Kdo zvedne ze dna českou pravici?

24. 03. 2021 8:00:25
Bývalý prezident Václav Klaus vyzval k vytvoření nové strany před podzimními volbami do poslanecké sněmovny. Krátce nato oznámil jeho syn rezignaci na post předsedy Trikolóry.

Česká pravice tápe v bažinách nízkých volebních preferencí. Uvědomme si prosím, že dnešní koalice SPOLU z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL dokázala vo volbách v roce 2010 získat přes čtyřicet procent hlasů!

Politická strana

Volby 2010 %

Preference KANTAR únor 2021

ODS

20,22

9,5

TOP 09

16,70

5,5

KDU-ČSL

4,39

4,5

Celkem

41,31

19,5

V roce 2010 vypadli lidovci z poslanecké sněmovny, letos to mají nahnuté taky, TOP 09 samotná je také nad propastí, a tak není divu, že obě malé strany rády vstoupily do koalice s ODS, což jim zaručuje politické přežití na další čtyři roky. Nicméně, fakta jsou neúprosná. Volební potenciál stran, které se hlásí k pravici je nízký a klesl za uplynulých víc než 10 let na polovinu.

Vznik Trikolóry byl vyústěním potlačování názorů Václava Klause juniora, který byl obviněn z „nespolupráce“ a označen černou ovcí ODS. To jiná, skutečná černá ovce ODS, přisprostlý starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný byl trpěn a teprve jeho eliminace z kandidátky pro podzimní volby vedla k tomu, že oznámil odchod z ODS.

Vzhledem k dominantnímu postavení hnutí ANO bylo zřejmé, že se opoziční politické strany pokusí o spolupráci včetně možnosti vytvořit volební koalici. Celosvětová pandemie a její průběh v Česku však dokázal výrazně otřást postavením ANO a pokud by toto oslabení pokračovalo i dále (což je vzhledem k trvající uzávěře Česka a pomalosti očkování v EU velmi pravděpodobné), volební koalice ztrácejí na významu. Samotná Česká pirátská strana už v preferencích dotáhla a přeskočila hnutí ANO. Nicméně, koalice pirátů a STAN by se mohla stát novým hegemonem české politiky. Koalice SPOLU zřejmě také vydrží přinejmenším do voleb, její volební vítězství je však zřejmě v říši snů.

Klaus junior ale s Trikolórou zatím příliš neuspěl. Trvale se pohybuje v pásmu kolem 3 % volebních preferencí a naděje Trikolóry na vstup do poslanecké sněmovny je mizivá. Nyní oznámil, že se cítí „bez energie“ a rezignoval na předsedu hnutí. Učinil tak krátce poté, co jeho otec vyzval k tomu, aby se i další politické strany před volbami spojily a jmenoval zejména SPD Tomio Okamury. Podle médií ale právě v otázce možné spolupráce Trikolóry a SPD se otec a syn Klausovi nepohodli a junior nechce o předvolebním spojení s SPD vůbec slyšet. Z pohledu příčiny a následku se zdá, že rezignace Klause juniora může být reakcí na jeho odpor ke spolupráci s Okamurou. Klaus starší ve své výzvě dokonce připustil, že by byl ochoten se do české politiky vrátit.

Česká pravice je tak v nelichotivém postavení volebního outsidera. ODS sázkou na koalici s TOP 09 a lidovci může dosáhnout na výsledek srovnatelný s výsledkem voleb 2017. Strany v koalici již oznámily, že vytvoří své vlastní poslanecké kluby a vypadá to tedy tak, že o účasti v možné budoucí vládě už budou vyjednávat samostatně. Koalice SPOLU tedy žádné vítězství pravice nezajistí, zajišťuje jenom přežití lidovců a topky ve sněmovně, odkud by zřejmě jako samostatně kandidující strany vypadly.

Česká pravice nemá lídra. Není jím Petr Fiala, není jím Klaus junior a Markéta Pekarová Adamová mi připadá jako agitátorka, ne předsedkyně pravicově liberální strany. Návrat exprezidenta Klause by mohl pomoci jeho straně či koalici proklouznout do sněmovny, ale výraznému volebnímu úspěchu by potřebovala jeho strana víc než figuru bývalého prezidenta. Část pravicových voličů starších ročníků, kteří byli v produktivním věku v letech 1990-2010 a pamatují slavnější éru ODS, by ale mohl oslovit.

Krize pravice pokračuje a zdá se, že ani v případné vládě bez hnutí ANO po volbách letošního podzimu nebude hrát ODS významnou roli. Jednoduše- k vítězství ve volbách potřebuje i pravice opravdového lídra a toho se jí zatím nedostává.

Autor: Jan Bartoň | středa 24.3.2021 8:00 | karma článku: 41.13 | přečteno: 4153x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3393 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3138 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 20.43 | Přečteno: 245 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.64 | Přečteno: 394 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.43 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...