Vakcinační povinnost postupuje ve Francii, Itálii …

15. 10. 2021 8:00:50
Ze všech informací o tom, že se tak zvaně „stupňuje tlak“ na neočkované ve Francii a Itálii, vyplývá, že tak zvané covidpasy v EU jsou dnes využívány k prosazení stoprocentní vakcinace pod pohrůžkou ztráty zaměstnání.

Itálie zavádí povinné covidpasy pro vstup do zaměstnání. Způsob kontroly potvrzení o bezinfekčnosti či o očkování proti covidu-19 si stanoví každá organizace či firma sama, může být namátková či při vstupu na pracoviště a za nedodržení nové povinnosti hrozí pokuty zaměstnancům i zaměstnavatelům. Například italští poslanci budou od pátku smět do práce jen s covidovým certifikátem, rozhodlo ve středu vedení dolní komory parlamentu. Pokud poslanci a jejich asistenti certifikát nepředloží, nebude jim umožněn vstup do areálu sněmovny. Poslancům navíc hrozí vyloučení ze zasedání po dobu dvou až 15 dnů, čímž by přišli i o část platu.

V Událostech na ČT dne 14.10.2021 referoval francouzský zpravodaj ČT o tom, že neočkovaným již nebudou poskytovány příspěvky na testy. Antigenní test stojí podle zpravodaje 25 EUR, PCR test je asi dvakrát dražší. Současně se zkrátí doby platnosti testů, což by vedlo k tomu, že neočkovaným bude aktivně bráněno navštěvovat místa, kde je prokázání tak zvané bezinfekčnosti nutné, tj. restaurace, společné prostory – kina a divadla – apod.

Není bez zajímavosti, že v těch samých Událostech už oznamovala zkrácení doby platnosti u výsledků PCR testů na tři dny a antigenních testů na den hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Opět se rozviřuje otázka hrazení těchto testů. Ještě před volbami vláda rozhodla o tom, že se bude pokračovat hrazením testů ze státního rozpočtu. Zkrácením doby platnosti testů by při zachování tohoto hrazení testů opět zvyšovalo výdaje rozpočtu. Neoficiální kandidát na nového ministra zdravotnictví Vlastimil Válek za TOP 09 už prohlašoval, že by hrazení testů mělo pokračovat ze státního rozpočtu, že by ale zvažoval jejich nutnost. Poté, co ještě vláda Andreje Babiše rozhodla o tom, že se říjnové testování žáků na školách zruší, se údajně ze škol ozývají hlasy, které by toto testování požadovaly. Česká hygiena například stále postupuje tak, že když se ve třídě vyskytne jeden pozitivní případ covidu, celá třída končí na 14 karanténě, a i když by mohly děti do školy chodit (mají negativní testy), stejně se učí na dálku. To vše je jen dokladem toho, že Česko spolu s dalšími státy EU nevzalo covid na vědomí jako něco, co tu s námi už zůstane, ale naopak se stále s covidem vede společenský boj. Opět se politici vyjadřují ke zhoršující se situaci u nás – je naprosto stejná jako v Dánsku či Norsku či lepší než ve Spojeném království (ve státech, kde už s covidem nebojují) – a vyhrožuje se novými zákazy – tak zvanými „režimovými opatřeními“.

Podíval jsem se pro zajímavost na údaje z října 2020, tj. před rokem. Podle informací ministerstva zdravotnictví v Česku do večera (25.10.2020) přibylo 4 577 případů koronaviru, zhruba o tři čtvrtiny víc než minulou neděli za stejnou dobu. Za neděli přitom bývají čísla kvůli menšímu počtu provedených testů nižší než v jiných dnech. Počet úmrtí s nemocí covid-19 od rána stoupl na 2 167, počet pacientů ve vážném stavu se zvýšil na 800. V současné době máme podle Ministerstva zdravotnictví v těžkém stavu asi 70 pacientů, tj. desetinu proti loňskému roku. Zcela v souladu s tím, že máme asi 67% dospělé populace proočkováno. V Česku nyní na covid umírají asi tři lidé denně, před rokem to byly desítky osob denně. Podobné statistiky úmrtí dnes mají i Dánsko či Norsko, které všechny restrikce zrušily během září.

V rádiu Impuls jsem slyšel propagaci očkování ve stylu – maminko, proč nejedeme k moři, není to tím, že nejsme očkovaní? – na ČT pak propaguje očkování duo Vladimír Kořen – Adela Elbel. Kořenovi stačí pár vteřin na to, aby Elbel přesvědčil o výhodě očkování. Vytratilo se úplně racio – očkujeme se proto, abychom byli lépe chráněni a ne proto, abychom mohli jezdit k moři. To je dle mého největší slabina těchto propagací. Navíc, očkování žádnou tečku za covidem neudělá a bude s námi, ať očkovanými či neočkovanými – už napořád. A mohou onemocnět samozřejmě i lidé očkovaní, mají však větší šanci na to vyhnout se těžkému průběhu nemoci.

Jsem rozhodným zastáncem svobody volby, tj. domnívám se, že Dánsko či Norsko a Spojené království, přistoupily ke covidu rozumně, Itálie či Francie směřují svou politikou povinné vakcinace společnost do těžkého konfliktu. Obrázek níže převzatý z ourworldindata ostatně ukazuje, že počty zemřelých jsou mezi Itálií a Spojeným královstvím za poslední týdny srovnatelné a o opatřeních se dnes rozhoduje politicky – nikoliv podle aktuálního stavu.

V Česku se už také vede boj s covidem iracionálně a bez dlouhodobé perspektivy. Je nejvyšší čas přenechat otázku očkování lidem ke svobodnému rozhodnutí a všechny restrikce uvolnit. Každý je, byl a bude strůjcem svého štěstí sám a je odpovědný samozřejmě za své zdraví rovněž sám. Stát mu vytvořil podmínky – objednal vakcínu – a každý se může svobodně rozhodnout, jak s očkováním naloží. Není náhodou, že v populaci 65+ je vakcinace téměř na 75 %. Tato generace má již leccos za sebou a chová se podle toho – racionálně. Většinu těchto lidí není potřeba přesvědčovat cestou k moři – jsou rádi, že jsou tady a dělají to pro sebe a své zdraví.

Autor: Jan Bartoň | pátek 15.10.2021 8:00 | karma článku: 28.63 | přečteno: 690x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 611 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3390 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3137 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 184 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 611 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.54 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...