Piráti: Babiš by měl sedět!

3. 09. 2019 8:00:02
Humbuk kolem (ne)vydání zprošťujícího rozhodnutí státního zástupce ve věci Čapí hnízdo vedl většinu opozičních politických stran k „zásadním prohlášením“. Ivan Bartoš se diví, jak to že je ještě Andrej Babiš na svobodě.

Včerejší únik informací ze státního zastupitelství ohledně „změny názoru“ státního zástupce Jaroslava Šarocha, lze hodnotit mnohým způsobem. Tím nejobvyklejším je zřejmě stanovisko, že se v Česku „všechno vykecá“. Je však minimálně zajímavé, která média s „dobře utajovanými“ informacemi dokáží nejlépe pracovat. Deník N nepatří k příliš často citovanému médiu, a přesto je to právě tento deník, který se sólokaprem o Babišovi pochlubil. Má zřejmě ty „správné“ kontakty.

Nicméně, česká opozice byla touto zprávou naprosto fascinována. Ivan Bartoš to „cítí“ takto:

Řeknu to tak, jak to cítím: kdyby @AndrejBabis nebyl premiér, už dávno sedí. A také se aktivně řeší jeho další kauzy (mezi které počítám i daňový únik zjevně fiktivní reklamy na farmě Čapí hnízdo za 270 milionů). Před zákonem si mají být všichni rovni.

V Událostech, komentářích, které se kauze Čapí hnízdo opět téměř zcela věnovaly, pak se stejným stanoviskem vystoupil i Jakub Michálek. Sekundoval mu Vít Rakušan za STAN (ten se ovšem velmi snažil zachovat dekorum) a Helena Válková, která prohlásila jen to, že se „nediví, protože zná ze své pozice v poslanecké sněmovně a ve výborech obsah trestního spisu“. Ten podle ní jasně svědčí o tom, že žalobce „nemá nabito“ na úspěšnou žalobu. Válková již loni koncem roku údajně prohlásila, že státní zástupce zřejmě stíhání Babiše zastaví.

„Ranaři“ Bartoš s Michálkem by tedy nejraději viděli Babiše sedět za katrem. Inu, přání je to hezké. Přesto si dovolím jenom jednu malou poznámku. Kdyby Babiš nebyl v politice, o žádné kauze Čapí hnízdo bychom neslyšeli a žádné vyšetřování by se nekonalo. Není tedy pravdou to, co Bartoš napsal na svůj twitter. Naopak, vychází mi to tak, že Bartoš o české politice ví velmi málo a nic se v ní zatím nenaučil. On totiž zapomíná, že i politik má svá práva. Nevím sice, jak moc přesná je statistika, se kterou operuje prezident Miloš Zeman, když říká, že 80% případů obžaloby politiků (od komunálních po ty v nejvyšších patrech) skončí soudním osvobozením. Trestními oznámeními na aktivní politiky se to ale v českém prostředí docela „hemží“.

Babišova kauza Čapí hnízdo je čítankovým příkladem pokusu o kriminalizaci politika, který najednou začal ohrožovat „zavedené strany“. Nic na Babiše v politice nebylo a tak se sáhlo do jeho podnikatelské minulosti. Kauzu pak před volbami 2017 naplno využívala ČSSD, ODS a další politické strany. Lze jenom spekulovat, jak moc byl do kauzy zatažen bývalý ministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec, ale nedělám si žádné iluze o tom, že byl neaktivní. Jeho politická dráha je přímo aktivitou nabita (viz památné setkání u Miloše Zemana proti Bohuslavu Sobotkovi) a jeho „prásknutí“ akce, když se potřeboval dostat na pozici ministra.

Zdá se mi, že právě v ČSSD moc dobře věděli o tom, jak kauza Čapí hnízdo vznikla a ochota této strany pod Janem Hamáčkem vstoupit do koalice s Babišem o tom svědčí. Sám Hamáček se vyjádřil tak, že je rád, že kauza Čapí hnízdo může z rozhodnutí státního zástupce skončit.

Pokud to tak i dopadne, bude to ale jen další rána do politiky „zavedených stran“. Hodně se spekuluje, co zastavení kauzy bude znamenat pro vztah Babiše a Zemana. Údajně by měl Babiš „posílit“. Zdá se mi, že ale opět posílí Zeman, který bude tvrdit, že měl opět pravdu, když za Babišem neochvějně stál. Nicméně, celá kauza kolem Babiše má své oběti. Posílí totiž opět staré známé tvrzení- a sice že je politika svinstvo.

Autor: Jan Bartoň | úterý 3.9.2019 8:00 | karma článku: 42.43 | přečteno: 2519x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.70 | Přečteno: 526 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3382 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3136 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.92 | Přečteno: 526 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 518 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.47 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...