Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Halík tvrdí : "Problém je ve voličích"

Při oslavách 17.listopadu promluvil i Tomáš Halík. Ten nevidí problém v politicích, ale ve voličích. Je konečně třeba vyměnit voliče nebo politiky?

Poté vystoupil katolický kněz a filozof Tomáš Halík. „Před třiceti na tomto místě jsme odzvonili totalitě,“ začal svůj proslov. Úvahy o minulosti mají podle něj smysl jen tehdy, když nám poskytují hlubší porozumění dneška a připravují nás na budoucnost. „V tomto roce jsme několikrát na tomto náměstí protestovali proti konkrétním politikům. Ale problém není v politicích, ale ve voličích, kteří jsou ochotní nechat se zmanipulovat populisty,“ řekl před tisícovkami posluchačů. 

Tomáš Halík tak využil projevu k tomu, aby označil jasného viníka současné situace. Je jím volič – a to „zmanipulovaný“. Tato „hluboká“ idea Tomáš Halíka stojí za podrobnější analýzu.

Začneme skutečně těsně po listopadu 1989. Máme prvního nekomunistického prezidenta po roce 1948 a blíží se první svobodné volby v roce 1990. Předpovědi volebních výsledků jsou tehdy ještě v plenkách, ale panuje ohromná důvěra ve změnu systému a k volbám přijde přes 90 % oprávněných voličů. Vítězí Občanské fórum (OF) a na druhém místě končí KSČ. Ta získá v českých zemích 13,4 % a na Slovensku dokonce 13,8 %. Pamatuji si, že to byla docela rána. Byly totiž předpovědi, že komunisté ani nepřekročí 5 %, což by je vyloučilo z účasti na činnosti tehdejšího Federálního shromáždění či na činnosti v České národní radě a Slovenské národní radě.  Komunisté přesto získali svým způsobem neuvěřitelnou bezmála sedminu hlasů. Většina členů a rodinných příslušníků komunistů hlasovala pro svou stranu. Dozajisté byl problém „ve voličích“. Tehdejší reprezentace OF na čele s Václavem Havlem odmítla zákaz komunistů a zcela jistě je chtěla porazit ve volbách. Komunisté byli poraženi, ale postupně se etablovali jako odpůrci změny společnosti v pluralitní demokracii a tržní ekonomiku – kapitalismus. Po třiceti letech jsou zatím jistě nejblíže výkonné moci tím, že tolerují menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD.

Po rozpadu OF se dominujícími politickými stranami staly v Česku ODS a ČSSD. Premiérem po volbách 1992  se stal Václav Klaus a byla zahájena transformace ekonomiky na tržní. Tvrdým odpůrcem Klause byl Miloš Zeman, který se stal předsedou ČSSD. Ten Klause kritizoval za „rozkradení republiky“ a vykládal s vážnou tváří o tom, že je v Česku „spálená země“. Po volbách 1998 se Zeman s Klausem dohodli na toleranci menšinové vlády ČSSD, což se dodnes vykládá jako tak zvaná „opoziční smlouva“.  Ještě jednou se podařilo ODS zvítězit ve volbách v roce 1996, když byl předsedou ODS Mirek Topolánek.  Vznikl ale tak zvaný „volební pat“ a Topolánkovu vládu potopil Jiří Paroubek, předseda ČSSD, s pomocí přeběhlíků podobně, jako si Topolánek zajistil schválení své vlády díky přeběhlíkům z ČSSD.

V roce 2010 sice volby vyhrála ČSSD, ale nebyla schopna vytvořit vládu a vládu vytvořila ODS na čele s Petrem Nečasem. Ten čelil jednak důsledkům světové finanční a ekonomické krize, a navíc se dostal do hledáčku ÚOOZ a po zásahu policie na Úřadu vlády v červnu 2013 rezignoval. Volby na podzim 2013 ještě vyhrála ČSSD, ale nové hnutí Andreje Babiše získalo téměř shodný počet hlasů a Babiš se stal místopředsedou vlády. Po vypuknutí aféry Čapí hnízdo, kterou ČSSD maximálním způsobem živila v domnění, že na tom získá ztracené pozice, hnutí ANO posílilo a volby 2017 drtivě vyhrálo.

Výhra hnutí ANO má jednoho společného jmenovatele. Tím je ztráta pozic bývalých dvou dominantních stran, ODS a ČSSD. ODS zlikvidovala kauza Petra Nečase a ČSSD zlikvidoval Bohuslav Sobotka sázkou na kauzu Čapí hnízdo. To jsou všechno fakta notoricky známá. Nicméně, problém tentokrát fakticky ve voličích není. V tom se Halík velmi plete. Babiš s hnutím ANO těžil a těží z politiky ODS a dalších tak zvaných „demokratických stran“. I po dvou letech od voleb v roce 2017 se pozice opozičních stran ODS a dalších příliš nemění, respektive stagnují. Občasný výkyv nahoru a dolů zaznamenávají Piráti. Čím že to Babiš „manipuluje“?  Každodenně na nás zejména veřejnoprávní média chrlila a chrlí negativní zprávy o Babišovi, v podstatě jako na běžícím pásu. Byl dle médií jasně vinen za kauzu Čapí hnízdo tak dlouho, až státní zástupce konstatoval, že Babiš a jeho rodina žádný trestný čin nespáchali. Uvidíme, co na to vrchní státní zástupce. Opoziční politici ho doslova navádějí, aby případ znovu otevřel. To se ovšem děje v zájmu „demokracie“ zatímco Babišovi jde jen o osobní výhody a státní zástupce „ovlivňuje“.

Tomáš Halík se tak hluboce mýlí – za bídné volební výsledky dnešní opozice si mohou politici těchto stran. Strefují se do Babiše jako zdroje všeho zlého a Babišovi voliči ho přesto podporují. Babiš samozřejmě má kliku v tom, že se české ekonomice v současnosti daří oproti situaci před deseti lety. Nemusí proto žádnou „manipulaci“ provozovat. Voliči ale nejsou, jak tvrdí Halík, „zmanipulováni“. Voliči jen mají své zkušenosti jak s ODS, tak s ČSSD, a žádný návrat k těmto stranám zatím neplánují. Zejména, když v jejich čele stojí stávající vůdci bez jediného nápadu, který by nekopnul právě a jenom zase do Babiše. Osobně se domnívám, že jedinou cestou k rehabilitaci tradičních stran je nové personální obsazení ve vedení, které místo kopání do Babiše vymyslí, jak voliče zaujmout. Zatím jen přesvědčují přesvědčené.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 18.11.2019 8:00 | karma článku: 47,85 | přečteno: 12577x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,20 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2717x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,75 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,81
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články