Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biden-Putin: Od zabijáka k důstojnému soupeři

Americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin jednali v Ženevě o nejdůležitějších otázkách světové politiky.  

V Ženevě se uskutečnilo jednání mezi americkým prezidentem Joeem Bidenem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. Uskutečnilo se v neutrálním Švýcarsku a média často připomínala jednání, které proběhlo v roce 1985 mezi tehdejším americkým prezidentem Ronaldem Reaganem a sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem.  Tímto jednáním byl tehdy zahájen proces konce studené války. Pro SSSR měl tento proces velmi hořkou příchuť, protože na jeho konci se „kolos na hliněných nohách“ rozpadl.

Jednání v Ženevě inicioval Joe Biden a to paradoxně v kontextu české politiky v den, kdy u nás vypukla aféra Vrbětice, a nastalo prudké zhoršení česko-ruských vztahů. Česká veřejnoprávní média se více jak týden po propuknutí aféry této americké iniciativě vyhýbala a teprve poté jakoby „mimochodem“ zmínila, že se jednání mezi USA a Ruskem na nejvyšší úrovni uskuteční. Stojí za pozornost, jakým způsobem se vyvíjela i rétorika amerického prezidenta. Po nástupu do úřadu Joe Biden „přitakal“ na otázku progresivního novináře, zda považuje Putina za zabijáka. Během následujících několika měsíců se pak Biden „dopracoval“ k tomu, že je ruský prezident „důstojný soupeř“.  K tomu nelze dodat nic jiného, že Bidenova rétorika je poplatná americkému „progresivnímu“ myšlení. Mezi „zabijákem“ a „důstojným soupeřem“ uběhly jen čtyři měsíce.

Česká veřejnoprávní televize věnovala setkání Biden-Putin na ČT 24 celodenní vysílání. Podíval jsem se se zájmem pouze na tiskovou konferenci ruského prezidenta. Zejména proto, že jsem tak mohl po dlouhé době slyšet „nefiltrované“ zprávy o ruském postoji.  Putin dával přednost otázkám novinářů z Ruska, které mu více méně nahrávaly, Pak také svolil k otázkám od amerických novinářů, kteří se zajímali o osud Alexeje Navalného. Prohlásil, že Navalnyj porušil ruské zákony a nechal se zavřít cíleně. Připomněl reakci americké administrativy na dobytí Kapitolu letos v lednu. Mnoho desítek lidí je v USA stíháno za vnitřní terorismus a Putin připomněl i zastřelení jedné z neozbrojených demonstrantek ostrahou Kapitolu. Skončil tím, že si Rusko nepřeje, aby se podobné demonstrace konaly i v Rusku.  Navalného Putin označoval systematicky za „nesystémovou opozici“, na rozdíl od opozice v ruském parlamentu.  V této souvislosti bych chtěl zmínit i Bidenovu tiskovou konferenci, kde prohlásil, že případná smrt Navalného by měla „zničující“ důsledky.  Ve světle minulých výroků amerického prezidenta ale pochybuji, že by se v případě Navalného úmrtí cokoli na rusko-amerických vztazích změnilo.

V českých médiích se objevil snímek Čecha, který protestoval proti ruské politice tím, že si na prsa nechal vytetovat portrét Navalného.  Byl s ním dokonce rozhovor.  Osobně považuji tetování za pitomost, která je ale mezi mladými lidmi velmi populární a kdo není potetován, jakoby nežil. Co onen bojovník bude prožívat za mnoho let až po Navalném nebude vidu ani slechu?  Zřejmě podobné pocity jako ten, kdo si v osmnácti nechal vytetovat jméno své milé a ve dvaceti se s ní rozešel a pak hledal způsob jak to zamaskovat.

Velmi často se v naší veřejnoprávní televizi zjevovali „odborníci“, kteří vykládali o tom, že Rusko není pro USA a Čínu žádným ekonomickým soupeřem. Někteří dokonce tvrdili, že je Rusko v krizi.  Padala i čísla o tom, že ruská ekonomika čítá pouze osminu HDP Číny. Jaksi naši odborníci zatajují, že Čína má desetkrát víc obyvatel než Rusko, takže na hlavu je ruské HDP srovnatelné nebo vyšší než čínské.  Jen málo kdo připomněl, že Rusko s Čínou spolupracuje a USA se snaží této spolupráci bránit.  Samozřejmě, že současná moc Číny je pro USA výzvou. Právě v den setkání na nejvyšší úrovni mezi USA a Ruskem demonstrovala Čína svou vojenskou přítomnost ve vzdušném prostoru Tchaj-wanu jako připomínku politiky „jedné Číny“.  S Čínou již bojoval exprezident Donald Trump pomocí vysokých dovozních cel. Čínská ekonomika však vyšla z covidové krize relativně dobře a roste stále nejrychleji ze všech světových ekonomik.

V zájmu světa je samozřejmě jenom dobře, když se lídři dvou atomových supervelmocí scházejí a jednají. Praktické výsledky schůzky Biden-Putin mohou samozřejmě zlepšit atmosféru ve světové politice. Jde o to, zda Biden udrží jazyk za zuby a nebude chtít opět nadbíhat progresivnímu křídlu své vlastní strany.  Na tom bude záviset důvěryhodnost ve zlepšení rusko-amerických vztahů.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 17.6.2021 8:35 | karma článku: 28,63 | přečteno: 594x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,13 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,97 | Přečteno: 879x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,63 | Přečteno: 2824x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,89 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1156x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Prodám byt 3+1 v Písku
Prodám byt 3+1 v Písku

Na Stínadlech, Písek - Pražské Předměstí
3 290 000 Kč

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,90
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články