Brexit je brexit

13. 12. 2019 8:16:28
Po třech letech hádek o realizaci výsledků britského referenda o vystoupení z EU dosáhl Boris Johnson vítězství. Odchod Británie z EU je tak na pořadu dne a v době „uhlíkové neutrality EU“.

Zatímco britští voliči hlasovali o novém složení Dolní sněmovny, Evropská rada se v Bruselu zabývala klimatickými změnami a došla k „uhlíkové neutralitě“. Není lepšího příkladu toho, co se děje dnes v Bruselu a Londýně.

ČT si tentokrát neutrhla takovou ostudu jako při komentování výsledků voleb amerického prezidenta v roce 2016. Tehdy se komentátoři nemohli vyrovnat s tím, že „neporazitelná“ Hillary Clintonová prohrála s Donaldem Trumpem. Tentokrát byl do Londýna vyslán Michal Kubal, který „koordinoval“ vysílání ČT o volbách do Dolní sněmovny. Stálý zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal, který byl zatížen ne zcela objektivním vysíláním o náladách britské veřejnosti před hlasováním, se pod dojmem odhadu volebního výsledku snažil o to vzbudit dojem, že to „přeci dávno říkal“.

Zpravodajství ČT ještě před oznámením exit-poolu se zaměřilo na „nepopulární lídry“ konzervativců i labouristů. Hovořilo se o výběru „menšího zla“ a dokonce i Češi žijící v Británii tvrdili, že to Boris Johnson zdaleka nemá jasné. Mýlili se. Johnson, který vsadil na to, že konzervativci pod jeho vedením dokončí Brexit, se tak ukázal jako silný vůdce. ČT sice několikrát připomněla jeho „nejasný“ postoj k „pravdě“, nicméně po oznámení výsledků exit-poolu tyto narážky skončily.

V ten samý den se v Bruselu konalo jednání Evropské rady a hlavním bodem byla „uhlíková neutralita“. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová opět na závěr svého vystoupení tvrdila, že „Evropa bude v roce 2050 první světadíl s uhlíkovou neutralitou“. Opakuje tak toto tvrzení, i když EU zdaleka není celá Evropa. Bělorusko, Moldávie, Ukrajina a evropská část Ruska jsou geograficky významnou součástí Evropy a tyto státy nebyly v Bruselu přítomny. Leyenová by proto neměla mluvit za „Evropu“, ale pouze za EU.

Uhlíková neutralita je termín, který je založen na předpokladu toho, že se produkce kysličníku uhličitého ze spalování fosilních paliv vyrovná jeho spotřebě vegetací (zejména stromy). Český premiér Andrej Babiš čelil výzvám k odstavení jaderné energetiky a dosáhl alespoň toho, že se v závěrečném prohlášení Evropské rady zmiňuje její existence. Zatím tedy není jádro postaveno mimo zákon EU. Je však zřejmé, že zatímco hlasování v Británii fakticky ovlivní vývoj Británie na základě přání voličů, uhlíková neutralita je státům EU de facto „předepsána“ tlakem panelu IPCC z OSN. Žádné volby s hlavním tématem „neutrality“ v EU neproběhly a radikální zelené strany jsou přeci jenom v EU zatím ve výrazné menšině. Přitom existuje alternativa k této „neutralitě“, a to investování do přizpůsobování se změnám klimatu. Takové investice by dle mého soudu přinesly pro státy EU více užitku a to možná už v nejbližších letech. „Neutralita“ EU je tak sice krásná věc, ale změny v klimatu nejspíše vůbec neovlivní. Buď proto, že žádný příčinný stav mezi kysličníkem uhličitým v atmosféře a změnou klimatu neexistuje, nebo proto, že EU zůstane v této politice osamocena.

Domnívám se, že vítězství Johnsona v Británii ulehčilo i lídrům EU. Skončí snad období, kdy se EU snažila Británii za odchod „potrestat“ a sázela na rozdělení britské politické reprezentace. To by nyní mělo skončit a i EU bude muset spolknout „hořkou pilulku“ a smířit se s odchodem Británie.

Autor: Jan Bartoň | pátek 13.12.2019 8:16 | karma článku: 40.73 | přečteno: 1555x

Další články blogera

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 10.45 | Přečteno: 150 | Diskuse

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.26 | Přečteno: 2117 | Diskuse

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 34.14 | Přečteno: 1025 | Diskuse

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.04 | Přečteno: 302 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 12.18 | Přečteno: 174 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 10.45 | Přečteno: 150 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 261 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.54 | Přečteno: 338 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.83 | Přečteno: 467 | Diskuse
VIP
Počet článků 2640 Celková karma 31.44 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...