Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak Me Too požírá své děti

Od počátku hnutí MeToo bylo zřejmé, že jde o dobře promyšlenou kampaň progresivních sil kolem kdysi respektovaných amerických médií. Když se probíraly případy desítky let staré, bylo to až podezřelé.

Hnutí Me Too se začalo šířit kvůli kauze Harveyho Weinsteina, který byl obviněn ze sexuálního zneužívání a násilí na několika desítkách žen, které zaměstnával. Na Weinsteinovy činy upozornil investigativní novinář Ronan Farrow, který za svou reportáž obdržel Pullitzerovu cenu. V říjnu roku 2017 napsala americká herečka Alyssa Milano na Twitter „Pokud by všechny ženy, které byly někdy sexuálně zneužity nebo obtěžovány, napsaly na svou sociální síť „Me too“, možná by si lidé uvědomili závažnost problému.

Případ hollywoodského bosse Weinsteina byl pozoruhodný z mnoha hledisek. Cílem útoku byl producent, který měl na svém kontě řadu velmi divácky úspěšných filmů. Na podzim 2017 začaly prosakovat informace o tom, že se Weinstein dlouhodobě dopouštěl sexuálního zneužívání žen. Na odkrytí této aféry se velkou měrou podílel americký právník, novinář a bývalý vládní poradce Ronan Farrow. Za svou investigativní reportáž obdržel Pullitzerovu cenu. Ronan Farrow k tomu sám poznamenal, že charakteristické pro Weinsteinovu kauzu bylo tiché mlčení o něčem, o čem hodně lidí vědělo.

Vynořovaly se poté historky postižených žen, které právě prostřednictvím Weinsteina často vylétly jako filmové hvězdy. Byly to občas historky mnoho let staré a dotyčné ženy popisovaly i to, že na nich zkušenost s Weinsteinem zanechala celoživotní traumata. Zda všechny případy sexuálního obtěžování byly či nebyly či se udály tak, jak stěžovatelky popsaly, dnes není nutné řešit. Zabýval se tím americký soud a Weinstein byl odsouzen. Poslední záběry, které ukázala ČT, zachytily Weinsteina u soudu jako starého a nemocného člověka.

Hnutím Me Too ale USA žily velmi intenzivně. Ještě před volbami 2016 byla médii uspořádána doslova mediální kampaň na kandidáta Republikánské strany Donalda Trumpa. Po propuknutí aféry v roce 2017 se právě Trump již jako prezident USA stal ostře kritizovaným politikem, kvůli svému vztahu k ženám. Wikipedie uvádí seznam více jak dvou desítek žen, které Trumpa obvinily ze sexuálního obtěžování.  Trump před koncem prezidentského úřadu ale nakonec čelil impeachmentu kvůli tomu, že „vyprovokoval“ útok jeho příznivců na budovu Kapitolu.  O sexuální skandály ztratila média zájem.  

V USA se ovšem s nástupem Joea Bidena změnil terč útoků z řad žen na činné politiky, a jedním z postižených se stal guvernér státu New York Andrew Cuomo. V roce 2010 byl zvolen guvernérem státu New York a od té doby byl dvakrát znovuzvolen, poté co zvítězil v primárkách nad vyzyvateli z demokratické strany – jeho protivníky byli Zephyr Teachout (2014) a Cynthia Nixon (2018). Během jeho působení v úřadě došlo k uzákonění řady iniciativ – legalizace sňatků osob stejného pohlaví, zpřísnění podmínek držení zbraní, placená rodičovská dovolená, aktivity související s bojem proti změně klimatu, legalizace potratů až do okamžiku narození dítěte, pokud dle lékaře ohrožuje zdraví matky či dítě není životaschopné (na oslavu tohoto zákona nechal nasvítit Světové obchodní centrum na růžovo), označení potratu za základní lidské právo a další.

Je vidět, že se Cuomo skutečně činil a některé jím prosazené zákony jsou skutečně „revoluční“. Nicméně, žádný strom neroste do nebe a pandemie covidu s popularitou Cuoma pořádně zamíchala. Nejprve vyšlo najevo, že byly zveličovány statistiky zemřelých v domovech pro seniory na covid a v oficiální zprávě o obětech covidu v domovech pro seniory bylo uvedeno nižší číslo, než se původně uvádělo. Právě to bylo napadeno oponenty jako zneužití pandemie v politice, když právě Cuomo byl v přední linii boje s politikou Donalda Trumpa během podzimní covidové pandemie v USA, která nakonec výrazně ovlivnila i volební výsledek.

Na počátku srpna uveřejnila CNN zprávu o vyšetřování sexuálního skandálu Cuoma. Toho obvinilo ze sexuálního obtěžování celkem 11 žen. Zpráva uvádí příklady nevhodného chování Cuoma například tím, že jedna z žen uvedla, že když s ním jela ve výtahu, Cuomův prst jí zajel dolu po krku a zpět. Reakce Demokratické strany na vyšetřování byla na CNN rovněž uvedena jako okamžité distancování se od Cuoma a vrcholní politici strany včetně Joea Bidena ho vyzvali k rezignaci.  Někteří upozornili i na jeho vlastní stanovisko k obvinění ze sexuálního obtěžování, které zveřejnil před několika lety. Tehdy Cuomo tvrdil, že by každý politik obviněný ze sexuálního obtěžování měl okamžitě rezignovat.

Cuomo se odmlčel a nechává za sebe vystupovat svou právničku, která ho stále brání tím, že žádné z uveřejněných obvinění neusvědčuje Cuoma ze sexuálního obtěžování. S Cuomem to však vypadá bledě a dříve nebo později bude muset odstoupit. Členové jeho vlastní strany totiž proti němu připravují impeachment a v něm je již zřejmě předem odsouzen.  Významný politik Demokratické strany, do kterého mnozí údajně vkládali naděje až na nejvyšší post americké exekutivy, tak čelí hnutí Me Too, které jeho údajně slibnou kariéru zničí. Možná by nás mělo zajímat, komu Cuomo v Demokratické straně šlápl na „kuří oko“ a kdo se ho tak pomocí Me Too rozhodl politicky zlikvidovat.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | úterý 10.8.2021 8:00 | karma článku: 35,60 | přečteno: 1596x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Antikampaň SPOLU je „zajímavá“

Prezident Petr Pavel odsoudil slova Andreje Babiše k válce na Ukrajině a rovněž tak odsoudil antikampaň SPOLU proti ANO. Je to první závažná kritika vládní koalice ze strany prezidenta.

3.5.2024 v 9:00 | Karma: 41,63 | Přečteno: 4831x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 32,85 | Přečteno: 1575x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16 | Přečteno: 827x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 34,58 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,86 | Přečteno: 2887x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 200 obětí

11. května 2024  10:53

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly nejméně 200 obětí....

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,88
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články