Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Covid: Další zákeřný faul proti Janu Pirkovi

Existuje záměrné strašení celosvětové populace covidem, které podporují „odborníci“ na slovo vzatí. Usurpují si právo na názor a „neodborníky“ označují šmahem za lháře.  

Proděkan pro vědu a výzkum Jan Trnka z druhé lékařské fakulty Univerzity Karlovy to v rozhovoru pro lidovky.cz vzal z gruntu. Pod titulkem „Kardiochirurg je stejný expert na virus jako biatlonista na basketbal, říká proděkan lékařské fakulty“ tvrdě kritizuje to, že se „neodborníci“ vyjadřují k pandemii covidu.

Vybírám podstatné části názorů Jana Trnky:

-Mě osobně překvapuje, že si někdo dovolí veřejně se vyjadřovat k něčemu, o čem nemá dost informací a nerozumí tomu. Jak se může kardiochirurg či psychiatr vyjadřovat k otázkám epidemiologie nebo virologie?

-Pro běžného čtenáře, posluchače nebo diváka je obtížné pochopit, že lékař, který absolvoval lékařskou fakultu, nemá detailní znalosti o epidemiologii. Nebo že jsou to znalosti čtyřicet let staré.

-Mám obrovský problém s tím, že rektor Univerzity Karlovy, který zastupuje největší vzdělávací a vědeckou instituci v zemi, použije prohlášení pohrdavé k vědcům.

-Kombinaci znalostí z virologie, imunologie a epidemiologie dohromady skoro nikdo nemá. Musíme být proto velmi opatrní.

-Vyjadřovat se k tomu, jestli virus unikl z laboratoře a je uměle vytvořený, i když o jeho existenci neměl tušení, specializovaně nestudoval biologii a od absolvování lékařské fakulty uběhlo třicet let, je naprosto nezodpovědné a nepochopitelné.

-Že by Česká lékařská komora kontrolovala, jestli doktoři neříkají nesmysly? To je asi v praxi nemožné. A bylo by těžké dokazovat, že jde o nesmysly. Ale myslím si, že by někdo měl evidovat výroky, které jsou za hranou nejen lékařské, ale i běžné etiky.

-Nikoho jsme nedehonestovali, jen jsme řekli, že by se lékaři neměli vyjadřovat k problémům mimo svoji odbornost, protože to je zavádějící. Na tom trvám.

 

Jak je patrné z výše uvedeného, Trnkova pozice je naprosto jasná. Ten, kdo není odborníkem, se k situaci nesmí vyjadřovat. Je to stejně „inspirující“, jako tvrzení, že k ekonomickým problémům se může vyjadřovat jenom ekonom, k politickým problémům politolog a vědeckým problémům vědec atd. Posuňme téma „odbornosti“ na piedestal nekritizovatelnosti, jakého si tabu, a dostaneme se do roviny naprosto absurdní. Prakticky nikdo z nás by se nemohl k ničemu vyjadřovat, buď proto, že není „odborníkem“ nebo proto, že nemá dostatek informací.

Rád bych se vrátil k tématu „úniku viru z laboratoře“, respektive čínské laboratoře. Toto téma otevřel v politické rovině Donald Trump a jeho názor byl doslova „rozcupován“ politology a americkými médii jako „nevědecký“. Trumpovi bylo vyčítáno, že nemoc označuje termínem „čínská chřipka“ a že toto označení je „rasistické“.

Po nástupu Joea Bidena do Bílého domu pozorujeme zajímavý „obrat“. Mnozí „odborníci“ spjatí s novou americkou vládou náhle připouštějí, že virus unikl z čínské laboratoře a dokonce i představitel WHO tvrdí, že odmítnutí teorie o úniku viru z laboratoře bylo „unáhlené“.  Nicméně, četl jsem vyjádření americké lékařky, která v laboratoři ve Wu-chanu pracovala právě v období roku 2019, a ta možnost úniku viru z této laboratoře vylučuje.

Trnkovy názory jsou naprostým popřením pravidel jakékoliv svobodné diskuse. Jestliže pohrdlivě mluví o kardiochirurgovi (koho pak má na mysli, že by Jana Pirka?) a podsouvá mu znalosti „40 let staré“, je to přímo zákeřný faul. I Jan Pirk se zcela jistě vzdělával v medicíně po celou dobu své praxe a má právo se vyjadřovat i k tomu, k čemu nemá atestaci, právě tak, jako se může každý z nás vyjadřovat k situaci s pandemií, zákazy, očkování apod. Je komické, že největší epidemiolog a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal není právě podle Pirka vystudovaný epidemiolog.

Je navíc příznačné, že česká média většinou straší i tím, že Velká Británie končí s naprostou většinou omezení právě dnes. Straší se „předčasností“ a ukazuje se třeba na Francii, která prezidentským nařízením prosazuje povinné očkování zdravotníků, pracovníků sociálních služeb s výhružkou ztráty práce. V Česku, kde máme několik týdnů asi 30 hospitalizovaných a kolem 5 nemocných na JIP, se udržuje téma strachu masivními kontrolami policie a hygieny v klubech.

Další pokračování restrikcí považuji v současné situaci za absolutně neopodstatněné a hlavně nesmyslné.  I když nejsem „odborník“, troufám si souhlasit s názorem Singapuru, že se musíme ke covidu chovat v současné situaci jako k chřipce a veškeré testování a trasování nemá smysl.

 

 

Autor: Jan Bartoň | pondělí 19.7.2021 9:35 | karma článku: 37,81 | přečteno: 1683x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2670x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články