Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V3 na pranýři aneb Evropská komise žaluje Česko, Maďarsko a Polsko

Generální advokátka Soudního dvora EU vydala stanovisko k žalobě Evropské komise na Polsko, Maďarsko a Česko na nesplnění povinnosti přijmout migranty z roku 2015.

Česko, Polsko a Maďarsko nesplnily povinnosti z právních předpisů Evropské unie, když se odmítly zapojit do systému přerozdělování uprchlíků. Uvedla to generální advokátka Soudního dvora EU Eleanor Sharpstonová. Podle advokátky však systém umožňoval odmítnout uprchlíky, kteří by byli vyhodnoceni jako bezpečnostní riziko. „Tři žalované členské státy tudíž mohly bez problémů zajistit ochranu bezpečnosti a blahobytu svých občanů“ odmítnutím konkrétních žadatelů o azyl, uvedla Sharpstonová v tiskovém prohlášení soudu. 

Premiér Andrej Babiš  se stanoviskem generální advokátky nesouhlasí. Babiš míní, že čeští občané při vstupu do unie nikdy nesouhlasili s tím, že EU bude rozhodovat, kdo bude v Česku žít a pracovat. „S takovým výkladem smluv nebudu nikdy souhlasit. Azylová politika je věcí každého členského státu a přerozdělování uprchlíků, kteří vstoupili do EU nelegálně, rozhodně nepatří mezi naše povinnosti,“ poznamenal. 

Žaloba Evropské komise na státy V3 měla svůj „vývoj“. Evropská komise totiž vyzývala k tomu, aby státy V4 přijaly alespoň omezený počet migrantů podle rozhodnutí o povinném přerozdělování migrantů. Tím by se státy podle komise mohly žalobě vyhnout. Na tuto výzvu reagovalo pouze Slovensko, které přijalo asi dvě desítky osob. Ostatní státy V4  přijetí migrantů „na oko“ tak, aby se vyhnuly žalobě, nepřijaly.

O povinných kvótách se hlasovalo na ministerské radě ministrů vnitra států EU. Česko tehdy hlasovalo proti a bylo přehlasováno. Byl využit princip přehlasování podle Lisabonské smlouvy. Lisabonská smlouva vznikla jako reakce na největší rozšíření EU v roce 2004. Tehdy bylo do EU přijato deset států, mezi nimi i Česko a ostatní státy V4, pobaltské státy, Kypr, Malta a Slovinsko. Důvodem k přijetí nové smlouvy byla formálně reakce na toto největší rozšíření. Podle argumentace zastánců nové smlouvy bylo nutné „zefektivnit“ rozhodování EU a posílit její „akceschopnost“.  Mělo se tak předejít zdlouhavému procesu hledání společného konsensu všech členů EU ať už na ministerských radách nebo na Evropské radě premiérů a prezidentů členských států EU.

Lisabonská smlouva byla schvalována „na etapy“, když Irsko nejprve tuto smlouvu v referendu odmítlo. Poté získalo Irsko od EU „záruky“ (v odkazu blíže nespecifikované) a v druhém referendu Irsko smlouvu přijalo.  Shodou okolností se Irsko stalo hlavním problémem i při schvalování Brexitu v britském parlamentu a úpravu dohody mezi Velkou Británií a EU prosadil teprve Boris Johnson, když byla ze smlouvy vyňata tak zvaná „irská pojistka“.

Povinné přerozdělování migrantů z krize roku 2015 se tak stalo prvním případem, kdy byla využita možnost většinového hlasování na ministerské radě. Stalo se tak v otázce, která dodnes hluboce rozděluje státy EU. I když i iniciátor původní dohody o povinných kvótách Německo posléze slovy kancléřky Angely Merkelové uznalo, že to nebyl dobrý nápad, povinné kvóty se na jednání EU vrací. Tlačí je zejména nová italská vláda s podporou Francie.  Německo nyní navrhuje „dobrovolnost“.  Vůbec se naopak neřeší postoj těch států na hranicích Schengenu, které nelegální migraci buď tolerují, nebo dokonce podporují.

Pokud Soudní dvůr rozhodne o potrestání států, které odmítly povinné kvóty a nepřijaly na základě těchto kvót žádné migranty, bude to jen další kapka do nádrže nespokojenosti občanů s politikou Bruselu. Místo účinného systému bránícího ilegální migraci se státy EU budou opět dohadovat, co kdo nesplnil dle práva EU. To rozhodně na prestiži EU nepřidá a způsobí další odstředivé proudy v politice EU. Česko by mělo mít navíc svou komisařku zaměřenou na dodržování práva EU. Případ „kvóty“ bude pro Věru Jourovou docela slušný malér na domácí scéně.

Autor: Jan Bartoň | pátek 1.11.2019 8:00 | karma článku: 44,32 | přečteno: 4617x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2682x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články