Zima dostal covid!

24. 01. 2021 10:00:01
Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima onemocněl covidem. Nemohl jsem si nevšimnout, jak si na této skutečnosti média smlsla.

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima se v minulosti vyjadřoval k boji s pandemií tak, že preferoval variantu tak zvaného promoření. Vědecká rada PřF UK se neztotožňuje s obsahem opakovaných veřejných vystoupení rektora UK ve věci pandemie onemocnění covid-19, ve kterých se hlásí k některým překonaným přístupům, a může tak přispívat k matení veřejnosti a oslabování stanovisek oborově kompetentních členů vědecké komunity,“ píše se na webu fakulty. Rada jako příklad chybného chování udává „podporu v praxi vyvrácené teorie promořování a nekonzistentní vyjadřování k závažnosti onemocnění a významu ochranných prostředků“.

Co se tak zvaného promořování týče, tyto teorie občas zaznívají i ze zahraničí. V první fázi covidu ve Velké Británii se k této teorii přihlásil částečně i britský premiér Boris Johnson. Pak dostal covid sám a byl ve velmi kritickém stavu. Uzdravil se a přidal se na stranu tvrdých opatření omezujících pohyb obyvatel. Podle médií údajně zlehčoval nebezpečí covidu i exprezident Donald Trump. Pak z amerických médií zaznívalo, že Trump „doplatil“ na zlehčování této nemoci. Přitom byl u něho průběh nemoci vlastně velmi lehký.

Obecně jsou pokroková média zastánci vědeckého přístupu k problémům. Ke covidu se tedy mají a mohou vyjadřovat jenom specialisté/imunologové či virologové. Všichni ostatní mají mlčet. Je to tak, jako by se k problémům ekonomiky mohli vyjadřovat pouze vystudovaní ekonomové, do zemědělství by měli mluvit jenom vystudovaní zemědělci atd. Problém je v tom, že opatření proti covidu (karantény, omezování pohybu a další zákazy) mají zásadní vliv na ekonomiku a dopadají na každého člověka společnosti. Odpovědnost pak nakonec stejně mají politici a u nich záleží velmi na tom, komu naslouchají. Ve Švédsku naslouchali politici názorům, které nepreferovaly příliš velké zavírání ekonomiky, roušky se nijak zvláště nepropagovaly a výsledek je ten, že má Švédsko přibližně se stejným počtem obyvatel jako Česko přes 11000 zemřelých, Česko přes 15000 zemřelých. Nelze tedy v žádném případě tvrdit, že jsou některé metody boje s covidem zázračné, zatímco jiné jsou z principu zcela špatné.

Obecně se názorům Zimy věnují lidovky v poměrně velmi objektivním článku zde. Co však říct o takovém způsobu komentáře? Skicář Václava Teichmana v MfD dne 18.1.2021 v rubrice Názory na str. 7 hospitalizaci Zimy komentuje takto: Díkybohu neúspěšný spasitel. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima dlouhodobě propaguje potřebu rychlého promoření české společnosti, a to i v době, kdy nemocnice praskají ve švech. V pátek byl hospitalizován s dýchacími problémy. Kdyby se jeho svérázná vize uskutečnila, nemocnice by byly ještě plnější a rektor by dnes ležel doma v ložnici, v lepším případě ve spacáku a na spartakiádním lehátku na nemocniční chodbě. (mk)

„Svérázná vize“ Tomáše Zimy se uskutečnila v řadě zemí – viz již ono zmiňované Švédsko – a i tam probíhá tvrdá diskuse mezi „zavírači“ a „promořovači“. Výsledek je přibližně stejný počet zemřelých na milion obyvatel. Je to stejný typ kritiky, kterou provozovala americká pokroková média v době, kdy se nakazil sám Trump. Patří mu to, zlehčuje to, má to! Covidem se ale u nás nakazila například hlavní hygienička, kterou nelze podezírat z „chybného boje“ proti covidu a ta rozhodně o žádném promořování nikdy nehovořila. Covid si jí našel stejně. Závěr je tak zřejmý a dlouhodobě platný – současný svět, alespoň ten pokrokový a západní, pojal boj s pandemií jako politikum číslo jedna. Všechny ožehavé světové problémy, a že jich je požehnaně, jsou díky covidu na „vedlejší“ koleji. Bude to zřejmě velmi tvrdé probuzení, až opět Západ zjistí, že mu zejména Čína zase ekonomicky utekla.

A ještě takové "píchnutí" do vosího hnízda promořování. Na jaře jsme měli asi 500 zemřelých a Švédsko asi 4000, tj. asi desetkrát více. Při druhé vlně u nás zemřelo 14,5 tisíce a ve Švédsku 7 tisíc, tj. polovina. Nebyl švédský postup nakonec přeci jenom racionálnější???

Přeji panu rektorovi úspěšnou rekonvalescenci a co nejrychlejší zotavení.

Autor: Jan Bartoň | neděle 24.1.2021 10:00 | karma článku: 42.58 | přečteno: 11677x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 538 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3384 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3136 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 538 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 519 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.47 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...