Případ Půta, případ Babiš – jak se to rýmuje?

27. 05. 2020 8:00:14
Hejtman Libereckého kraje Martin Půta byl rozhodnutím soudu zbaven obvinění z korupce při zadávání veřejných zakázek. Státní zástupce tak se svou žalobou zatím neuspěl.

Podle zpráv z médií padl verdikt ve věci údajné korupce , v níž mezi obžalovanými byl i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Krajský soud v Liberci zprostil obžaloby všech dvanáct lidí obviněných v korupční kauze spojené s rekonstrukcí kostela svaté Maří Magdaleny. Osvobozující verdikt si tak vyslechl i hejtman Libereckého kraje Martin Půta stíhaný za přijetí úplatku a zneužití pravomoci. Případ je spojený se dvěma dotačními projekty firmy GEPO. Předseda senátu Petr Neumann nyní čte odůvodnění rozsudku. Mimo jiné uvedl, že soud neuznal jako důkaz pořízené odposlechy a podle verdiktu nebyla spáchána trestná činnost. Nyní se čeká na to, zda se státní zástupce odvolá.

Případ se táhne už více než pět let. Půta od počátku neměnil svou výpověď. Odmítl jakékoliv převzetí úplatku a ve své závěrečné řeči prohlásil, že nebyly předloženy žádné důkazy o jeho vině. Případ je „pikantní“ i v tom, že se údajná korupce týká dotací, které nikdy přiděleny nebyly a Liberecký kraj pak nevyplatil žádné finanční prostředky. V čem se případ hejtmana Půty podobá případu premiéra Andreje Babiše? Ve volbách do krajského zastupitelstva Libereckého kraje v roce 2016 získalo sdružení SLK (Starostové pro Liberecký kraj) na čele s Půtou přesvědčivé vítězství. SLK získalo přes 32% hlasů a tehdy již obžalovaný Půta byl zvolen opět hejtmanem kraje. Pokud se státní zástupce neodvolá, kauza hejtmana Půty by po mnoha letech skončila.

Uvažujme hypoteticky o tom, že by se Půta stáhl z politiky po vzneseném obvinění a čekal by na rozsudek soudu. Nebyl by tedy hejtmanem, jeho pozice ve sdružení SLK by značně poklesla a pokud soud kvůli odvolání státního zástupce bude pokračovat i v roce 2021, nekandidoval by ani v letošním roce. Jeho politická kariéra by tedy dávno skončila.

Případ Babiš se týká údajného dotačního podvodu pro Čapí hnízdo. Státní zástupce původně obvinil 11 osob, po několika letech všechny obviněné zprostil stíhání a rozhodnutím nejvyššího státního zástupce je v současné době trestně stíhán pouze Babiš a žena, která je pod dotací pro Čapí hnízdo podepsána jako žadatelka o dotaci. Pokud by Babiš vyslyšel výzvy opozice, aby v důsledku obvinění rezignoval, nebyl by zvolen do poslanecké sněmovny v roce 2017 , nebyl by premiérem a jeho politická kariéra by dávno skončila. Státní zástupce, kterému je kauza přidělena, musí vypracovat nové posouzení důkazní situace (podle požadavku nejvyššího státního zástupce). Pokud navrhnul zproštění stíhání před půl rokem, sotva se najdou nějaké důkazy, které by obstály u soudu nyní, a proto lze očekávat, že Babiš bude zproštěn obvinění i podruhé. Jak do dopadne s nebohou ženou, která to „podepsala“, si netroufám odhadnout. Mohla by se totiž stát „obětním beránkem“ celé této zpolitizované kauzy. Povšimněme si alespoň této věci. Opozice křičící proti Babišovi a doporučující, aby se vzdal poslaneckého mandátu do vyřešení kauzy, používá kauzu Čapí hnízdo jednoznačně účelově. Nikdy jsem nezaznamenal výzvy k tomu, aby do vyřešení kauzy rezignoval na politiku hejtman Půta. I v jeho případě jde víceméně o zpolitizovanou kauzu, která měla oblíbeného hejtmana vystrnadit z politiky.

Soudit aktivní politiky není jen české specifikum. Tím významným právě souzeným politikem je izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který i přes obvinění z korupce dokázal vyhrát poslední izraelské volby a cestu k premiérskému křeslu mu zajistilo teprve rozhodnutí, že i přes obvinění a soud může nastoupit do funkce izraelského premiéra. Z Česka známe i další případ , který pro obviněného politika zatím nedopadá příznivě. Premiér Petr Nečas, premiér poslední pravicové vlády , byl po zásahu ÚOOZ v červnu 2013 postaven před rozhodnutí, zda zůstat ve funkci nebo rezignovat. Nakonec zvolil rezignaci. Dodnes nejsou všechny kauzy kolem jeho druhé ženy Jany soudně dořešeny a teď byl navíc obviněn z křivého svědectví ve prospěch své ženy. Tento případ ukazuje, že vzdát se výhody aktivního politika se nemusí vyplatit. Právě Nečasova rezignace otevřela prostor k úplnému přepsání politické mapy Česka, která dnes vypadá zcela jinak než po volbách 2010.

Na závěr ještě malá poznámka k pořadu Reportéři ČT. Podle posledního vydání této relace je údajně celá Evropa „napjatá“, jak to dopadne s údajným Babišovým střetem zájmů. Opět se malují „čerti na zdech“ a argumentuje se tím, že Česku hrozí odebrání dotací. Nikdo z pořadu zřejmě nezaregistroval, že Evropská komise rozhodla o proplacení všech dotací Agrofertu až na jednu, o kterou se nyní Česko chce soudit a žaluje EK. Tvrzení, že dnes Evropa „žije“ kauzou střetu zájmů Babiše v době, kdy se celá EU doslova vzpamatovává z pandemie čínské chřipky, je přitažené za vlasy a je tvrzením, kde přání je otcem myšlenky. Docela by mne zajímalo, kdo se stará o toto „pí ár“ Babiše ve veřejnoprávním médiu. Přesto, že podle měření preferencí politických sympatií je pozice ANO stále výborná, veřejnoprávní televize se stále snaží Babišovi „mydlit schody“ bez ohledu na to, že i negativní reklama je reklama a udržuje tak politický status quo. Dojde už to v ČT někomu?

Dodatek: Státní zástupce se proti rozsudku osvobozujícímu hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu odvolal a případ teď bude řešit vrchní soud v Praze.

Autor: Jan Bartoň | středa 27.5.2020 8:00 | karma článku: 34.62 | přečteno: 943x

Další články blogera

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.26 | Přečteno: 2114 | Diskuse

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 34.14 | Přečteno: 1022 | Diskuse

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.04 | Přečteno: 302 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 322 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 461 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 865 | Diskuse
VIP
Počet článků 2640 Celková karma 32.69 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...