Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČT: Nepřehledná situace v Afghánistánu – jak pro koho

ČT pokračuje v mlžení o totálním krachu Západu a USA zvláště v Afghánistánu. Mimo jiné slovy o „chaosu“ a „nepřehledné situaci“.

Donald Trump tvrdě kritizuje politiku Joea Bidena v Afghánistánu. V posledním videu srovnává porážku USA ve Vietnamu (Saigon 1975) právě se současnou situací v Kábulu. Biden tvrdí, že neexistuje žádná podobnost s odchodem USA z Jižního Vietnamu a jeho hlavního města Saigonu v roce 1975 a současnou situací v Kábulu. Podle Trumpa je současná situace mnohem horší, než byl pád Saigonu v roce 1975. Video zachycuje i u nás publikovaný snímek startu letadla, na kterém visí desítky lidí, kteří se nedostali dovnitř s tím, že na dráze zůstaly krvavé stopy po člověku – pravděpodobně zahynul pod koly letadla.

Trump ještě před koncem svého úřadu oznámil plán na stažení amerických jednotek do května letošního roku. Biden tento termín zrušil a vyhlásil nový, na 20. výročí teroristického útoku Al-Káidy na New York, respektive Světové obchodní centrum. Byl to teroristický čin do té doby nevídaný. Zemřeli teroristé a cestující v unesených letadlech, která narazila postupně do obou věží centra. V budovách zemřely další tisíce lidí. Termín oznámený Bidenem se stal předmětem polemiky zejména ze strany republikánské opozice. Spojení termínu teroristického útoku a odchodu armády USA z Afghánistánu označily i jako pohrdání obětmi teroru. Biden pak termín změnil na konce srpna.

O stažení amerických jednotek vyplynulo v průběhu posledních týdnů na povrch několik základních faktů. Základny NATO, které byly téměř dvacet let přísně střeženy, byly opuštěny během nocí a na místě byla ponechána nepoškozená bojová technika. Základny pak byly vyrabovány, nejprve zřejmě „obyčejnými“ civilisty, poté obsazeny vojáky Tálibánu, kterým se tak do rukou dostala špičková vojenská technika a výzbroj. Tu potom Tálibán mohl využít při svém dalším postupu. Osobně si pod stažením představuji ale něco úplně jiného. Mělo by jít o kompletní stažení jak vojáků, tak i vojenské techniky a výzbroje. Rozhodně si pod termínem stažení nepředstavuji opuštění kasáren pod rouškou tmy a ponechání místa osudu. V té době stále ještě vládnoucí kábulský režim si stěžoval na to, že mu Američané vůbec nesdělili čas odchodu ze základny. Mimo jiné to ukazuje na další zásadní problém celého „stažení“ – žádnou komunikaci s lidmi, které vojáci NATO a USA zvláště drželi téměř dvacet let u moci. Bidenova administrativa žádné stažení nepřipravila, ale odchod její armády lze skutečně přirovnat jen k potupnému úprku.  

ČT v Událostech 19.8. podrobně referovala o evakuaci českého personálu a spolupracujících afghánských občanů, tlumočníků a dalšího afghánského personálu včetně rodinných příslušníků. Tyto lidi by s velkou pravděpodobností čekala pomsta bez ohledu na to, že se mluvčí Tálibánu vyjadřuje tak, že se jeho bojovníci nebudou mstít. Zprávy ale také zmiňují zastřelení osob, které pro Západ pracovaly a které nestačily před Tálibánem utéct. Pomoc s jejich odchodem z vlasti byla zřejmě velmi opodstatněná a zachránila jim život. Politická emigrace ale také způsobí Afghánistánu škody, které známe i z naší minulosti – emigrací po roce 1948 a poté 1968 Československo jistě utrpělo, a to nejen v kultuře a sportu.  

V ČT zazněla i kritika práce amerických tajných služeb právě v souvislosti s tím, že údajně nesprávně odhadly vývoj v Afghánistánu a předpokládaly, že kábulský režim může přežít odchod jednotek NATO až půl roku. Tato kritika připomíná podobnou kritiku v otázce druhé invaze do Iráku, která následovala po invazi do Afghánistánu. Bylo zjištěno, že zdroj, který americké tajné služby informoval o ohromných zásobách chemických zbraní v Iráku, si to celé vymyslel právě proto, aby přesvědčil americké tajné služby o nutnosti invaze. V Iráku se žádné chemické zbraně nenašly, zato se ukázalo, že je ve velkém množství vlastní Sýrie a vláda Sýrie je použila poté v občanské válce, která v Sýrii vypukla v rámci "Arabského jara“. O práci amerických tajných služeb tak můžeme mít obecně velmi špatné mínění, i když tyto služby například práci BIS údajně velmi oceňují.

Na závěr se zmíním ještě o jednom velmi podstatném fenoménu, a to o surovinovém bohatství Afghánistánu. V Afghánistánu se asi před deseti lety uskutečnil rozsáhlý surovinový průzkum amerických geologů. Pod titulkem Geologové našli v Afghánistánu kovy za bilion dolarů  se hovoří o tom, že výsledek průzkumu je ohromující. Vědci narazili na ložiska mědi, kobaltu, železa i zlata. Objevili prý také obrovské zásoby lithia, suroviny nepostradatelné pro výrobu baterií, laptopů a mobilních telefonů. Vládci Afghánistánu, nyní Tálibán, tak mají v rukách možnost nabídnout tyto poklady investorům a zejména Čína je u Tálibánu nejlepším investorem. Západ intervencí v Afghánistánu nedosáhl žádného výsledku – naopak. Vládu Tálibánu v roce 2002 svrhnul a nyní se Tálibán vrací. Pokud by Západ udržel Afghánistán ve sféře svého vlivu, mohl se podílet na využívání nerostného bohatství. Nyní bude Západ jen přihlížet k tomu, jak se surovinového bohatství zmocní Čína a bilion dolarů, který si údajně afghánská anabáze vyžádala a k tomu bezmála dvacet tisíc padlých vojáků NATO, bylo vynaloženo nadarmo. Na tomto popisu není vůbec nic nepřehledného. Vše je naopak velmi dobře patrné a slovník ČT jen zamlčuje jak vážný bude mít ztráta Afghánistánu pro Západ dopad.

Autor: Jan Bartoň | pátek 20.8.2021 8:00 | karma článku: 37,65 | přečteno: 1479x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,66 | Přečteno: 699x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,35 | Přečteno: 2722x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články