Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koloniální minulost Evropy

Teze o tom, že má Evropa za sebou koloniální minulost a musí napravit své hříchy, byla před nějakým týdnem schválena  i na půdě Evropského parlamentu. Tam je jádro problému.

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová vyzvala, aby Evropa přijala půl milionu lidí, kteří se v Libyi ocitli v moci převáděčů či živoří v místních uprchlických táborech. V rozhovoru poskytnutém německému listu Bild Racketeová zdůraznila, že Evropa má vůči Africe kvůli koloniální minulosti historickou zodpovědnost.

Touto optikou má Evropa odpovědnost i za USA, protože se do „Ameriky“ přestěhovaly miliony lidí z Evropy během 19. -20. století.  Britské kolonie v Americe ale povstaly už na konci 18. století a vynutily si na Británii nezávislost. Dekolonizace Afriky proběhla nejrychleji v polovině minulého století. Dekolonizace Afriky je název pro historické údobí a společenské hnutí v Africe po II. světové válce. Jednalo se o postupné vyhlášení nezávislosti v britských, portugalských, francouzských a belgických koloniích a proces vzniku či vyhlášení samostatných, nezávislých států. Jednalo se o součást celosvětového fenoménu osamostatňování kolonií evropských velmocí. Hlavní období dekolonizace probíhalo od roku 1955 do roku 1975, nejsilněji v roce 1960 (Rok Afriky). Později rovněž rostl počet členských států OSN z řad afrických zemí.

Hovoříme tudíž o události staré bezmála šedesát let. Později se ukázalo, že řada afrických států neprosperuje, často mezi nimi vznikaly etnické konflikty a čistky, což se vysvětlovalo zejména komunistickou propagandou, jako pozůstatek koloniálního rozdělení Afriky. Dnes se ale Evropa v části Evropské unie svými představiteli ztotožňuje s teorií o „evropské kolonizaci“ a v tom důsledku „společné odpovědnosti za Afriku“.

1)      Žádná evropská kolonizace Afriky neproběhla

V případě Afriky proběhla kolonizace britská, francouzská, portugalská a belgická. Německo a například i Itálie měly „smůlu“, zbyly na ně „drobty“ a Itálie se tak pokusila získat Etiopii v době vlády Benita Mussoliniho.  Komunisté při diskusi v československém parlamentu před rozhodnutím o přijetí Mnichovské dohody dokonce argumentovali i tak, že se Habešané bránili (podrobně se o italské ofenzívě v Habeši dozví čtenář zde) a my vydáme Německu pohraničí dobrovolně?  EU se prostřednictvím korektních politiků dokonce v Evropském parlamentu zavázala k odčinění následků „evropské kolonizace Afriky“.

2)      Historická odpovědnost Evropy vůči Africe

 Tvrzení o tom, že za migrační krizi mohou zločiny kolonialismu, je propagované i v Česku. Poučný je v tomto směru komentář Ivo Cermana zde.  Kritizuje stať Martina Šorma v časopise Dějiny a současnost, v níž Šorm tvrdí, že jsme se my, Češi, na zločinech kolonialismu podíleli také (kdo by neznal známé „koloniály“, v nichž se prodávalo zboží z kolonií, že ano!). Progresivní evropští politici těží z podobných tezí, které v Česku razí právě Šorm, a které hovoří o evropské kolonizaci a nikoli o kolonizaci někdejších evropských mocností.  V politice je to právě zejména Francií prosazovaná další integrace EU, která má zamlžit někdejší éru francouzské kolonizace (například válku v Alžíru) a nahradit jí „společnou odpovědností Evropy za Afriku“.

3)      Emise kysličníku uhličitého musíme dostat na nulu?

Německá kapitánka pak tvrdí i tento progresivní názor: Kromě přijímání uprchlíků by měla Evropa podle německé kapitánky více úsilí vynakládat také na boj proti klimatickým změnám, aby tak zabránila problémům, které podle ní Afričany k útěku ze svých zemí nutí. „Emise oxidu uhličitého musíme dostat na nulu,“ řekla.

Opět je tam jasná vazba na evropskou vinu (vypouštění kysličníku uhličitého), což údajně mění podmínky v Africe (neúrody a hladomory) a i proto musíme svou vinu odčinit. Mimochodem, dostat „emise na nulu“ je ještě mnohem radikálnější názor než ten, že musíme v Evropě zajistit rovnováhu mezi množstvím vypouštěného kysličníku uhličitého a jeho spotřebou díky evropské vegetaci.  Nelze se pak divit, že německá veřejnost masírovaná klimatickými změnami způsobené EVROPSKÝM průmyslem, je ochotná ve velkém hlasovat pro německé zelené.

Není lepšího důkazu o tom, že se EU pohybuje po trajektorii vedoucí k rozpadu přirozené soudržnosti evropských národů vlivem radikálních postojů k migraci a ekologii, které propaguje "nová" evropská levice.  Ty jsou zdrojem napětí mezi evropskými státy i uvnitř EU a nutně povedou k dalším krizím v EU.

Autor: Jan Bartoň | úterý 16.7.2019 8:00 | karma článku: 36,88 | přečteno: 1221x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,28 | Přečteno: 668x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2717x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,81
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články