Milion chvilek zaúkoloval „demokratické opoziční strany“

15. 11. 2019 10:25:49
Spolek Milion chvilek se sešel se zástupci opozičních stran a sdělil jim, co od nich bude požadovat na připravované demonstraci 16. listopadu v Praze na Letné.

Zástupci spolku Milion chvilek se ve čtvrtek dopoledne sešli s představiteli opozičních demokratických stran. Řešili současnou situaci a sdělili jim, k čemu je při sobotní demonstraci na Letné vyzvou. Na čtvrtečním brífinku na Letenské pláni to řekli předseda spolku Mikuláš Minář a místopředseda Benjamin Roll. Vyzvat opozici chtějí ke třem věcem.

Požadují „stejnou váhu volebních hlasů“, dále chtějí dát „ultimátum“ Andreji Babišovi aby se vzdal Agrofertu a odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou. Ke všem těmto požadavkům se „demokratická opozice“ vyjádřila souhlasně.

Nejprve se vyjádřím ke „stejné váze volebních hlasů“. Lidovci už prý dokonce připravují „nová pravidla“, která by nepožadovala u koalic stran zvýšení kvora pro vstup do sněmovny. Tím by mohly strany obcházet současné volební kvorum, které je pro jednu stranu 5%. Pro koalici dvou stran je pak nutné kvorum 10% atd. Kdyby tato podmínka padla, několik „pidistran“ by se mohlo spojit do koalice a i pro ně by platilo kvorum 5% a mohly by se tak zástupci těchto pidistran dostat do sněmovny. Stávající úprava naopak brání tomu, aby se volbou účelových koalic stávajících stran neobcházelo kvorum pro jednu volební stranu.

Co se „stejné síly“ hlasů týče, jedná se opět o zásadní manipulaci s fakty. Současný systém rozděluje hlasy pro strany, které nepřekročí kvorum, mezi ty strany, které toto kvorum překročily. V principu se tyto „propadlé hlasy“ rozdělují v poměru volebních výsledků jednotlivých stran. Strana, která obdrží ve volbách 30% hlasů, získá de facto i 30% hlasů propadlých a strana, která získá sotva více než 5% hlasů obdrží právě a jenom 5% propadlých hlasů, což nemusí na zisk mandátu stačit. Voličské hlasy mají tudíž stejnou váhu a jejich síla se liší jenom tím, zda volená strana překročí nebo nepřekročí kvorum a o kolik toto kvorum překročí. Je to naprosto marginální zvýhodnění silných stran, neboť jsou známy i mnohem tvrdší systémy, například britský většinový systém, který preferuje vítěze voleb v daném volebním okrsku, a všichni poražení mají smůlu.

Co se „ultimáta“ premiérovi týče, k tomu lze jen konstatovat, že „milionářům“ sebral vítr z plachet státní zástupce, který rozhodl o zastavení stíhání Andreje Babiše. Nevidím jediný relevantní důvod, proč by se měl Babiš Agrofertu zbavovat. Speciálně kvůli němu vznikl zákon, který ho donutil předat Agrofert do svěřenského fondu. Pokud se to zdá „milionářům“ málo a za málo to považují i opoziční politici, byl v uplynulém volebním období schválen i jejich hlasy zákon, který oni nyní považují za „zmetek“. Velmi se situace Babiše podobá kritice levice v USA, která prezidenta Donalda Trumpa obviňuje ze zvýhodňování svých firem. Tam ovšem ještě nejsou ve stadiu, aby požadovali na Trumpovi prodej jeho firem. Babiš už avizoval, že nic z požadavků „milionářů“ nesplní, takže tento spolek bude muset ve svém boji s Babišem dále pokračovat, protože, jak to představitelé spolku prezentují, nevzdají to. Domnívám se, že Babiš to nevzdá taky a vůbec nevylučuji, že mu to podobně jako Trumpovi v USA přihraje hlasy navíc v příštích volbách. Jde stále pouze o pokračování boje s Babišem, který se ukázal jako naprosto neúčinný v minulosti a bude takový i v budoucnosti.

Autor: Jan Bartoň | pátek 15.11.2019 10:25 | karma článku: 41.50 | přečteno: 1715x

Další články blogera

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.26 | Přečteno: 2114 | Diskuse

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 34.14 | Přečteno: 1022 | Diskuse

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.04 | Přečteno: 302 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 7.81 | Přečteno: 84 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 326 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 461 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.70 | Přečteno: 866 | Diskuse
VIP
Počet článků 2640 Celková karma 32.69 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...