COVID-19 : Kritika přírodního výběru

1. 04. 2020 8:00:43
Stále častěji čtu komentáře o tom, jak jsou opatření proti čínské chřipce přemrštěná, jak omezují lidská práva a jak vlastně tímto způsobem směřuje společnost k totalitě. Je to chvála přírodního výběru!

Ať chceme nebo nechceme, současná pandemie čínské chřipky má za sebou již desítky tisíc zemřelých. Je možné, že statistiky jsou zfalšované (jak tvrdí neúnavná zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová), nebo zahrnují i osoby, které „zemřely s nemocí COVID-19“, ale na něco jiného (infarkt, mrtvice apod.). Nicméně, pokusme se představit si situaci, kdy by lidská společnost proti pandemii neudělala vůbec nic a nechala by jí tak zvaně „projít“ populací. Toto ostatně byla teze britské vlády, že tím britská společnost získá „kolektivní imunitu“.

Máme k dispozici příklad, jak by to teoreticky mohlo vypadat, a to na příkladu Itálie, nyní Španělska. Nemoc se tam šířila ve formě „rýmičky“ a že jde o čínskou chřipku, se zjistilo až potom, co někoho napadlo testovat „rýmičku“ na nemoc COVID-19 ,jakmile v severní Itálii začali po desítkách umírat starší lidé. Existují názory, že se i v Itálii začala tato nemoc šířit na konci loňského roku, tedy mnohem dříve, než se myslelo.

Luboš Motl si dovolil při kritice postupu „Západu“ vůči šíření čínské chřipky napsat tuto „větičku“ : „jisté množství velmi starých nebo nemocných lidí odejde o několik týdnů nebo měsíců dříve, než by odešli jinak“. Podle Motla tedy není nutné podnikat proti viru žádná opatření, natož ta, která se promítnou do poklesu HDP a ovlivní tak ekonomickou sílu státu. Co na takovou „argumentaci“ říci? Přiznám se, že jsem už dlouho nečetl tak specificky jasnou podporu přírodnímu výběru v dané věci. Na rovinu – jsem v kategorii seniorů a tudíž patřím k těm ohroženějším. Přiznám se bez mučení, že osobně bych raději z tohoto světa odešel o několik měsíců později než dříve. Ach ano, nakonec odejdeme z tohoto světa všichni – „dříve nebo později“ – a jsem pevně přesvědčen, že každý z nás si přeje být tu mezi svými co nejdéle (kromě sebevrahů a psychopatů obecně).

Co se stalo v Itálii? Lidé tam najednou umírali po stovkách denně, zdravotníci pro ně neměli buď žádné podpůrné prostředky nebo, pokud je měli, volili, komu je poskytnout a komu ne. A jaksi automaticky se podpůrné prostředky dávaly lidem mladším, kteří mají větší naději na přežití. To je de facto válečný stav – ti starší lidé umřeli dříve „jenom“ kvůli tomu, že nebylo dost podpůrných prostředků (kyslík, ventilace, mimotělní oběh). Skutečně se vám tento typ přírodního výběru líbí? Italská vláda pak přikročila k zákazu pohybu, nicméně v situaci, kdy už byla virem populace promořená, a lidé umírali a umírají stále. Na příkladu Itálie tak lze dokumentovat, co by se stalo, pokud by státy přistoupily ke hře „silnější přežije“. Podobně to dopadá i v Íránu, kde se nemoc nekontrolovatelně šířila, tady s poučením nejvyššího duchovního vůdce, že je to „americký vir“ a Íránci ho porazí.

Další otázkou, kterou nastolil například bývalý prezident Václav Klaus, je to, zda je správné usilovat o nadřazenost medicínského přístupu (medicínský absolutismus) nad potřebami společnosti, pokud takový přístup zásadním způsobem neguje hospodářský růst. Zase jde nejspíše o míru. Všichni víme, že jsou dnes léky na relativně vzácné nemoci dětí (svalová atrofie), a ty jsou nesmírně drahé. Někdy je pojišťovna proplatí, jindy ne a na zaplacení léčby se pořádají sbírky mezi lidmi. Víme, že léky jsou drahé a tudíž, že lidský život je nesmírně drahá záležitost. Zdraví se nedá penězi vyjádřit.

Přesto, pokusme se i v tomto směru udělat jakousi kalkulaci záchrany života. Česká vláda navrhla zvýšit schodek státního rozpočtu o 160 miliard korun, a to proto, aby mohla hradit některé náklady firem a ulevit na daních. Pokud by se současnými omezeními podařilo snížit počet zemřelých v Česku jen o 1000 osob, je to 160 milionů za jeden lidský život, pokud by to znamenalo záchranu 10000 lidských životů, 16 milionů na jeden život. Je to hodně nebo málo? A nechá se vůbec takto život člověka vyčíslit? Nebo jsme mohli na jakoukoliv akci proti šíření viru rezignovat, ekonomika mohla běžet svým tempem a zemřelo by možná deset tisíc seniorů (kteří by, jak píše Motl, stejně dříve nebo později zemřeli). Mohli bychom to eufemisticky nazvat „daň za ekonomický progres“. Byl by to „přirozený proces“, v němž by přežili jen ti silnější a zdravější. Chtěli bychom v takové společnosti fakticky žít?

Autor: Jan Bartoň | středa 1.4.2020 8:00 | karma článku: 43.40 | přečteno: 6385x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 409 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.78 | Přečteno: 3373 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3135 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 11 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 409 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 510 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.33 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...