro STAN, plynoucí podle médií z firem, sídlících na Kypru. Předseda STAN Vít Rakušan se dušuje, že jsou to firmy s českým IČ, takže je všechno v pořádku a pokud je podle zpráv médii některý dárce trestně stíhán, bude to „prověřeno a rozhodnuto podle výsledku šetření“.  Vzpomínáte si na předvolební oznámení o tom, že si Andrej Babiš koupil zámek ve Francii prostřednictvím off-shorových firem. "Zatímco naší zemi vyždímal jako kus hadru, chystá si pan Babiš únikový plán za 400 milionů na zámečku na francouzské Riviéře. Koupil si ho tajně a přes společnosti z daňových rájů, proti kterým údajně bojuje do roztrhání těla. Podle odborníků operace nese znaky praní peněz," uvedl Ivan Bartoš na svém facebookovém profilu.

V případě darů pro STAN se samozřejmě o praní špinavých peněz nejedná, i když i tady si Bartoš přeje „vysvětlení“. Možná by stačilo, kdyby si probral osud strany, kterou stále vede, a její volební výsledek v koalici se STAN. To se fakt nepodařilo a v médiích už vyskakují titulky, jak se neúspěšní poslanci ČPS tlačí na náměstkovské pozice u ministrů. Z něčeho se člověk živit musí, když nic jiného neumí, že ano.

Osobně očekávám, že lidovci a piráti budou „slabými“ články pětikoalice a podle toho to s naší pětikoaliční vládou i dopadne. To vše je zatím jenom „zahřívací kolo“. Lidovce máme docela dobře přečtené z vlád, ve kterých byli a od prvopočátku dělali potíže. Nelze zapomenout na to, když se první Klausova vláda na něčem dohodla a oznámila výsledek a poté vystoupil předseda lidovců a vše rozporoval. Jurečka je dobrým žákem již legendárního předsedy Josefa Luxe.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 17.1.2022 8:00 | karma článku: 37,12 | přečteno: 1207x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,49 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1141x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,05 | Přečteno: 2163x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,70
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články