Biden ztrácí trpělivost s neočkovanými, Američané ztrácejí trpělivost s Bidenem

12. 09. 2021 10:00:17
Pod titulkem Biden: Naše trpělivost slábne, neočkovaní způsobují spoustu škod, je rámován apokalyptický obraz epidemie v USA. Není ale jiný než v jiných státech, které už covid přijaly jako realitu.

Po obrovském propadu důvěry ve svou politiku včetně politiky proti covidu, vyhlásil americký prezident Joe Biden další plán na potlačení infekce. Mezi hlavními opatřeními je povinnost vakcinace federálních zaměstnanců včetně firem, které pracují pro federální vládu, kterou lze nahradit pravidelným testováním jednou týdně. Ve svém projevu Biden prohlásil k oněm 80 milionům neočkovaných Američanů: „Na co čekáte?“

To některé americké státy pod vládou demokratů jdou ještě dál a nařizují povinné očkování všech dětí starších 12 let, pokud chtějí chodit do školy – viz Kalifornie a Los Angeles. Ostatně, Biden realizuje svou vakcinační politikou právě „levicové řešení“ a k takovému opatření neváhají sáhnout ani některé další státy jako Francie či Izrael, které povinnou vakcinaci určitých typů profesí požadují. Nicméně, zatímco ještě na konci června souhlasilo s covidou politikou amerického prezidenta asi 60% voličů, dnes sotva polovina. Na dalším obrázku je vývoj podpory Bidenovy politiky od jeho nástupu do úřadu 20.1.2021.

První náznaky sešupu Bidenovy popularity přišly na počátku července, když Biden nedodržel slib že zruší proticovidová opatření na den americké nezávislosti. Pak se Bidenova popularita propadla během srpna v souvislosti s tak zvanou evakuací z Afghánistánu. Americká armáda nechala po sobě plně funkční techniku, kterou bez boje získal Tálibán a oficiální afghánská armáda se úplně rozpadla a nebojovala. Pouze techniku na letišti v Kábulu před odletem Američané zničili a uveřejnili propagandistická foto o úspěchu této akce. To že na základnách zůstala technika nepoškozená a že se americká armáda ani neobtěžovala oznámit tehdejším loutkovým vládcům, že základny opouští pod rouškou tmy, je ale dobře známo. Bidenovo hodnocení je dnes negativní a důvěřuje mu jen asi 45,8% populace a nedůvěřuje 48,6%.

Dnes tak Bidenova podpora klesla na úroveň blížící se podpoře bývalého prezidenta Donalda Trumpa, kterého média potápěla ve velkém, zatímco Bidenovi média ještě stále podkuřují. Podle stejného zdroje si od dob Harryho Trumana po druhé světové válce po nástupu do úřadu počínal podle hodnocení své politiky hůře jen Trump, Gerald Ford a Bill Clinton. Biden tedy má co napravovat a vzhledem k jeho věku nelze očekávat žádný zázrak, spíše další propad.

Bidenova politika tvrdých postihů při nedodržování covidových restrikcí je rovněž známá a peněžité tresty byly dokonce zvýšeny až k 60000 Kč. Byly už uplatněny vůči asi dvou tisícovkám cestujících, zejména v letadlech, kteří odmítali nasadit roušku. V některých amerických státech probíhá naopak souboj mezi „rouškaři“, kteří nařídili nošení roušek na školách všem dětem a republikánským guvernérem, který roušky ve školách zakázal. Republikáni na federální úrovni už vyjádřili tvrdou kritiku Bidenova plánu povinné vakcinace.

Conservatives in the House Freedom Caucus on Friday denounced Biden's plan as "another attempt by the Biden Regime to expand its control over Americans' daily lives," according to a statement issued by the group's chairman, Rep. Andy Biggs, R-Ariz. – či-li jako „další pokus Bidenova režimu rozšířit kontrolu nad denním životem Američanů “. Republikáni se proto také chtějí obrátit na americké federální soudy, aby dosáhli zrušení Bedinova plánu. V časech Trumpa se naopak demokraté velmi činili a rušili pomocí soudních rozhodnutí zejména Trumpova nařízení ohledně ilegální migrace.

Podle worldindata srovnáním USA a UK z hlediska denních záchytů pozitivních testů ostatně existují jen malé rozdíly mezi těmito dvěma anglicky mluvícími státy za 10.9.2021

Stát

Počet obyvatel v milionech

Počet pozitivních výsledků za den

Počet zemřelých s covidem za den

Zemřelí na 1 milion obyvatel

USA

332

150000

1550

4,6

UK

66

38000

132

2

Situace je v USA i UK obdobná, přitom Spojené království od 19. července všechny restrikce zrušilo a Bidenova administrativa přidává naopak další restrikce. To jasně hovoří o tom, že bez ohledu na „boj s covidem“ se dnes jedná jen čistě o politiku a ať už státy s covidem bojují nebo ho berou na vědomí (mimochodem i Dánsko od 10.9.2021 zrušilo všechny restrikce), situace je podobná ne-li stejná. A Dánsko má naprosto shodné údaje s Českem, a i u nás pokračuje hlavní hygienička ve strašení a hovoří o tom, jak je důležité ve školách nezpívat a necvičit. Už aby odešla i s panem ministrem. Problém je pouze ten, že hlasy volající po zrušení restrikcí nejsou preferovány ani v ANO, ani v koalicích SPOLU a PIRSTAN, takže se naše tři hlavní politická seskupení tváří, jako by bylo vše, co se buzerace obyvatelstva týče, v pořádku. Bude mít někdo v těchto seskupeních odvahu vůbec restrikce zrušit včetně vlády epidemiologů – zavíračů?

Autor: Jan Bartoň | neděle 12.9.2021 10:00 | karma článku: 33.49 | přečteno: 1225x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.55 | Přečteno: 600 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3388 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3137 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.29 | Přečteno: 130 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 191 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.55 | Přečteno: 600 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.53 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...