Nechme pana Kuberu na pokoji

21. 05. 2020 8:00:51
Na základě výroků pozůstalých po předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi rozvinula média, mezi nimi zejména veřejnoprávní ČT, příběh o dopisu čínské ambasády, který způsobil Kuberovo úmrtí.

Jaroslav Kubera patřil mezi vzácné jevy vrcholných politiků Česka. Jeho názory byly často bez servítků, dokázal se vyjadřovat lidsky i se vtipem a jistým nadhledem. Byl to politik tělem a duší. Ne nadarmo se praví, že s čím kdo zachází s tím také schází. Jaroslav Kubera zemřel v jedné z nejvyšších ústavních funkcí. To, co se dnes ale odehrává kolem příčiny jeho úmrtí (jeho pozůstalí si stěžovali na to, že obdrželi pitevní zprávu o příčinách Kuberova skonu až po několika měsících) a mediální zkratka o tom, že Kubera zemřel v důsledku „čínských výhružek“, považuji za nedůstojné jak odkazu pana Kubery, tak práce veřejnoprávních médií.

Politika vůbec není snadná disciplína. Kubera žil politikou prakticky od listopadového převratu v roce 1989. Zažil toho v politice opravdu hodně a tvrdit, že právě poslední jeho aktivita, plánovaná cesta na Tchaj-wan a čínská reakce na tento plán, byla natolik stresující, že ho zabila, je velmi nepravděpodobné. Podle pozůstalých byl údajně poslední dny svého života „zamlklý“ a právě pozůstalí spojili tento jeho stav s dopisem z čínské ambasády. Ten ale vůbec nebyl, alespoň podle dalších informací ČT, adresován jemu, ale byl doručen na Hrad. Jestli v tomto dopisu měl prsty hradní kancléř Mynář se lze jen úspěšně dohadovat. Já bych tomu docela i věřil, přestože to Mynář mnohokrát popřel. Kubera si tak „dopis“ odnesl z jednání na Hradu.

Obsah dopisu hodnotí Senát jako „výhružný“. Senát odmítá výhrůžný tón sdělení velvyslanectví Čínské lidové republiky z 10. ledna 2020, neboť ani jeho forma, ani jeho obsah neodpovídají standardní diplomacii a konstatuje, že sdělení překročilo hranici vměšování do vnitřních záležitostí České republiky,” stojí v usnesení. Jde o reakci na dopis nalezený po zesnulém šéfovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS), který ho dostal krátce před svojí smrtí. Kubera připravoval už od loňska cestu na Tchaj-wan, která se měla uskutečnit letos. Dokument s razítkem čínské ambasády a se dvěma přípisy z Hradu ho před cestou varoval s použitím silných výhrůžek. Kubera zemřel 20. ledna na infarkt.

I podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka není čínská diplomacie příliš košer. Naráží tím na sdělení čínské ambasády předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi, aby neblahopřál nově zvolené prezidentce Tchaj-wanu. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je čínský nátlak na šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS) na hraně zásahu do rozhodování českého Senátu. Přesto prý Vystrčilovi cestu na Tchaj-wan doporučit nemůže. Petříček tak potvrdil ,že Česko již od listopadu 1989 uznává politiku jedné Číny a nemělo by dělat žádné „veletoče“. A právě v tom je zřejmě „jádro pudla“.

Vzpomínám si, že Česko uvažovala ještě hluboko v „předpandemické době“ o tom, že v Česku zdaní internetové giganty většinou se sídlem v USA, zvláštní sedmiprocentní srážkovou daní z jejich příjmů na území ČR. Několik dní po tomto oznámení se ozval americký velvyslanec v Česku s tím, že pokud bychom k této dani přistoupili, mohlo by to ze strany USA vést k „recipročním opatřením“, na které by doplatili čeští exportéři do USA. Neslyšel jsem v té době nikoho z českých politiků odpovědných za politiku našeho státu, že by si na americký postoj stěžoval jako na „výhružný“. A přesto v něm jasná výhružka byla! Nyní, v době „popandemické“, se ministryně financí vyjadřuje tak, že daň nevstoupí v platnost v tomto roce a odvolává se na jakési blíže neurčené jednání na půdě EU. Evidentně jsme zatáhli ve věci internetové daně za brzdu. USA je samozřejmě náš spojenec v NATO a dokáže si prosadit mnohé.

Čína náš spojenec není, nicméně i řada našich firem má v Číně velké ekonomické zájmy podobně jako mají jiné české firmy zájmy v USA. Jestliže Čína píše v onom „dopise“ , že po návštěvě oficiální české delegace na Tchaj-wanu Čína ztíží podnikání českým firmám na svém území, je to naprosto stejná výhružka jakou vyslalo Česku i americké velvyslanectví v případě digitální daně.

Sečteno a podtrženo – pokud nynější předseda Senátu pojede na Tchaj-wan (podmínil to tím, že na Tchaj-wan pojede nějaká skupina zástupců firem, které by měly o spolupráci s tímto regionem zájem), Čína může některým českým firmám na pevninské Číně (například Škoda Mladá Boleslav) zkomplikovat podnikání a naše firma na to doplatí. Jsem proto velmi zvědav na finální rozhodnutí Vystrčila. Může se stát, že žádnou podnikatelskou delegaci na Tchaj-wan nedokáží firmy sestavit právě proto, že si budou vědomy potíží, které by jim z toho vyplynuly v pevninské Číně.

Hra s „Tchaj-wanskou kartou“ je tak hra, v níž žolík leží mimo dosah předsedy Senátu. I zesnulý Jaroslav Kubera si toho musel být vědom a věděl o všech možných rizicích a úskalích. Zatahovat zesnulého do aktuálních politických her považuji za, eufemisticky řečeno, nešťastné. Právě z úcty k zesnulému by média i politici měli „ubrat plyn“.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 21.5.2020 8:00 | karma článku: 33.59 | přečteno: 887x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 21.10 | Přečteno: 345 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.77 | Přečteno: 3370 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3134 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 21.10 | Přečteno: 345 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 465 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.22 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...