Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brexit: Johnson zlomil odpor EU

Když už i český velvyslanec ve Velké Británii tvrdí, že se podařilo prolomit tak zvanou "irskou pojistku", a díky tomu odejde Británie z EU v termínu na konci října, asi to bude pravda.

Český velvyslanec ve Velké Británii Libor Sečka pro iDnes.cz prohlásil: „Ten zvrat konečně přišel, když se setkal britský premiér s irským premiérem,“ říká Sečka o jednáních o brexitu, která se dlouho zdála bezvýchodná. Právě setkání Borise Johnsona a Lea Varadkara v minulém týdnu jim ale dodalo nový impuls, takže i hlavní vyjednavač EU Michel Barnier je přesvědčen, že je dohodu o brexitu stále ještě možné uzavřít tento týden…. Hlavní problém týkající se takzvané irské pojistky by obecná dohoda podle informací českého velvyslance mohla vyřešit tak, že by z Evropské unie formálně vystoupila celá Británie, tedy včetně Severního Irska, které by se ale zároveň po dohodě s Londýnem dobrovolně zavázalo, že bude dodržovat část unijních pravidel.

Zaryté odmítání cokoli na dohodě o vystoupení Británie z EU měnit jsme od vyjednavače EU Michela Barniera, předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a předsedy Evropské rady Donalda Tuska slýchávali za poslední rok mnoho. Vždycky se tito pánové zaklínali tím, že „z Británie nepřišlo nic nového“, „nebyl předložen realistický plán“ atd.  Zároveň tito představitelé EU svorně podporovali Irsko, které rovněž nechtělo na Irském ostrově žádnou změnu. Proto EU trvala na tom, aby Severní Irsko, součást Velké Británie, zůstala v celní unii s EU. Byl to právě tento požadavek, který část britské Konzervativní strany na čele se současným předsedou a premiérem Borisem Johnsonem, odmítla. Považovala ho totiž za diskriminační v tom smyslu, že by nakonec celou Británii mohl natrvalo „uvěznit“ v celní unii s EU.

Bývalá premiérka Theresa Mayová, která vystoupení Británie z EU nepodporovala, si nakonec s touto situací nedokázala poradit. Prohrála eurovolby a byla donucena k rezignaci.  Zdá se, že právě Mayová byla onou „typickou rozpolcenou Britkou“, která sice občas pronášela větičky „Brexit je Brexit“, ale o skutečném odchodu z EU jenom mluvila.

Boris Johnson, především liberálními médii nemilovaný politik, musel v posledních týdnech čelit tvrdé kritice proevropského tisku. Náhle se ve stylu dehonestace amerického prezidenta Donalda Trumpa, začaly v médiích objevovat zprávy o tom, že v době Johnsonova starostování v Londýně získala firma velmi pohledné mladé ženy státní dotaci a ona sama se zúčastnila jakési cesty do zahraničí právě v delegaci vedené Johnsonem.  Ti nejradikálnější odpůrci Brexitu o Johnsonovi hovořili jako o fašistovi (kvůli přerušení činnosti Dolní sněmovny, což Nejvyšší soud označil za neústavní).

Pokud se nakonec dohodu trochu ve stylu „chytré Horákyně“ podaří na summitu EU schválit a projde nakonec i v britském parlamentu, bude si moci Boris Johnson připsat zcela jistě velký úspěch. Nicméně, právě schválení nového textu ohledně „irské pojistky“ vůbec nemusí v britském parlamentu projít. Bude totiž záležet na postoji odpadlíků z Konzervativní strany i odpadlíků z Labouristické strany a samozřejmě na postoji unionistických poslanců ze Severního Irska. Tah, že právě toto území zůstane „dobrovolně“ se souhlasem Londýna v celní unii s EU je oním řešením, které lze opravdu považovat za vítězství „ducha nad hmotou“.  Londýn tedy nechá Severnímu Irsku možnost zůstat v celní unii s EU a faktická celní hranice nakonec skutečně skončí v moři mezi Severním Irskem a zbytkem Británie.

Nevylučuji, že EU „změkla“ i proto, že Johnson svými výhružkami (například o zablokování unijního rozpočtu na rok 2020) vrátil situaci do vyrovnanější pozice, než v jaké byla v čase Mayové. Pokud tedy vše dopadne podle současného plánu, Brexit by mohl proběhnout v plánovaném termínu 31. října 2019. Ukazuje se, že odpor EU k jakékoli změně v dohodě s Británií byl motivován tím, že se britští politici zaleknou "tvrdého Brexitu" a žádný odchod nebude. Mayová proto byla "ideální" figurou pro představitele EU - nerozhodná a slabá. Johnson se ukázal jako mnohem lepší hráč a dokázal se s premiérem Irska dohodnout. Tím padl hlavní motiv odporu EU ke změně (bráníme našeho člena- Irsko) a vznikla možnost úpravy "irské pojistky". Uvidí se již velmi brzy zda změna v dohodě odblokuje celou situaci jak na straně EU tak v britské Dolní sněmovně. 

 

Autor: Jan Bartoň | středa 16.10.2019 8:00 | karma článku: 31,93 | přečteno: 931x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,74 | Přečteno: 710x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,35 | Přečteno: 2723x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články