Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jan Blatný v Událostech, komentářích

Jan Blatný byl pozván k interview do Událostí, komentářů a moderátor Michal Kubal se ho snažil nachytat. Nepodařilo se mu to.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný zažil ve své funkci již leccos, počínaje podpisem proti vládě Andreje Babiše a samozřejmě průběhem pandemie v Česku. V úterý 26. ledna byl pozván do Událostí, komentářů a měl téměř půlhodinový prostor vysvětlit své názory na současný průběh pandemie. Předesílám, že Blatný vystoupil, alespoň co jsem mohl „na dálku“ posoudit, v roušce a moderátor Michal Kubal také. Už jsme zažili „kritiku“, například od novináře MfD na tiskové konferenci po jednání vlády, že Blatný „nejde příkladem“ a nenosí respirátor. Právě to je ona naprosto nešťastná politizace pandemie.  Nicméně, diskuse Kubala a Blatného byla zajímavá a stojí zato se k ní alespoň krátce vyjádřit.

Nejprve Kubal pustil záznamy vystoupení Blatného z nedávné minulosti, které se týkaly přechodu Česka do 5. stupně PES. Jak známo, Česko přešlo do nejvyššího stupně po Vánocích a Kubal se ptal, zda to nebyla chyba. Blatný před Vánoci prohlásil, že chce nechat proběhnout Vánoce alespoň trochu v „normálním“ stavu a lidem, kteří si třeba dokonce pořídili i test a chtěli navštívit své staré rodiče, toto umožnit. Kolem Silvestra a zejména počátkem ledna se pak naplnily nemocnice a to byl důsledek vánočních setkávání. Osobně se domnívám, že to byl zejména důsledek toho, že se lidem na Vánoce a Silvestra vůbec do nemocnic nechtělo, ale to je jen můj názor. Blatný prohlásil, že své rozhodnutí převést Česko do nejpřísnějšího režimu PES po Vánocích považuje i zpětně za správné.

Velká diskuse proběhla kolem odchodů několika lidí z ministrova okolí, včetně koordinátora očkování a náměstka ministra. Velká kritika Kubala se týkala i toho, že koordinátor očkování byl na ministerstvo přijat na „půl úvazku“ a Blatný o této pozici tvrdil, že vyžaduje nasazení 24 hodin denně. Blatný prohlásil, že administraci úvazku zařizovalo právní oddělení. Dodávám jen, že žádný z nás nesmí pracovat na několikanásobek úvazku a maximální výše je tuším 1,5 úvazku. Proto zřejmě onen koordinátor, někde již zaměstnaný na plný úvazek, mohl dostat jen onu půlku úvazku navíc, pokud nechtěl opustit své stávající místo. Navíc, s očkováním probíhá stejná politizace jako s vlastní pandemií. Můžeme se tedy dočíst, že jsme „pod průměrem“ EU a když se člověk podívá na statistiky, zjistí toto: Velmi napřed je pouze Izrael (46%), SAE (27%), Velká Británie (11%) a USA (7%), země EU jsou na tom podobně s tím, že mají kolem 2% populace naočkované. Kritizují navíc servery, které nepokrytě fandí „proevropské“ politice a právě EU postupuje až na výjimky jednotně a nejpomaleji. Vše se ale hodí k tomu, aby se česká vláda stala předmětem kritiky.

Nakonec se velkým tématem diskuse stal počet zemřelých. Kubal představil statistiku ke konci roku 2020, z níž vyplývá, že počet zemřelých s „covidem“ byl jen 10000 osob, zatímco proti průměru posledních let zemřelo navíc o 17000 osob. Podle Kubala proto, že statistiky úmrtí s covidem jsou nepřesné a podhodnocují počet zemřelých s covidem. Blatný se vrátil k tomu, když ve sněmovně vysvětloval čísla zemřelých s tím, že se musí ještě provést důkladná analýza příčin úmrtí, protože zřejmě až 2/3 zemřelých měli vážnou diagnózu ještě před infekcí covidem. Nabízí se proto vysvětlení, na které ostatně upozorňovala řada lékařů, a to, že lidé s vážnými diagnózami odkládali buď ze své vůle nebo z obav před covidem pravidelné kontroly a zhoršil se jejich zdravotní stav natolik, že je již nebylo možné v nemocnicích zachránit.  Do úvahy se musí vzít i napjatá situace ve společnosti a psychika lidí. Jsou pod neustálým tlakem „hororových informací“ a to se prostě musí ve společnosti projevit.

Považuji současného ministra Jana Blatného za člověka na svém místě. A podtrhuji jeho slova, že se každý stát se situací pere, jak umí a že výsledek bude ve většině států, co se statistik týče , velmi podobný. A přesně to potvrzují i světové statistiky.

Autor: Jan Bartoň | středa 27.1.2021 8:37 | karma článku: 34,40 | přečteno: 1622x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 24,10 | Přečteno: 949x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,33 | Přečteno: 974x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1135x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,05 | Přečteno: 2163x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,45
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články