Imigrace: Stud Richarda Gera

19. 08. 2019 8:00:48
Světoznámý americký herec Richard Gere navštívil loď s migranty neziskové organizace Open Arms a dovezl čerstvou vodu. Prohlásil při tom, že se za chování světa proti uprchlíkům hluboce stydí.

Nejprve se podrobněji podívejme na prohlášení Richarda Gera tak, jak ho zaznamenal web msn.com.

“Demonising people has to stop everywhere on the planet, and it will stop if we say stop,” Mr Gere said after renting a boat to bring water and foot to refugees stranded aboard the Spanish Open Arms rescue boat on Friday.

“We have our problems with refugees coming from Honduras, Salvador, Nicaragua, Mexico ... It's very similar to what you are going through here,” he said.He called for politics to be set aside when lives are in danger. “These are extraordinary people, they are so strong, they have been such through such horrors,” Mr Gere said about the rescued passengers.

Stručně přeloženo - je potřeba chránit životy v ohrožení, migranti jsou výjimeční lidé, jsou tak silní, protože prožili hororové chvíle. ČT v Událostech zmínila něco jiného, a sice že se Gere stydí za celou zeměkouli.

Podívejme se proto podrobněji na celý případ lodi Open Arms ze Španělska. Tato loď, jak již proběhlo před několika dny médii, byla pod sankcí španělské vlády, a to pod pokutou 900000 EUR, pokud bude pokračovat ve své aktivitě „záchrany migrantů“ u libyjských břehů. Bylo jí dovoleno odplout ze Španělska proto, že jako svůj cíl uvedla návštěvu řeckých ostrovů. Tento záměr nedodržela a odplula k libyjským břehům pro migranty. Za to by měla následovat sankce a zřejmě i ukončení činnosti.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini, „krajně pravicový politik“ (jak píše msn.com), v reakci na Gerova slova prohlásil: Milionář mající zájem o osud migrantů má příležitost vrátit se s nimi ve svém letadle do svých vil a podporovat je z vlastních zdrojů. Server msn.com o tom píše jako o „opovržlivém výsměchu“.

Pomiňme na chvíli to, že se jedná o ilegální migraci a přistupme na argumenty zastánců záchrany osob v nouzi na moři. Pokud by se do podobné situace díky havárii letadla nebo lodi dostal kdokoliv, velmi bych ocenil pohotovost zásahu záchranné operace. Zachránění lidé by byli dopraveni na nejbližší pevninu a odtud by mohli pokračovat do svých domovů. Zachránění lidé na lodi Open Arms mají svá rodiště, své původní státy, a do nich by se tedy měli po svém zachránění vrátit. Tak totiž bylo námořní právo vymyšleno. Chápu, Libye není ideální stát pro vylodění zachráněných osob, ty by měli být vyloděni pravděpodobně na Maltě nebo v Tunisku a odtud by se měli vrátit do svých zemí původu. Realita je však taková, že tak jako desetitisíce migrantů před nimi, tito lidé nemají zájem vrátit se do svých zemí původu. Chtějí do Evropy, nejlépe Německa, možná Francie či Velké Británie.

Podívejme se nyní na vnitroevropskou legální migraci. Podle pravidel EU může každý Evropan požádat o pobyt v jiné evropské zemi, najít si tam práci, studovat apod. V rámci EU se promítla jasná migrace ekonomická, když lidé z méně bohatých evropských států odcházejí do bohatších za lepšími výdělky. Existuje i migrace z bohatých zemí do chudších, ale tam motivy nejsou ekonomické, ale většinou osobní. V rámci EU se k nám nevrátili žádní potomci bývalých Němců žijících před válkou a během ní v tak zvaných Sudetech, snad na výjimky, o kterých se občas dočteme v médiích. Migraci tedy primárně táhne ekonomika - vysoké mzdy ve vyspělých státech.

Migrace jako úprk před válkou a perzekucí má také své charakteristiky. Před nepřítelem utíkají celé rodiny od mladých po staré. Na lodi Open Arms se plavilo údajně až 20 mladistvých a další záběry ukazují vesměs lidi ze subsaharské Afriky mezi dvaceti až třiceti lety. Žádní staří mezi nimi. Je tedy nepochybné, že tito mladí a dokonce nedospělí lidé (většinou muži) neutíkají z jiných než ekonomických důvodů.

Gere myslím velmi správně situaci ve Středozemním moři srovnal s migranty putujícími přes Mexiko k hranicím USA. Je to stejná ekonomická migrace z chudých zemí latinské Ameriky do bohaté „Ameriky“. A má stejná nepsaná pravidla. Liberálně-levicový tisk vykresluje situaci migrantů v těch nejčernějších barvách jak v USA, tak u nás v Evropě. Apeluje se na city nás, kteří máme to štěstí a žijeme ve více méně fungujících evropských státech. Nějaká stovka sem či tam nás přeci nemůže vůbec ohrozit. Stále stejné argumenty - nic nového pod Sluncem.

V této souvislosti je nutné upozornit na nedávno schválený pakt OSN o migraci. Migrační pakt byl přijat na mezivládní konferenci v marockém Marrákeši, která se konala 10. – 11. prosince 2018. Konference se zúčastnilo 164 ze 193 členských států OSN. Poté byl definitivně potvrzen na Valném shromáždění OSN 19. prosince 2018- 152 států hlasovalo pro, pět proti (Česko, Maďarsko, Polsko, Izrael, USA), dvanáct zemí se zdrželo hlasování (Švýcarsko, Rakousko, Bulharsko, Itálie, Rumunsko, Lotyšsko, Lichtenštejnsko, Chile, Singapur, Austrálie, Libye a Alžírsko). Na začátku roku 2019 oznámil brazilský prezident Jair Bolsonaro odstoupení Brazílie od tohoto paktu.

Za pozornost stojí, že se ze států EU vyslovilo pro pouze 20, tři hlasovali proti a pět států se zdrželo. Vzpomínáte na „uklidňující“ projevy Jana Hamáčka či Tomáše Petříčka, že schválení paktu o migraci „nic pro Českou republiku neznamená, že se nejedná o závaznou právní normu“ a podobné řeči? Inu, dnes je zřejmé, že Globální kompakt pro bezpečnou, řízenou a legální migraci je beranidlem pro všechny, kteří považují ve shodě se zněním paktu migraci za „základní lidské právo“.

Hlasování o paktu o migraci v OSN - červeně proti, žlutě zdržel se, zeleně pro a šedá barva nehlasoval.

Mimochodem, státy, které mají zkušenost s migrací, jako již zmiňovaná Libye či Austrálie a některé evropské země, hlasovali proti nebo se zdrželi.

Pokud bude pokračovat systematické potlačování rozdílu mezi legální a ilegální migrací v případě ekonomické migrace, budou aktivity nevládních neziskovek zcela jistě pokračovat. Migrace z důvodu politické perzekuce či z důvodu války je skutečně o něčem jiném a většinou platí to, že po skončení války či perzekuce se uprchlíci vracejí do svých zemí. Ekonomická migrace vyžaduje jasná pravidla a rozhodně není možná stylem, že se mladý muž kdesi v subsaharské Africe po poradě v rodině rozhodne odjet přes Libyi do Evropy a zaplatí za možnost sednout si do gumového člunu slušný obnos pašerákům. A přesně o tom to je!

Epilog: Migranti z lodi Open Arms vzkázali , že do Španělska nechtějí. Španělsko není bezpečnou zemí? Minimálně pro neziskovku Open Arms určitě ne!

Autor: Jan Bartoň | pondělí 19.8.2019 8:00 | karma článku: 43.68 | přečteno: 3609x

Další články blogera

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 80 | Diskuse

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.26 | Přečteno: 2115 | Diskuse

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 34.14 | Přečteno: 1023 | Diskuse

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.04 | Přečteno: 302 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 81 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 163 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 29.73 | Přečteno: 535 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 567 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 244 | Diskuse
VIP
Počet článků 2640 Celková karma 32.30 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...