Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidovci táhnou SPOLU dolu

Několik zajímavých a poučných výroků pronesli všichni zástupci koalice SPOLU. Bezkonkurečně ale vyhrávají lidovci Bartošek a Jurečka.

Předseda lidovců Marian Jurečka si „ulevil“ na adresu SPD, respektive jejího předsedy Tomio Okamury.  SPD chtěla podobně jako SPOLU nouzový stav neprodlužovat a použila k tomu i zdržovací taktiku v podobě přestávky na jednání klubu. V podvečer klub SPD o přestávku skutečně požádal. Okamura ji zdůvodňoval tím, že se SPD chce poradit, jak přesvědčit jiné poslance, aby pro prodloužení nouzového stavu nehlasovali. „V našem poslaneckém klubu není žádný pitomio. Víme, jak budeme hlasovat,“ opáčil Okamurovi předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který se pak ale Okamurovi za tento výrok omluvil. „Odvážný“ Jurečka pochopil, že velmi ale velmi přestřelil a omluvil se.

Zajímavě vystoupil na jednání pléna sněmovny i předseda ODS Petr Fiala. „Nouzový stav v tuto chvíli slouží vládě jako fíkový list, který má zakrýt, že vláda nemá žádný plán. Zpožďuje se očkování, neobjednávaly se vakcíny tak, jak bylo možné. Nechceme asistovat u podezřelých nákupů, které se v době nouzového stavu dějí,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Fiala přijal tezi TOP 09, že „neobjednáváme vakcíny“ a samozřejmě mu ušlo, že se mezitím na jednání Evropské rady rozhodlo o tom, že se vyrovnají dodávky tak, aby odpovídaly počtu obyvatel té, které země, přesně tak, jak požadovalo Rakousko i Česko.  Fialovo „zpoždění v očkování“ je samozřejmě pokus vinit vládu z něčeho, za co fakticky může v očích SPOLU „slavná EU“. Žádné zákazy exportu vakcín z EU nebudou, což ostatně avizoval už zpravodaj ČT z Bruselu Lukáš Dolanský. Nejsou k tomu totiž žádné právní možnosti a EU doplácí za špatně sepsané smlouvy o dodávkách vakcín. I přesto německá kancléřka obhajuje postup EU a „jednotný“ postoj všech států EU. Nic to však nemění na faktu, že mezi západními státy je EU na chvostu očkování, a proto vymýšlí další a další restrikce, které by v případě rychlosti očkování srovnatelné alespoň s USA nebyly nutné – viz covidpas.

Na největší pitomost, kterou ale lidovci vymysleli a prezentovali, však bezesporu aspiruje prohlášení předsedy lidoveckého poslaneckého klubu Jana Bartoška. Netýkala se sice nouzového stavu, nicméně svědčí o tom, že „když se daří, tak se daří“. V kuloárech sněmovny se totiž ještě více než covid probíralo oznámení ministra a místopředsedy vlády Karla Havlíčka o tom, že ruská firma Rosatom bude předběžné oslovena pro dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. I Ivan Bartoš si zaspekuloval v Událostech o tom, že podpora komunistů pro pokračování nouzového stavu mohla být podpořena právě tím, že Rosatom bude mezi oslovenými pro dostavbu.

V Událostech 26.3.2021 zaznělo Bartoškovo prohlášení o tom, že pozvání Rosatomu do výběrového řízení pro dostavbu Dukovan je na úrovni „zvacího dopisu“, který byl poslán před invazí sovětské armády do Československa v srpnu 2021. Připomeňme, že „zvací dopis“ je obvyklé označení nedatovaného dopisu, který v srpnu 1968 poslali Alois Indra, Drahomír Kolder, Oldřich Švestka, Antonín Kapek a Vasil Biľak Leonidu Brežněvovi. Obsahoval výzvu k pomoci všemi prostředky proti údajné hrozící kontrarevoluci v Československu. Dopis se stal pro sovětské vedení záminkou pro invazi do Československa 21. srpna 1968. Byl psán rusky. Tak nás tedy Bartošek straší. Tento pán se narodil v roce 1971 a straší hezky, ale na špatném hrobě. Podobně ostatně straší i Markéta Pekarová Adamová, chtělo by se říci čím mladší, tím víc před Ruskem straší.

Údajné „předání plánů Rusku“ je asi takové tajemství, že Slunce vychází nejprve v Rusku a až pak u nás. Že bychom tím byli na Rusku více závislí? Uran si snad můžeme koupit i jinde. Je vůbec zajímavé, že pokud jde o „závislost“, našim progresivním silám ve spolku zvaném SPOLU vadí Rusko, a přitom páni a dámy vzhlížejí k EU jako ke svému zachránci a Německo, hlavní šofér EU, chce další desítky let spojit svou energetiku s dodávkami plynu z Ruska.  Úsměvné, že ano. Osobně bude pro mě překvapením, když SPOLU překročí 15 %. Tento spletenec upletený z programu eurohujerské topky, lidoveckého „pragmatismu“ a „konzervatismu“ ODS si počíná v komunikaci naprosto tragicky.

Autor: Jan Bartoň | sobota 27.3.2021 9:00 | karma článku: 39,48 | přečteno: 1384x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 27,43 | Přečteno: 437x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,45 | Přečteno: 835x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2754x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články