Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fiala premiérem aneb blbnutí pokračuje

Prezident Miloš Zeman jmenoval nového premiéra Petra Fialu. Stalo se tak za podmínek nařízených hygienou a stejně to vzbudilo rozporuplné reakce. Navíc tu máme „omikron“.

Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech Petra Fialu novým premiérem Česka. Zeman byl oddělen od ostatních účastníků hermeticky přes průhledný materiál.  Hlavní hygienička tak možná nebyla úplně spokojena, protože preferovala jmenování „online“. Mimochodem, docela vyhrožovala a varovala před „porušováním předpisů“, tj. že pozitivně očkovaný má zůstat 14 dní v izolaci bez kontaktu s okolním světem.  Byl by to podle ní „špatný příklad“. Nakonec tedy z toho byl onen proces přes průhlednou stěnu. Puristé se jistě budou zajímat o to, zda jmenovací dekret podepsaný prezidentem byl bezinfekční, a pokud se Fiala nakazí covidem, bude to „další nákaza v Lánech“?

Ale dosti legrace. Média nás nyní oblažují dalším „senzačním“ sdělením – virus mutuje a existuje nyní varianta nová, původně snad nazývaná ný či nu. Chyba lávky – jmenuje se oficiálně omikron. Důvod je svým způsobem typický pro současný hyperkorektní svět. Světová zdravotnická organizace (WHO) vysvětlila, proč při pojmenování nové varianty koronaviru přeskočila dvě písmena řecké abecedy. Ný je podle ní totiž snadno zaměnitelné s anglickým slovem „nový“ a ksí je v angličtině (xi) shodné s běžným příjmením, uvedl mluvčí organizace. To vedlo ke spekulacím, zda se nevyhnula písmenu ksí kvůli obavám z hněvu čínského prezidenta, napsal list The New York Times. WHO se totiž řídí anglickými přepisy řecké abecedy, které se v případě vynechané dvojice píší „nu“ a „xi“. Anglický přepis jména čínské hlavy státu Si Ťin-pchinga je „Xi Jinping“.Mluvčí WHO Tarik Jašarević tuto verzi v sobotu v obecné rovině potvrdil. Podle něj řecké písmeno ný (v angličtině nu) je velmi snadno zaměnitelné ve výslovnosti s anglickým termínem „new“, což česky znamená nový. A termín ksí (v angličtině „xi“) podle něj organizace nepoužila, protože to je v některých regionech běžné příjmení. Zároveň doplnil, že se WHO snaží při pojmenovávání nemocí hledat takové názvy, které neuráží žádné „kulturní, sociální, národní, regionální, profesní nebo etnické skupiny.“

Zaznamenal jsem samozřejmě posměšné reakce na prohlášení WHO. Vzpomeňme si na to, jak dlouho WHO otálela s vyhlášením celosvětové pandemie, jak se snažila v počáteční fázi mírnit obavy a co z toho nakonec vzniklo.  Hlavním leitmotivem posměchu je ale skutečnost, že covid pochází z Číny a WHO se bojí urazit čínského prezidenta. Čína navíc pokračuje v drakonickém tažení proti covidu (asi ví proč?) a kvůli pětici pozitivních uzavřela několik regionů s mnoha miliony obyvatel. Ve čtvrtek byly v Šanghaji pozitivně testovány tři ženy, které si minulý týden zajely do nedalekého Su-čou na večeři se dvěma muži z Chang-čou. U nich se nákaza prokázala ve čtvrtek večer. Infikován byl i další člověk ze Sü-čou, který přišel s nakaženými do kontaktu.Správy všech čtyř měst zareagovaly rychle. V Šanghaji 12 nemocnic dočasně zrušilo ambulantní péči a pohotovosti, dokud nezajistí bezpečnost prostor a neotestují všechny zaměstnance. Zrušeny byly také stovky letů a desítky autobusových spojů do ostatních měst.

Naši zavírači – v prvé řadě předseda ČLK Milan Kubek – tak musí chrochtat blahem nad čínským postupem. Já k tomu jenom dodám, že totalitní stát používá totalitní prostředky.

A propos Milan Kubek – tentokrát jsem si nenechal ujít pořad OVM na ČT, protože v něm byli Adam Vojtěch (nemocný s covidem a přesto mluvící), budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a právě Kubek.  Ten opět opakoval své teze o „včasném lockdownu, který zabrání ekonomickým ztrátám“, Vojtěch hájil dosavadní kroky vlády a Válek prohlásil, že povinné očkování prosazovat nebude. Na otázku, zda zruší Vojtěchovu vyhlášku o povinném očkování seniorů nad 60 let, neodpověděl. Kubek dále prohlásil, že lékaři, kteří s ním nesouhlasí, mohou odejít z komory a mají se věnovat „léčitelství“. Je to prostě demokrat do morku kostí.

Nicméně, vláda v demisi by skutečně měla co nejdříve skončit a ujmout vlády by se měla nová vláda vzešlá z voleb. Doufejme, že se tak stane co nejdříve. Uvidíme, jestli Válek dodrží své slovo a povinnou vakcinaci zruší. Osobně jsem toho názoru, že vakcinaci musí člověk důvěřovat a pak jí podstoupí zcela bez problémů.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 29.11.2021 8:10 | karma článku: 31,25 | přečteno: 1519x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 21,57 | Přečteno: 277x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,21 | Přečteno: 812x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2746x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články