Jak policie a státní zastupitelství ovlivňují již třetí volby v Česku

21. 09. 2021 8:00:38
Policie opět navrhla obžalovat Andreje Babiše a projektovou manažerku Janu Mayerovou z dotačního podvodu. Spis byl doplněn o výpověď Andreje Babiše mladšího, který se cítí být bílým koněm.

Městské státní zastupitelství obdrželo v pondělí od kriminalistů doplněný vyšetřovací spis týkající se dotační kauzy Čapí hnízdo. Jeho mluvčí potvrdil, že součástí spisu je návrh na podání obžaloby. Doplnění spisu vyžadoval státní zástupce Jaroslav Šaroch, ten nyní rozhodne, zda ji podá. Obhájci premiéra Andreje Babiše a Jany Mayerové (nyní Nagyové) se s doplněným trestním spisem už seznámili.

Ať už státní zástupce Šaroch rozhodne před volbami (to se zřejmě neodváží) nebo po volbách, již třetí volby do poslanecké sněmovny za sebou provázejí policejní manévry spolu s manévry stáních zástupců. V roce 2013 policie provedla „razii“ na Úřadu vládu a poté obvinila premiéra Petra Nečase z uplácení poslanců ODS. Petr Nečas ale na rozdíl od stávajícího premiéra Andreje Babiše „nevydržel s nervama“, rezignoval a ODS na policejní zásah doplatila těžkou porážkou v předčasných volbách na podzim roku 2013.

Před volbami 2017 již běžela naplno kauza Čapí hnízdo. Bohuslav Sobotka se před volbami zbavil svého ministra financí Babiše (vzpomínáte na jeho „demisi-nedemisi“ po níž následoval návrh na odvolání Babiše, čemuž Miloš Zeman po chvilce „váhání“ vyhověl). Důsledkem tehdejší situace byla těžká porážka ČSSD, která dopadla podobně jako ODS v roce 2013 a jen díky výměně vedení – Sobotku vystřídal v pozici předsedy ČSSD nynější ministr vnitra Jan Hamáček – se sociální demokraté udrželi ve vládě. Nicméně, Hamáček a jeho přátelé vedou ČSSD k další porážce a tentokrát ČSSD vážně hrozí vypadnutí z poslanecké sněmovny. Hamáček přičítá propad preferencí ČSSD kauze jeho cesty – necesty do Moskvy pro Sputnik. Dokonce tipuje, že ho to stálo 20% podpory. Inu, to je možné. Při podpoře ČSSD kolem 5 % je oněch 20% podpory právě 1 % a právě díky tomu může ČSSD skončit mimo poslaneckou sněmovnu.

V roce 2021 už kauza Čapí hnízdo nemá onu brizanci. Všechno k této kauze už bylo řečeno a dnes je to jen hra na spravedlnost. V roce 2007/9, kdy se evropské dotace rozjížděly, se s tak zvanými „malými firmami“ roztrhl pytel právě proto, že pravidla podpory jsou v EU nastavená ve prospěch těchto subjektů. O kauze bychom vůbec nevěděli, kdyby Babiš neuspěl v roce 2013 ve volbách a při hledání špíny bylo nutné sáhnout do Babišova podnikání.

Připomeňme si, že stíhání Nečase a jeho současné druhé ženy Jany Nečasové probíhá tak, že někdejší osvobozující rozsudek v kauze údajných trafik neplatí a opět se bude vyšetřovat. Stíhaní poslanci ODS mezitím dostali statisícové částky odškodného za vazbu. Jak se s tím soudy „poperou“ se uvidí. Že Nečasova i Babišova kauza jsou politické procesy s využitím policie a státního zastupitelství pochybuje jen málokdo.

Podíváme-li se na Slovensko, i tam běží na plné obrátky údajná očista veřejného života od mafiánských skupin. Současná vláda zatýká mezi státními zástupci, vysoce postavenými policisty a soudy vynášejí drakonické tresty. V praktické politice ale podpora stranám současné vládní koalice klesla a dnes už by sotva nějakou vládu utvořila. Zato „stará struktura“ SMER opět nabírá na síle a spolu s odpadlíky SMERU by dnes zřejmě vyhrála volby. Právě Robert Fico dnes svou politiku zakládá na kritice politiky trestání bývalých „mafiánů“ jako na politických procesech se zfalšovanými výpověďmi.

Využívání policie a státních zástupců v politice je tak vytěžováno v obou částech bývalé federace. V Česku zatím padlo několik trestů za „kabelky“ a zatím jsme se k nepodmíněným trestům nepropracovali. Přitom za údajný dotační podvod by mohl Babiš a ona nebohá projektová manažerka dostat údajně až deset let „natvrdo“. V této souvislosti je zapotřebí zmínit, že se v kauze Čapí hnízdo osvědčila praxe posuzování trestného činu údajného dotačního podvodu na základě zákonných norem, které v době údajného spáchání trestného činu neexistovaly. Podobně se postupuje proti tak zvaným solárním baronům, jejichž vina je prokazována na základě judikátů, které byly vydány až řadu let poté, co mělo k údajným solárním podvodům docházet. V obou případech tak státní zástupci ve spolupráci s policií a s přispěním soudů posuzují případy staré více jak deset let optikou rozhodnutí a zákonů schválených mnohem později. A právě to by nás mělo docela znepokojovat, nemyslíte?

Autor: Jan Bartoň | úterý 21.9.2021 8:00 | karma článku: 35.14 | přečteno: 942x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 593 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3388 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3137 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 6.23 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 185 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 593 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 525 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.53 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...