ČT: Místo aféry GŘ Dvořáka vyrobena aféra Lipovská

11. 04. 2021 9:00:48
Je pozoruhodné, jaký majstrštyk předvedla ČT v případě posledního jednání Rady ČT. Na něm se probíral střet zájmů generální ředitele ČT a do budovy se dostavili dva pánové.

ČT předvedla v pořadu Události opravdu „skvělou práci“ na obranu svého generální ředitele. Jednala totiž Rada ČT a na ní se probíral střet zájmů generálního ředitele, s nímž přišla členka Rady Hana Lipovská. Nejde mi o to, zda střet zájmů nastal či nenastal, o tom si může čtenář udělat vlastní úsudek. Na obranu ředitele vystoupil do médií člen rady Zdeněk Šarapatka. Podle něj jde o „vykonstruovaný případ“, kde jde o „směšnou částku 100000 Kč“. Možná ano. ČT však dostála svému profilu „objektivního média“ a z události jednání Rady zmínila jiný problém. Spolu s členkou Rady Lipovskou totiž dorazili „dva pánové“, z nichž se vyklubali ochránci Lipovské, která požádala policii o ochranu.

Události dne 8.4.2021 pak přinesly poměrně dlouhý příspěvek na toto téma - Jednání Rady ČT Senátní komise pro sdělovací prostředky vyzvala policejního prezidenta, aby prošetřil vstup členů sboru na půdu ČT při včerejším jednání její Rady. O tom, že Lipovská obvinila generálního ředitele ČT ze střetu zájmů v něm nepadlo ani slovo. Hlavním tématem byl vstup dvou policistů – ochranky Lipovské – do budovy ČT. V televizním šotu zaznělo, že „obvyklý“ postup je ten, že ostraha objektu je předem informována, že přijdou policisté. Závěrem bylo uvedeno, že Lipovská se mohla dopustit jakéhosi „přestupku“.

Nyní je na místě uvést téma, s nímž Lipovská vystoupila na jednání Rady ČT. Členka Rady České televize (ČT) Hana Lipovská se ve středu postarala o rozruch na jednání Rady. Po zahájení, na nějž se dostavila s údajně přidělenou policejní ochrankou, uvedla, že generální ředitel ČT Petr Dvořák se nachází v těžkém konfliktu a střetu zájmu kvůli jeho dlouholeté majetkové účasti a spoluvlastnictví počítačové firmy Gopas. Podle ní tím porušuje zákon o České televizi a zákon o střetu zájmů. Rada ČT uložila Dvořákovi, aby možný střet zájmů vysvětlil.

O tom ale ČT v Událostech neřekla vůbec nic. Věnovala ale desítky vteřin svého drahocenného a námi placeného času podezření, že Lipovská spáchala jakýsi „přestupek“. Považuji to za majstrštyk z dílny propagandy ČT, na němž se podílejí známí to „borci“ moderující o průběhu různých kauz končících u soudu. Samozřejmě, někdo ale musel vydat pokyn, aby se v Událostech nehovořilo o tématu sdělení Lipovské, ale o tom, zda její policejní doprovod nezpůsobil „újmu“ na právech ČT. Argument, že přítomnost policistů v budově ČT je ohrožením nezávislosti veřejnoprávní televize, je doslova „skvostem“ v dílny propagandistů ČT.

Faktem je ale například i to, co musí konstatovat každý pravidelný divák Událostí. S nástupem nových členů do Rady ČT se ve zpravodajských pořadech objevuje násobně více zpráv o postoji SPD, strany, kterou ČT více méně ignorovala. To byl jeden z požadavků nových členů Rady, aby všechny politické strany zastoupené v poslanecké sněmovně, měly spravedlivější přístup do zpravodajství a publicistiky. Nicméně, na propagandistickém směru publicistiky ČT to nezměnilo vůbec nic, jak dokládá neustálý boj Nory Fridrichové proti ruské vakcíně Sputnik V. Dokonce už i zpravodaj ČT Lukáš Dolanský dostal za úkol prezentovat „skvělé zítřky očkování“ v EU, když uvedl tabulku, v níž USA a Velká Británie jsou k dnešnímu dni v čele proočkovanosti (kolem 50% populace) zatímco EU s 13 % je výrazně pozadu. EU má dostat do konce června 360 milionů dávek. Slibů už bylo vícero a zatím jsou dodávky téměř o polovinu menší.

A propos – do nemilosti ČT již upadá i rakouský kancléř Sebastian Kurz. Oznámil objednávku milionu vakcín z Ruska a média mu to „vrací“ tím, že pomáhá svým známým k postavení a dokonce citují, co měl údajně komu říci. Jak se to média doví? Kdo ví. Odvádění pozornosti od merita problému k záležitostem podružným či malicherným je dlouhodobým pracovním postupem nejen českého veřejnoprávního média.

Autor: Jan Bartoň | neděle 11.4.2021 9:00 | karma článku: 42.59 | přečteno: 1743x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.92 | Přečteno: 526 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3382 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3136 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.70 | Přečteno: 526 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 518 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.47 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...