Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zmrazení platů: Fialova vláda opakuje staré chyby Nečasova kabinetu

Zrušení zvýšení platů ve veřejné sféře o 1400 Kč tak, jak to navrhla končící Babišova vláda, nepřinese nic jiného než naštvání části státních zaměstnanců a odpor odborů.

Když se v roce 2010 chystalo plošné snížení platů ve veřejné sféře, které prosadil Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí Nečasova kabinetu, vedlo to k velkým protestům odborů. Na plán vlády na plošné snížení platů reagovaly odbory vyhlášením stávkové pohotovosti.  Vláda včera večer (7.12.2010) na své schůzi schválila soubor opatření, kvůli kterému půjde na platy zaměstnanců ve státní a veřejné správě o 10 % méně prostředků. 

Generální stávka proti rozhodnutí vlády o snížení platů ve veřejné sféře proběhla 8.12.2010. Stávky se tak zúčastnili především lidé pracující ve školství, zdravotnictví, soudnictví, úředníci, umělci a knihovníci. Školství bylo zřejmě stávkou zasaženo nejvíce – zavřeno mělo být asi pět set základních škol a další tisícovka protestovala formálně. Podobná situace je v nemocnicích, které většinou zachovaly běžný provoz, pouze na některých odděleních byl zaveden nedělní provoz. Stávka proti vládním reformám z období 2010/11 proběhla v červnu 2011. Zasáhla zejména dopravu.

Některé komentáře, které jsem po vítězství pětikoalice v letošních říjnových volbách četl, upozorňovaly právě na chyby, kterých se Nečasův kabinet dopustil po svém nástupu do funkce a varovaly před podobnou politikou nového Fialova kabinetu. Jak se ukazuje, některé ideologické předsudky jsou v ODS (kdysi skutečně jediné pravicové straně v Česku) hluboce zakořeněné a došlo tak k tomu, na co ony výše uvedené komentáře upozorňovaly.

Samostatnou kapitolou je osoba Mariána Jurečky. Ten ještě před jednáním vlády vystoupil v ČT s tím, že by rozhodnutí Babišovy vlády o růstu platů ve veřejné sféře o 1400 Kč měsíčně ponechal v platnosti. Po jednání vlády naprosto otočil a vykládal něco o tom, že se „musí šetřit“. Rovněž ministr školství Petr Gazdík trval na zvýšení platů ve školství o 3,5 % a pak odsouhlasil růst jen o polovinu. Jedině lékařské profese v zařízeních financovaných státem si zachovají růst platů o 6 %, tj. při stejně vysoké inflaci je to stagnace.

A ještě chci připomenout názor Zbyňka Stanjury, který na počátku týdne tvrdil, že stát nebude šetřit na lidech, ale na výdajích státu. Takže rozhodnutí Fialova kabinetu je takové, že se sníží výdaje státu o asi 40 % oproti návrhu Babišovy vlády a bude se šetřit na lidech, kteří pro stát pracují. Vskutku dodržení slova, že ano.

V ČT pak vystoupil Josef Středula, šéf největší odborové organizace, který byl evidentně rozhodnutím vlády zaskočen a jen těžko skrýval své „rozladění“ a vyhrožoval blíže neurčenými akcemi odborů. Hovořil o tom, že vláda s odbory své rozhodnutí vůbec nekonzultovala (čili se na odboráře lidově řečeno vykašlala) a hovořil o tom, že odboráři jednat o reakci na vládní rozhodnutí budou.

Resumé z tohoto vývoje je tak jasné. Vláda porušila slib, že se šetření státu nepromítne na platech lidí pracujících pro stát. Už vůbec se ani slůvkem nezmínila o tom, že by mohla snížit počet zaměstnanců pracujících pro stát (to byla teze, že po snížení počtu zaměstnanců pracujících pro stát mohou být platy ve státní sféře zvýšeny). Fialův kabinet tak začal se stejnou chybou jako někdejší vláda Petra Nečase. Poštval si proti sobě odbory a ty mu budou svůj odpor dávat důrazně najevo.

I v roce 2010 bylo nutné řešit velký deficit státního rozpočtu po krizi z let 2008/10, který tehdy nadělal úřednický kabinet Jana Fischera. Současný deficit je jednoznačně způsoben lockdowny , na které vsadilo hodně států při „boji s covidem“. Došlo navíc k přerušení obchodních vztahů s Čínou s následkem nedostatku materiálu a jeho prudkému zdražení. A v neposlední řadě se do ekonomiky Západu promítá ideologie „zelené ekonomiky“.

I Fialova vláda chce utrácet další miliony a miliardy na nesmyslné testování ve firmách, zatímco některé státy, jako již tolikrát zmiňovaná Jihoafrická republika, kde se údajně omikron „narodil“, na trasování rezignovala jako na nesmysl, který stojí jenom hodně peněz a ničemu nezabrání.  Fialův kabinet tak opakuje chyby svých předchůdců a podle toho zřejmě i dopadne.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 30.12.2021 10:00 | karma článku: 46,64 | přečteno: 14331x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,50 | Přečteno: 757x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 34,15 | Přečteno: 907x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,72 | Přečteno: 2855x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,89 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,12 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články