Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Německo: Nová vláda chce Spojené státy evropské

Už je to tady! Německo se chce podle nové vlády sociálních demokratů, zelených a svobodných zasadit o „přepsání smluv o EU“ s cílem vytvořit Spojené státy evropské. Kdo tomu spolku bude šéfovat? Hádejte třikrát!

Poté, co Zelení nominovali Annalenu Baerbockovou (40) ministryní zahraničí v nastupující vládě kancléře Olafa Scholze (63), se Německo chystá prosazovat federální Evropskou unii. Baerbocková, eurofilka do hloubi duše, bude řídit zahraniční politiku zahrnující jako jeden z cílů vytvoření Spojených států evropských. Scholzův budoucí kabinet vyzval k přepsání smluv o Unii tak, aby se z bloku stal federální evropský stát. Koaliční dohoda představená minulý týden požaduje, aby Evropský parlament získal skutečné pravomoci a aby Unii na světové scéně zastupoval ministr zahraničí.

Kdopak by se asi oním „ministrem zahraničí  Spojených států evropských (USE)“ stal? Že by Němec? Vidím to tak, že funkce by byla obsazována „rotačně“ mezi Němci a Francouzi, kteří by se také rádi viděli včele „sjednocené EU“. Dokonalé by bylo, kdy ministrem byl Němec a jeho prvním náměstkem Francouz a po týdnu by si funkci vyměňovali. Konec legrace – tady už skutečně začíná něco, co povede buď k „povinnému sjednocení“ ve stylu povinné vakcinace, nebo k rozpadu EU.

EU je v hlubokých ekonomických problémech. Čínská politika škrcení dodávek surovin a materiálů se promítla do obrovských ztrát evropského automobilového průmyslu. Jen v Česku, které je na výrobě aut velmi závislé, klesl výkon průmyslu v září t. r. podle údajů českých statistiků meziročně o čtyři procenta. Meziroční pokles českého průmyslu v září zrychlil na čtyři procenta ze srpnových 1,4 procenta. Může za to zejména omezení výroby aut a jejich dílů. Hodnota nových zakázek proti loňskému roku klesla o 1,2 procenta.

Podle eurostatu dosáhla inflace v říjnu téměř 5%, v září to bylo „jenom“ 3,2%.  Inflace je v Evropské unii (EU) nejvyšší za téměř deset let. V celé sedmadvacítce inflace vystoupala v září na 3,2 procenta z červencových 2,5 procenta. V 19 státech, které používají společnou měnu euro, pak spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o tři procenta. V pátek to oznámil Eurostat. K čínské restriktivní politice musíme přičíst covidové restrikce, vyhlašované většinou států EU, a máme tu velmi neutěšenou ekonomickou situaci celé sedmadvacítky.

Protože si už něco pamatuji, plány nové německé vlády mi do značné míry připomínají dobu komunistické totality. Vždycky, když se evidentně něco špatného stalo (ať už v politice – okupace Československa v roce 1968- nebo v ekonomice), vyhlásili komunisté nové „zásadní“ programy na vybudování komunismu. O nich se v časech RVHP samozřejmě rozhodovalo v Moskvě a nebylo tehdy nutné vyhlašovat „Spojené státy socialistické“, protože ty existovaly de facto na základě sovětské zahraniční politiky „omezené suverenity“. Všechny sovětské satelity měly omezenou suverenitu v zahraniční politice, a pokud se od ní odchýlily, dostaly „přes prsty“. V Československu bylo nutné intervenovat z vnějšku, v Polsku byla tehdejší komunistická vláda dotlačena k zásahu proti odborovému hnutí Solidarita v osmdesátých letech minulého století pod pohrůžkou intervence Varšavské smlouvy.  Takto fungoval v praxi systém „omezené suverenity“.

Vytvoření „USE“  by bylo vydáváno za „nový progres Evropy“ a podobně jako v časech omezené suverenity v časech sovětské nadvlády by byla zásadním způsobem omezena suverenita členských států dnešní EU. Že to způsobí další rozkol? Zřejmě ano, ale progresivní západní Evropa už má „zpátečníků“ z východní Evropy plné zuby a tak si to s nimi „demokraticky“ vyřídí. Čeká se vlastně jenom na to, zda i v „potížistických“ státech Polsku a Maďarsku vyhrají „proevropské“ síly a pak už nebude nic bránit světlým zítřkům?

Autor: Jan Bartoň | středa 1.12.2021 11:00 | karma článku: 41,33 | přečteno: 1713x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,81 | Přečteno: 2552x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,81
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články