Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pavel Rychetský zase „perlil“

Předseda Ústavního soudu prohlásil, že jarní uzavření hranic Česka bylo „jasným protiústavním krokem“ české vlády.  Pavel Rychetský tak opět nadřazuje literu zákona nad jeho obsahem.

Jarní uzavření hranic pro vycestování z České republiky, k němuž přistoupila vláda na začátku pandemie koronaviru, bylo podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského absolutně protiústavní. Řekl to v neděli v rozhovoru pro Českou televizi. Kritizoval také premiéra Andreje Babiše za jeho minulost. Předseda vlády se proti tomu ohradil…….

V jednom okamžiku (vláda) zavřela hranice a nikdo nesměl vycestovat z České republiky. Tak to je absolutně protiústavní. Vláda může v té krizové situaci zavřít hranice, ale pro návrat nebo pro příjezd do země. Ale my máme v ústavě, z důvodů, které si jenom starší lidé pamatují, na ten totalitní režim, my máme výslovné ustanovení, že nikomu nelze bránit v tom, aby tuto zemi opustil,“ řekl Rychetský na dotaz, zda měl při nynější koronavirové krizi někdy pocit, že vláda sešla ze správné cesty a Ústavní soud by měl zasáhnout.

Otázka číslo jedna: Pane předsedo Ústavního soudu – tak proč jste nezasáhl?! Rychetský se tváří jako nejspravedlivější a přitom nic neudělal? To je přesně politikaření ve věci tak vážné, jako je současná pandemie koronaviru. Samozřejmě, že jde o naprosto mimořádný krok v naprosto mimořádné situaci. Pokud hodnotíme vládní opatření z pozice Ústavy a ignorujeme, co se tehdy, v polovině března letošního roku dělo ve světě, můžeme se tvářit přesně tak, jak říká Rychetský. Vláda jednala „jasně protiústavně“ a „sešla z cesty“.

Zasadíme-li ale jarní zásah vlády do našich práv cestovat volně přes hranice do aktuální situace, uvědomíme-li si, že zákaz překročení hranic vyhlásila v podstatě naprostá většina zemí EU, nabývá Rychetského kritika zcela jinou formu. A co například zákazy vycházení tak tvrdé, jako vyhlásil Izrael nejen během první vlny, ale zejména během „druhé vlny“.  Podíváme-li se stejnou optikou, tj. optikou strážce litery zákona nad jeho obsahem, jednaly protiústavně zcela jistě všechny vlády tak zvaného „demokratického“ světa. V tomto pohledu by reagoval vlastně „nejlépe“ běloruský diktátor Alexander Lukašenko, který hranice formálně neuzavřel, nicméně prakticky přes ně také téměř nikdo necestoval.

Otázka číslo dvě: Jde o kritiku vlády právě proto, že v jejím čele je Andrej Babiš vedený ve svazcích StB? Rychetský říká, že právě to je důkazem „vyprchání“ polistopadového étosu.  Nikdy si údajně nedokázal představit, že se to po roce 1989 stane. Na tuto otázku je také poměrně triviální odpověď. Babišův vzestup se datuje od zásahu policie na Úřadu vlády v roce 2013. Toho zásahu, který se proslavil jako „kabelkový proces“ s Janou Nečasovou, dříve Nagyovou. Česká pravice utrpěla ve volbách na podzim roku 2013 zdrcující porážku, protože se podařilo Nečase vykreslit jako hlupáka (i když si to mimochodem docela zasloužil!). Náhle se hnutí ANO stalo druhou nejsilnější stranou , vstoupilo do vlády a pak už ten příběh docela dobře známe.

Ano, Také jsem si nedokázal představit, že se jednou do čela české vlády dostane osoba bez čistého lustračního osvědčení. Politika je ale docela nemilosrdná a chování Nečase, ale i Bohuslava Sobotky a Milana Chovance vyřídilo ODS a ČSSD naprosto dokonale. Opět tak mohu jenom konstatovat, že Rychetského kritika klouže po povrchu. A navíc, pokud se nyní naváží do Miloše Zemana, i on mu v čase jeho vlády oddaně sloužil. Má tedy vůbec právo lkát nad rozlitým mlékem, které pomáhal rozlít?

Autor: Jan Bartoň | středa 2.12.2020 8:07 | karma článku: 42,91 | přečteno: 2232x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2676x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články