Vědecká politika Joea Bidena

11. 11. 2020 8:00:45
Poté, co americká média prohlásila vítězem voleb Joea Bidena, ten vystoupil v televizi s projevem, ve kterém slíbil mimo jiné i respektování vědeckých názorů. Pěkně to začíná!

Protože jsem již starší ročník a docela dost si ještě stále pamatuji, vyvolal ve mne slib nového prezidenta USA Joea Bidena o „respektování vědeckých názorů“ lehký povzdech. Tato politika má být evidentně kontra politikou vůči stávajícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi, kterého progresivní média označovala jako za tmáře, který vědecké názory nerespektuje. Jak je to tedy s tou vědou a politikou?

Nejprve bych mladým a mladším ročníkům připomněl něco z naší naštěstí již třicet let staré minulosti. V době vlády jedné strany, tj. KSČ, které sekundovaly zmrzačené strany tak zvané Národní fronty, jsem studoval techniku. I na technice jsme však měli předměty s názvy jako „Historický materialismus“, „Vědecký komunismus“ (!!!) a jako aspirant jsem musel před obhajobou své práce složit zkoušku z „komunismu“. Naštěstí, tehdy jsem opsal asi třicet stránek z jakési doporučené literatury systémem „každá desátá stránka celá a mezi nimi jedna moje věta“ a zkoušející to odsouhlasila a měl jsem pokoj. Takže o „vědeckém komunismu“ vím své. Vědecky řízená společnost, v níž jsem žil, šla postupně „zu Grunde“ a skončila „přestavbou“ a rozpadem tábora míru a socialismu.

Mnohem závažnější je však z mého pohledu vliv tak zvané „vědeckosti“ na současnou světovou politiku a ekonomiku. Zásadní je z mého pohledu politika záchrany klimatu na základě panelu IPCC – mimochodem, Biden už naznačil, že jeho prvním krokem bude návrat USA k této politice – a politika práva na migraci. Rozeberme si proto obě tyto politiky tak, jak působí na současnou světovou ekonomiku.

Panel IPCC při OSN dlouhodobě prosazuje výsledky různých analýz vlivu koncentrace kysličníku uhličitého na klima Země, které vesměs končí tím, že pokud lidstvo neomezí produkci takzvaných „skleníkových plynů“, že se do konce tohoto století zvýší průměrná teplota na Zemi až o 4 stupně. To povede k celosvětové krizi i díky migraci milionů či až stovek milionů lidí z míst, kde už nebude možné udržet funkční ekonomiku díky suchu apod. Krátký pohled do minulosti zjistí, že o podobných katastrofických vizí uvažovali lidé, speciálně ekonomové, před více než sto a více lety, když uvažovali o tom, že Zemi nutně čeká hladomor, pokud by na ní žilo podstatně více lidí než v té době. Aby katastrofické teze o růstu teploty měly správný dopad, slýcháme ostatně nyní téměř každý měsíc o nových teplotních „rekordech“ na Zemi, když se „průměrná“ teplota zvýší oproti minulému měsíci o desetinu či ještě méně stupňů Celsia, přičemž se ignoruje skutečnost, že samotná průměrná hodnota je zatížena chybou měření. Pokud je například při teplotě 20oC chyba měření ±0,1 %, leží měřená hodnota v intervalu 19,98oC až 20,02oC a informace o novém „rekordu“ teploty na Zemi s rozdílem setiny stupně je naprosto směšná.

EU a nyní opět i USA se zavázaly, že půjdou cestou tak zvané uhlíkové neutrality, tj. politiky, kdy průmysl a doprava vypustí na území EU či USA jen tolik kysličníku uhličitého, kolik ho na daném území spotřebuje ke svému růstu vegetace. Tyto záměry je možné realizovat jen tím, že se zakáže provoz automobilů s klasickými spalovacími motory a ty budou nahrazeny elektromobily, popřípadě spalovacími motory s vodíkem jako zdrojem energie. Musí současně být podstatně redukovány tepelné elektrárny, v nichž se vyrábí elektrická energie spalováním uhlí. To vše navíc doprovázené i tvrdou kritikou jaderných zdrojů, což známe v případě našich dvou jaderných elektráren a jejich kritice z Rakouska. Dodnes není stále úplně jasné, zda prosadíme v rámci EU tezi o tom, že jaderná energie je „čistou“ energií.

Další světová ekonomická centra, jako například Čína, sice formálně politiku IPCC schvalují, plánují však současně masivně využívat své energetické zdroje zejména uhelné. Proto je velmi pravděpodobné, že i kdyby státy EU i USA svůj díl uhlíkové neutrality do roku 2050 splnily, růst koncentrace kysličníku uhličitého v atmosféře to nezastaví. Pokud by byla pravdivá teorie o změně klimatu díky růstu koncentrace kysličníku uhličitého v atmosféře, průměrná teplota na Zemi by dále stejně rostla. Kromě toho lze ovšem uvažovat i tím způsobem, že panel IPCC se v teorii o změně klimatu díky kysličníku uhličitém mýlí a politika uhlíkové neutrality nebude mít na klima ve světě žádný vliv z principu. S vědou a jejími výsledky se to má totiž tak, že se mění v čase, často velmi dramaticky. Dnes tolik populární teorie změny klimatu může být za další desítky let opuštěna například právě proto, že se neprokáží její předpovědi. Nicméně, náklady na elektromobilitu a další změny v průmyslu mohou zatížit evropskou i americkou ekonomiku a ty nebudou schopny konkurovat těm oblastem světa, kde se žádný dramatický útěk od tradičních fosilních technologií konat nebude.

Druhým neuralgickým bodem pak může být politika migrace, podle nedávno schváleného paktu OSN o migraci. Pokud se právo na migraci bude považovat za základní lidské právo dle současné definice, bude pokračovat tlak migrace z chudších částí světa do bohatších, zejména do Evropy a USA. I za touto politikou stojí vědy, tentokrát vědy společenské. Ideál rovnosti podmínek pro všechny lidi na světě bez ohledu na místo jejich narození, vytváření politického tlaku na vládní místa ve vyspělém světě, zde míněno zejména na vlády EU a USA, aby migranti z Afriky, Asie a Latinské Ameriky měli právo svobodně se rozhodnout o přesunu z místa svého narození k nám na tak zvaný Západ, i za tímto jevem je věda. Navíc, je za tím i ohromná manipulace s fakty. Podobně jako změna klimatu i migrace byla stěžejní téma předvolební kampaně v USA. K tomu se navíc přidala epidemie covidu.

Prezident Trump byl obviňován za smrt statisíců Američanů, v ČT jsme teď mohli vidět park v USA, kde je 250000 bílých vlajek jako symbolu obětí covidu v USA. USA jsou líčeny jako země s největším počtem infikovaných (dnes již více jak deset milionů infikovaných), přitom je faktem, že stejně postiženou oblastí světa je Evropa. V případě covidu se ale o statistice za EU jako celek v médiích příliš neinformuje. Podle European Centre for Disease Prevention and Control je aktuálně v prostoru EU/EEA a Velké Británii bezmála devět a půl milionu pozitivních případů a téměř 250000 úmrtí. To jsou naprosto srovnatelná data s USA, ale o nich není příliš dobré hovořit moc nahlas. Posluchač by si tak mohl udělat „špatný“ názor, že je na tom EU stejně jako USA, které jsou na tom „strašně“. A dostáváme se tím do mediálního světa propagandy, která pokřivuje skutečnosti tak, aby vyhovovaly určitým záměrům.

Když už se francouzští politici rozhodli pojmenovat příčinu terorismu ve Francii, a nejen tam slovy „islámský terorismus“, vysloužili si za to kritiku a výhrůžky ze strany takových států, jako Turecko (člen NATO)! Kvůli tomu vraždil islamista ve Francii, kvůli tomu vraždil islamista i v Rakousku. Jenže Sebastian Kurz ještě stále razí teorii o tom, že nejde o spor mezi křesťany a muslimy, ale o ty, kdo chtějí mír a ty, kteří chtějí válku. Teroristických činů proti muslimům ze strany „křesťanů“ je přitom minimum, nejvíce muslimů umírá rukama či bombami islamistů. Francie vyzývá k větší kontrole vnitřních hranic mezi státy EU s cílem bránit islamistickým teroristům. Dokonce se přidává i Německo. Migrace tak vede prokazatelně k růstu islamistického teroru v Evropě, hodně trpí Francie, ale i Německo, které ilegální migraci otevřelo náruč v roce 2014. Další akceptace ilegální migrace by tak mohla vést k dalšímu průniku islamismu a také islamistického terorismu.

Vědecky tak lze obhajovat různé politiky, které mohou přispívat pod pláštíkem vznešených ideálů k rozvratu ekonomiky, ale i společnosti na území tak zvaného Západu. Věda prostě není samo spásná. Poskytuje jen jisté informace a zejména (a na to se v progresivních médiích úplně zapomíná) i různé interpretace. Jakmile se prohlásí jistý poznatek, získaný třeba i vědou, za svatý, ve smyslu, že o něm se nesmí pochybovat, dostáváme se právě do stejného stavu, v jakém se nacházel někdejší marxismus – leninismus. Vývoj společnosti byl nalinkován Marxem, tj. od jeskyně ke komunismu dle „nejpokrokovější společenské analýzy“ provedené Marxem a „tvořivě“ rozpracované Leninem. Výsledkem byl onen vědecký komunismus, který nás, lidstvo, čeká a nemine. Občas mám docela tísnivý pocit, že právě z USA se šíří do celého světa v zájmu politické „korektnosti“ teze, které jako by vypadly z arsenálu politiky vědeckého komunismu. Když k tomu přičtu propagandu trustu médií, hájící jednostranně nově zvoleného amerického prezidenta, jen těžko se člověk ubrání jinému – ismu, a to skepticismu.

Autor: Jan Bartoň | středa 11.11.2020 8:00 | karma článku: 40.05 | přečteno: 1629x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 14.36 | Přečteno: 177 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.77 | Přečteno: 3364 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3133 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 14.36 | Přečteno: 177 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 498 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 30.99 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...