Babiš versus Hamáček aneb pravda či lež?

30. 08. 2019 8:00:00
Jan Hamáček poskytl rozhovor pro novinky.cz a s vážnou tváří v něm tvrdí, že vládní krize měla „vyhnat ČSSD z vlády“. Andrej Babiš poskytl rozhovor pro iDnes.cz , který končí do ztracena.

Novinky.cz většinou o vládě píší kriticky. Spíše než o postoji Andreje Babiše referují o problémech vlády. Krize kolem jmenování nového ministra kultury (od počátku způsobená chybnou politikou ČSSD) sice skončila totálním ústupem ČSSD, nicméně Jan Hamáček pak dostal prostor k tomu, aby se k této krizi vyjádřil. Udělal ze sebe, a to bez mrknutí oka, oběť politiky Miloše Zemana a Andreje Babiše, kteří chtěli ČSSD z vlády „vystrnadit“ a nepodařilo se jim to. Prostě geniální Hamáček! Nejprve se ale na několik otázek z rozhovoru Hamáčka pro novinky.cz podívejme podrobněji. Jinak doporučuji přečíst si celý rozhovor, stojí to za to!

K problému jmenování ministra kultury:

A současně se ukázalo, že se můžete stavět na hlavu, ale, jak říkáte, marginální věc, jakou je výměna ministra, nejste schopni před premiérem a prezidentem prosadit.

Současně se ukázalo, že soc. dem. není stranou, která je schopna sundat vládu Andreje Babiše. Před nedávnem nás kritizovali demonstranti, že držíme u vlády Andreje Babiše. Dnes je tak nad slunce jasné, že i kdyby se soc. dem. stavěla na hlavu, odešla z vlády, tak Andrej Babiš zůstane premiérem. A to, co přijde po nás, bude jenom horší. Soc. dem. je tou poslední hrází před nástupem SPD. Když z vlády odejdeme, Andrej Babiš zůstane v premiérském křesle a jediné, co se změní, bude to, že na ministerstvu vnitra usedne člověk, se kterým souhlasí Tomio Okamura. Mimochodem, z mého pohledu celá vládní krize byla o tom, jak soc. dem. z vlády vyhnat.

K problému Čapí hnízdo:

Jak dlouho může podle vašeho odhadu vydržet vaše koaliční „idylka“?

Myslím, že nás čeká velmi horký podzim. Evidentně se bude řešit trestněprávní kauza premiéra, pravděpodobně se budou řešit evropské audity a předpokládám, že jak se bude blížit výročí 17. listopadu, začne sílit protestní hnutí. Takže o nějaké idylce nemůže být řeč.

Pokud bude Babiš obžalován, znamená to v této situaci pro sociální demokracii odchod z vlády?

Od začátku jsme říkali, že celá kauza pana premiéra může skončit obžalobou, ale současně jsme řekli, že tím zlomovým okamžikem je prvoinstanční odsouzení. Otevřeně řečeno, trestní stíhání premiéra není problém soc. dem. A zase se vracím k tomu, co jsem již říkal, tedy že i kdybychom to položili, tak Andrej Babiš zůstane. Je to prostě jeho odpovědnost a jeho ostuda.

Podle Hamáčka provedla ČSSD jakýsi „průzkum bojem“. Ten ukázal, že i kdyby se ČSSD snažila sebe víc, vládu Andreje Babiše nesesadí. K tomu lze dodat jen jednu jedinou věc. O naprosto mimořádném postavení Babišova hnutí ANO po volbách 2017 bylo jasno ihned po zveřejnění výsledků voleb do poslanecké sněmovny 2017. K tomu nebylo nutné žádný tyátr s ministrem kultury podnikat. Hamáčkovo „pochopení situace“ jen ilustruje jeho vlastní politickou neobratnost. Když Miloš Zeman veřejně slíbil, že bude volit v eurovolbách ČSSD, mohlo to být chápáno i jako „polibek smrti“. Tak to nakonec pro ČSSD i dopadlo. Staří mazáci ČSSD jako Zdeněk Jičínský vytýkali Hamáčkovu vedení „špatnou komunikaci“ se Zemanem ohledně nového ministra kultury. Ve skutečnosti zřejmě nebyla vůbec žádná komunikace a ta začala teprve tehdy, když se prezident „šprajcnul“ a prohlásil, že se nenechá nikým vydírat.

Hamáčkův závěr o tom, že krize kolem výměny ministra kultury měla „vyhnat ČSSD z vlády“, je očividnou falzifikací. Nikdo ČSSD nenutil s výměnou ministra přijít, je zřejmé, že Hamáček exministra Antonína Staňka podporoval do té chvíle, než se zalekl „milionářů chvilek“. Ostatně, těch se obává s blížícím se datem 17. listopadu a připravuje si tak zjevně další alibi k „odcházení ČSSD z vlády“.

Rozhovor Babiše s iDnes.cz zřejmě vzniknul na základě Hamáčkova expozé na novinky.cz. Babiš v rozhovoru dává najevo svůj zásadní nesouhlas s tím, jak Hamáček skončenou krizi komentoval. Z rozhovoru opět vybírám otázky kolem kultury a kauzy Čapí hnízdo.

K problému jmenování ministra kultury:

Vy jste to jistě věděl také, přesto jste Michala Šmardu navrhl prezidentovi jako oficiálního kandidáta na ministra. Proč tedy?
Nic jsem o těchto rozhovorech nevěděl, dozvěděl jsem se to až postupem času. Pro dobrotu na žebrotu jsem ale postupoval podle koaliční smlouvy. Pana Šmardu jsem viděl asi deset minut, navrhl jsem ho. Ale to bylo v době, kdy nedával každý den rozhovor, kde všemu rozumí. Pak už jen neustále útočil. Na mě, na ministryni financí Schillerovou, na vládu, do které chtěl jít. Stále se ke všemu vyjadřoval. No tak jsem řekl, že tenhle člověk tuhle vládu rozvrátí. Stačí, že máme neustálé souboje rozpočtově odpovědné (ministryně financí Aleny) Schillerové a (ministryně práce a sociálních věcí Jany) Maláčové, která by rozdala všechno. Tak jsem si řekl, že tenhle člověk ve vládě být nemůže.

Jsme však dál, v červenci. Vy jste Šmardu podle ústavy oficiálně navrhl, a než jste s Hamáčkem společně navštívili Lány, holedbal jste se, že prezidenta přesvědčíte. S tím, že jste dobrý obchodník. Pak jste vyšli od prezidenta ven a vy jste vypadal schlípleji než Hamáček. Neměl jste co říct...
Neřekl jsem, že budu s prezidentem obchodovat, ale že jsem profesí obchodník. Obchodník vyjednává a tohle byla otázka vyjednávání. To jsem ale netušil, že tam jsou nějaké dohody, které byly ze strany předsedy Hamáčka porušeny. Pan Hamáček byl v Lánech kvůli panu Šmardovi vícekrát než já. Neměl jsem tedy co říct, protože to jednání bylo zbytečné. Udělal jsem chybu, že jsem se tam s ním objednal. Pak už jsem tam chodil sám. A on také.

Co z Hamáčkových slov považujete za skandální?
Všechny ty nesmysly, tady ty titulky: (ukazuje) Babiš má se Zemanem skryté plány. Žádné plány nemám. Že prý bude Okamura rozhodovat o vnitru a že měla krize vyhnat ČSSD z vlády. To jsou všechno nesmysly a nepravdy.

K problému Čapí hnízdo:

Máme konec srpna, do kterého státní zástupci přislíbili rozhodnutí o vaší případné obžalobě v kauze Čapí hnízdo. Co by pro vás znamenalo, kdyby vás obžalovali?
Pane redaktore, o kauze Čapí hnízdo se s vámi vůbec nebudu bavit. Myslím, že o tom účelovém stíhání už zazněla spousta věcí. Žádný podvod nebyl, říkal jsem to stokrát, nevím, proč to opakovat.

Naprosto jednoduše se ptám, zda byste za nějakých okolností přijal milost od prezidenta, anebo byste trval na tom, že jste nic neudělal, a obhájíte se před soudem...
Náš rozhovor ztrácí smysl.

Mimochodem, autor rozhovoru Petr Kolář rozhodně Babiše nešetří, ba právě naopak. Rozhodně nechce být považován za hlásnou troubu Babiše. Je otázkou, zda i přes útočné otázky nebudou čtenáři na pochybách, zda to není jenom takový novinářský trik.

Nicméně, z pohledu člověka, který politiku pozorně sleduje, považuji Hamáčkův rozhovor pro novinky.cz za pokus obhájit neobhajitelné. Lze tedy celou kauzu na „kultuře“ shrnout do několika bodů:

1) ČSSD propadla z vyjednávání s prezidentem Milošem Zemanem. Pokud i vlivný člen ČSSD Zdeněk Jičínský kritizuje nedostatky v komunikaci, asi ví, o čem je řeč. ČSSD moc dobře věděla, že Staněk má plnou podporu Zemana a jeho odvolání proto nebude žádná „brnkačka“. A nebyla.

2) ČSSD nikdo z vlády nevyháněl, to je jen naprosto chabý pokus vyvinit se z kauzy, kterou vlastní politikou způsobila. Babiš se pro ČSSD rozhodl ze zištných důvodů, protože v Bruselu se mu koalice se sociální demokracií lépe prodává. ČSSD je současně i zajatcem svého rozhodnutí do vlády vstoupit, protože Babiš bude premiérem i bez ní, to je naprostá pravda, kterou nebylo nutné ověřovat přes „kulturu“.

3) Čapí hnízdo je kauzou, která primárně měla Babiše očernit před volbami 2017. Ta část ČSSD (Sobotka, Chovanec, ale i Zaorálek jako volební lídr!!), která tuto kauzu připravila, z ní ale naprosto nic nezískala, naopak, ČSSD totálně propadla. V eurovolbách dokonce nepřekročila omezující pětiprocentní klauzuli a nedostala se ani do Bruselu a v každých dalších volbách se bude muset o svůj osud obávat. Pokud bude Hamáček svádět své vlastní chyby na druhé, nepomůže sobě ani své straně. Dávám proto Hamáčkovi rok, maximálně dva....

Autor: Jan Bartoň | pátek 30.8.2019 8:00 | karma článku: 31.55 | přečteno: 1031x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 502 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3380 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3136 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.42 | Přečteno: 86 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 502 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.43 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...