Klimatická změna – mladá Češka je pozvána na setkání mladých ekologických aktivistů v OSN

23. 08. 2019 11:05:41
Lucie Smolková bude na klimatickém summitu OSN reprezentovat Česko. Obdržela tak zvanou „zelenou jízdenku“ a odletí do New Yorku.

Oficiální politikou OSN je šíření teorie o tom, že současné změny klimatu (místo dřívějšího termínu „globální oteplování“) jsou jednoznačně způsobeny lidskou aktivitou a spalováním fosilních paliv. V září se v New Yorku v OSN uskuteční setkání několika set ekologických aktivistů z celého světa. Na toto setkání vyrazila i Švédka Greta Thunbergová, a to na jachtě. Nechtěla totiž využít leteckou dopravu, protože ta produkuje mnoho kysličníku uhličitého. Různí „škarohlídi“ sice tvrdí, že její cesta lodí není vůbec ekologická, ale znáte to. Jsou to „škarohlídi“.

Za Česko se setkání mladých ekologických aktivistů zúčastní Lucie Smolková. Podle lidovky.cz je Smolková podporovatelkou lokálních trhů. „Snažím se podporovat lokální trh a zemědělce, pěstuji si na zahradě alespoň některé plodiny, takřka nekonzumuji maso. Nekupuji, co nepotřebuji.“ Jiná studentka, Amálie Honová z Teplic, pro lidovky.cz řekla: „Snažím se dělat maličkosti, které můžou pomoci. Po městě se dopravuji pěšky nebo na kole, delší cesty podnikám MHD. Snažím se neprodukovat více plastů, než je nutné,“ popisuje. Rozhodla se také, že se nebude nikam dopravovat letadlem.

Tento závazek ale česká účastnice newyorského setkání mladých ekologických aktivistů Smolková nesplní. Nicméně, podle vedoucího informační kanceláře OSN v Česku Michala Brožy, jízdenky na summit v New Yorku jsou pořizovány s ohledem na emise., V případě, že se účastník (v našem případě účastnice), vydá na cestu do New Yorku letecky, bude uhlík offsetován dobrovolnými příspěvky států.

Zatímco dříve mladí lidé přecházeli na vegetariánství z důvodu ochrany života nebohých zvířat, dnes na tento způsob stravy přecházejí proto, že chovy zvířat produkují škodlivé emise skleníkových plynů. Velmi by mně zajímalo, co si máme představit pod pojmem „offsetování uhlíku“. Pokud to chápu správně, letenka do USA přijde Česko zřejmě mnohem dráže, než je současná cena letenek na trhu. Přesto, jsou možné metody „exaktní“, například kolik emisí kysličníku uhličitého vyprodukuje letadlo přepočtené na jednoho pasažéra, jakýsi „koeficient škodlivosti“ a máme na světě „offestování uhlíku“, nebo velkorysý „odhad“, díky němuž Česko zaplatí, dejme tomu 100000 Kč???

Konečně, ono „offsetování uhlíku“ je produktem tak zvaných emisních povolenek, které vznikly na základě kjótského protokolu, a s nimiž lze dokonce i obchodovat. Každý velkoproducent kysličníku uhličitého (elektrárna, továrna apod.) musí v současnosti platit za emise kysličníku uhličitého až 500 Kč za tunu. Z těchto peněz pak Ministerstvo životního prostředí hradí náklady programu typu Nová zelená úsporám. A jen tak mimochodem, 100000 Kč dnes reprezentuje hodnotu 200 tun kysličníku uhličitého. Pro srovnání je navíc dobré si připomenout, že spotřeba paliva na pasažéry v letecké dopravě je kolem 5 litrů leteckého benzínu na 100 km, u automobilové dopravy může být i větší, pokud jezdí auta obsazena pouze šoférem. Letadla tak zdaleka nejsou tak „škodlivá“ jako auta a výkřiky o tom, že „nebudu létat“ by měly spíše vypadat „nebudu jezdit autem“.

Celá hysterie kolem emisí kysličníku uhličitého (jiný přiléhavější termín se hledá opravdu těžce) se tak promítla do myšlení některých mladých lidí mnohem více, než jsme si byli ochotni připustit. Celý vývoj evropské civilizace a zejména její technická část, byl založen na expanzi využití fosilních paliv (uhlí, ropa, zemní plyn). Jestliže nějaký student vážně hovoří o tom, že ho „štve upřednostňování zisku elektráren před ekologií“ a současně využívá všechny výhody moderní civilizace, je to možná částečně „póza“, aby se uplatnil v soutěži o „zelenou jízdenku“ do New Yorku.

Jsem docela zvědav, zda slečně Smolkové vydrží ekologický aktivismus do třicítky a zda vůbec bude chtít založit rodinu a mít děti. Je pravdou, že nynější elán mladých za záchranu planety nemá daleko k někdejšímu elánu přesvědčených mladých členů a členek komunistických stran o vybudování „lepší společnosti“. Ti také komunismu věřili a chtěli změnit svět.

Autor: Jan Bartoň | pátek 23.8.2019 11:05 | karma článku: 44.78 | přečteno: 5066x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3393 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3138 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 188 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 152 |
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.43 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...