Stávka za klima

13. 11. 2019 8:22:21
V budově Filosofické fakulty probíhá okupační stávka za klima. Vláda by měla podle studentů zavírat uhelné elektrárny.

Stávky by se podle odhadu mluvčího iniciativy Kryštofa Říhy mohlo zúčastnit několik stovek studentů z různých vysokých škol. Na filozofické fakultě se protest koná z toho důvodu, že z ní je vidět na sídlo vlády ve Strakově akademii a na sídlo prezidenta na Pražském hradě, vysvětlil. Hlavním požadavkem studentů podle Říhy je, aby vláda začala zavírat uhelné elektrárny.

Studenti přirovnali současnou situaci k době sametové revoluce před třiceti lety. Protože jsou to lidé, kteří si situaci z doby konce vlády KSČ nemohou pamatovat, současná situace se k té před třiceti lety nedá ani jen trochu srovnávat.

V roce 1970 jsem ještě zažil lesy kolem děčínského Sněžníku a v Krušných horách. V roce 1980 už to byly jenom pláně bez stromů, které uhynuly díky kyselým emisím z neodsířených hnědouhelných elektráren. Obyvatelé postiženého území v Podkrušnohoří pak dostávali příspěvek ve výši 2000 Kč ročně, kterému se vžilo říkat „pohřebné“. V zimě se koncentrace kysličníku siřičitého pohybovaly na hodnotách až 10000 μg/m3. Bylo to doslova vražedné ovzduší, které zničilo krušnohorské lesy a projevilo se na střední době lidského života v dané lokalitě. Severočeský kraj patřil v tomto ukazateli k nejhorším. Na podzim 1989 vyšli ještě před 17. listopadem do ulic nespokojení mladí lidé v Teplicích, kteří protestovali proti katastrofálnímu stavu životního prostředí, a informace o demonstraci se dokonce dostala do režimních sdělovacích prostředků.

V devadesátých letech došlo postupně k vybavení všech hnědouhelných elektráren technologií na absorpci kysličníku siřičitého a koncentrace tohoto plynu v atmosféře poklesla na jednotky či desítky μg v krychlovém metru. Hodnoty koncentrace kysličníku siřičitého v zóně Severozápad, například v Teplicích, jsou aktuálně kolem 5 μg/m3. Vyšších hodnot dnes obvykle dosahuje polétavý prach, a to zejména na Ostravsku. Srovnávat současnou situaci s rokem 1989 tak skutečně nelze.

Současná situace má poněkud jiné rysy. V západním světě se dostává široké publicity studentům a žákům, kteří bojkotují páteční výuku po vzoru Švédky Grety Thunbergerové. Na základě tvrzení o zásadním vlivu kysličníku uhličitého na oteplování planety Země jsou požadavky protestujících jasné – chtějí zákaz spalování fosilních paliv, na prvním místě uhlí. V nemilosti je letecká doprava a hitem jsou elektromobily. Není vůbec překvapivé, že protest českých vysokoškoláků je na Filosofické fakultě. Studenti sami tvrdí, že je to proto, že z budovy Filosofické fakulty dohlédnou na Úřad vlády.

Boj proti těžbě a spalování uhlí je mediálně velmi vděčný. Nedávno obsadila jistá hlídka jeden těžební stroj a pobyla tu několik dní. EU přitom zdaleka není územím, které by bylo k protestům ekologických aktivistů hluché. Nová předsedkyně Evropské komise představila svůj plán na „uhlíkovou neutralitu“ EU do poloviny tohoto století. Státy jako Rusko či Čína takovou inciativu nekomentují, leccos podepíší (viz Pařížský protokol), ale vzdát se uhlí rozhodně nechtějí. USA sice hlasitě odstupují od klimatické dohody, jednotlivé státy USA se ale naopak předhánějí v tom, že právě ony budou tyto závěry plnit.

Celé toto klimatické „show“, možná ještě lépe „šílenství“, tak na rozdíl od situace před třiceti lety, má utopické cíle. I kdyby Evropa snížila svou „stopu“ na nulu, nic zásadního se s klimatem nestane. Patřím k těm, kteří na katastrofické scénáře o vlivu kysličníku uhličitého na klima nevěří, Změny klimatu (pokud se současná situace tak nechá vůbec nazvat) v minulosti byly a jistě i budou. Stávkovat proti tomu sice můžeme, ale příroda obvykle na stávky nereaguje.

Autor: Jan Bartoň | středa 13.11.2019 8:22 | karma článku: 45.94 | přečteno: 5262x

Další články blogera

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.26 | Přečteno: 2114 | Diskuse

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 34.14 | Přečteno: 1022 | Diskuse

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.04 | Přečteno: 302 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 15.83 | Přečteno: 141 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 27.70 | Přečteno: 474 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 552 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 242 | Diskuse
VIP
Počet článků 2640 Celková karma 32.69 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...