Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Írán se nepřiznal – byl DONUCEN se přiznat

Řada čtenářů pod zprávami o přiznání Teheránu, že sestřelil letadlo Ukrajiny, oceňuje to, že se Írán přiznal. Pravda je ale jiná, už nešlo dál lhát!

Zabití generála Revolučních gard a sestřelení ukrajinského dopravního letadla bylo doprovázeno na ČT dlouhými výňatky z vysílání státní íránské televize o americkém zločinu a tvrdé odplatě. Není překvapující, když všechny zprávy íránské státní televize byly zmanipulované a lživé od samého počátku.

V Íránu neexistuje svoboda slova, natož demokracie v našem slova smyslu. Státem ve státě jsou Íránské revoluční gardy, které dohlížejí na „pořádek a zákony“. Jestliže íránské ženy mohly v časech prozápadního režimu šáha Rézy Pahlavího chodit i bez pokrývky hlavy, současná situace je naprosto jiná. Pokud by si snad nějaká žena chtěla vyjít ven prostovlasá, gardisté by jí donutili násilím zahalit vlasy nebo rovnou zavřeli. Nedávné protesty proti zhoršující se ekonomické situaci si vyžádaly stovky mrtvých zásahem revolučních gard. Írán je v pravém slova smyslu totalitní stát, který se řídí islámskou ideologií a veškerá moc je v rukách islamistů.

Od revoluce v roce 1979 je Írán islámskou republikou v čele s titulární hlavou státu – prezidentem (v současnosti je jím Hasan Rúhání). Skutečnou moc v zemi má však v rukou rahbar, tedy duchovní vůdce, jehož volí tzv. Rada expertů na doživotí (od roku 1989 je jím Sajjid Alí Chameneí). Duchovní vůdce má právo jmenovat nejvyšší soudce, je vrchním velitelem ozbrojených sil a jmenuje Radu dohlížitelů, instituci, již lze označit za jakýsi ústavní soud s rozšířenými pravomocemi. Prezident, volený obyvatelstvem na čtyři roky, stojí v čele vlády, avšak duchovní vůdce má právo jej z úřadu odvolat. Zákonodárnou moc má jednokomorové Islámské poradní shromáždění (Madžlis-e šúrá-je islámí), jehož 290 členů je voleno obyvatelstvem (kromě let 2000–2004 v něm vždy dominovaly konzervativní síly). Shromáždění je nezávislé na výkonné moci a nelze ho zásahem prezidenta rozpustit. Volební právo mají občané již od 15 let věku, kromě poslanců a prezidenta se volí ještě 86 členů Rady expertů. V soudním systému se uplatňuje právo šaría.

To, že po čtyřech dnech přiznal Írán sestřelení letadla silami revolučních gard jen potvrzuje, jakou utlačovatelskou roli tyto síly hrají. Zcela oprávněně jsou tyto síly na americkém seznamu teroristických organizací. O katastrofě ukrajinského letadla íránská propaganda šířila pouze a jenom falešné a lživé zprávy. Pokud by hodinu po pádu Írán oznámil, že letadlo omylem sestřelil, bylo by to možné považovat za přiznání viny. Po čtyřech dnech zatloukání je to jenom jednání z donucení. Pokud navíc o tom, že státní televize může o sestřelení informovat rozhodl „duchovní vůdce“ – čili íránský „führer“ – je to jen plastický obraz totalitního íránského režimu, který kontroluje vše.  

Ještě jedno srovnání – sestřelení malajsijského letadlo ruským protiletadlovým systém BUK během počátku konfliktu mezi separatisty podporovanými Ruskem a Ukrajinou, bylo podrobným vyšetřováním jasně prokázáno sestřelení letadla. Rusko se k tomu nepřiznalo, protože systematicky lže o své úloze na východě Ukrajiny a tvrdí, že tam z Ruska bojují „dobrovolníci“ aniž by to Rusko nařídilo. Nicméně, odpovědnost Ruska za sestřelení malajsijského letadla je jistá. Rusko k vyšetřování sestřelení letadla pozváno nebylo proto, že stroj byl sestřelen nad ukrajinským územím, a proto bylo vyšetřování vedeno státy, odkud letadlo startovalo a kam mířilo a Ukrajinou, kde k sestřelení došlo. To, že se Írán po čtyřech dnech k zabití 176 civilistů na palubě ukrajinského letadla přiznal, z něj nedělá lepší zemi než Rusko, které se doposud k sestřelení malajsijského letadla nepřiznalo. Pokud si uvědomíme, že Rusko a Írán jsou spojenci na území Sýrie, není už vůbec co řešit.

Přitom bylo možné tragédii předejít. Stačilo, aby Írán uzavřel svůj vzdušný prostor a zabránil tak možnému „omylu“. To Írán neučinil a ohrozil tak mezinárodní leteckou dopravu i během akce, kdy na americké základny vypálil dvě desítky balistických raket.  Na ČT24 se redaktor Michal Kubal ptal saudskoarabského ministra zahraničí, zda zabití íránského generála bylo správné. Ten odpověděl, že o správnosti nelze hovořit. Generál Sulejmání byl podle něj ve válce s USA a ve válce padl.

Autor: Jan Bartoň | sobota 11.1.2020 18:20 | karma článku: 40,73 | přečteno: 5842x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,96 | Přečteno: 2607x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  13:49

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,82
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články