Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Francie s Německem uzavírá další dohodu, s Itálií se hádá

Poté, co se objevily zprávy o tom, že se Německo a Francie dohodly na nové smlouvě o spolupráci, se objevila i jiná zpráva. Francie si předvolala italského velvyslance, aby vysvětlil nedávnou kritiku Francie.

Podle zpráv deníku Echo 24 se má 22. ledna podepsat nová smlouva o spolupráci mezi Francií a Německem. Cílem má být i podpora Francie Německu co by dalšího stálého člena Rady bezpečnosti. Podle Pirátů bude nová německo-francouzská smlouva vzorem toho, kam že se ubírá nová Evropa a kdo se nezapojí, bude se jen dívat. Uvidíme.

V tom samém čase však probíhá i poměrně velká rozmíška mezi Francií a Itálií. Tématem je opět migrace. Italský ministerský předseda Luigi Di Maio  si totiž docela nevybíravě „rýpnul“ do Francie. Prohlásil, že „Francie pokračuje ve své někdejší koloniální politice v Africe, což „ožebračuje“ Afričany a žene je k evropským břehům“. Francouzský ministr zahraničí pak vyzval italského velvyslance, aby mu názory italského premiéra „vysvětlil“. Italský premiér pak tvrdil, že jeho názory nevyžadují diplomatickou reakci a opět prohlásil, že „je pravdou, že akce Francie v Africe přispívají k tomu, že se migranti vydávají z Afriky na nebezpečnou cestu“.

Diplomatické zdroje z Francie pak potvrdily, že byl italský velvyslanec ve Francii dotázán, aby vysvětlil „nepřátelské a nepodložené výroky“. Ty podle francouzského názoru narušují francouzsko- italské partnerství a evropskou společnost.  Je navíc známo, že italská vláda sympatizuje s aktivitou tak zvaných „žlutých vest“, které odmítají politiku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Francouzská i italská vláda se pak přou zejména kvůli migraci.

Obě tyto zprávy velmi plasticky dokumentují současný stav politiky EU. Zatímco se na nás každý den valí vlna „hororových informací“ z Velké Británie a strašákem má být tak zvaný „neřízený Brexit“, je jedním z cílů této informační „bouře“ upozadit to, že celá EU má jeden obrovský problém. Ačkoliv britská politika by neměla nikoho nechat na pochybách, že Británie z EU odejít chce a odejde, přesto stále slýcháme něco o „nedozírných následcích Brexitu bez dohody“ a že se „vážně uvažuje“ o posunutí termínu odchodu dokonce až na období po volbách do Evropského parlamentu. To samo je již zcela mimo realitu. Byl by to totiž jistý druh plebiscitu, který by vládě Theresy Mayové přidal další balvan do cesty a tomu se proto musí Mayová stůj co stůj vyhnout. Spekulovat o tom, že se volby do Evropského parlamentu budou konat i ve Velké Británii, na to už musí mít člověk velkou fantazii.

Osobně považuji za „tvrdou realitu“ nejen samotný fakt, že Británie z EU odejde. V důsledku toho se totiž i dále vyhrotily i politické spory uvnitř EU mezi „progresivními silami“ socialistických a křesťansko-demokratických stran a tak zvanými „krajně pravicovými a nacionalistickými“ stranami, které se dostaly k moci po migrační vlně z léta 2015.  Váha konzervativního proudu v evropské politice se evidentně snížila a odchodem Británie se ještě více oslabí.

Apely k jednotě v EU tak vyznívají naprázdno. Musím tentokrát zcela jednoznačně souhlasit s názorem Václava Bělohradského na způsob, kterým EU „vyprovází“ Británii. V pořadu OVM 13. 1. 2019 kritizoval to, jak EU tlačí Británii k velkým ústupkům i proto, aby se Brexit nestal precedentem pro další státy. Ve výsledku to však ničemu nepomůže a jen spory uvnitř EU prohloubí. Poslední dva roky navíc ukázaly i vážné problémy v NATO v otázce plnění závazku výdajů na obranu ve výši 2% HDP, na které jasně a bez okolků ukázal americký prezident Donald Trump.  Francouzský prezident i německá kancléřka v reakci na to opět zdůrazňovali nutnost vzniku „evropské armády“. A jsme zpátky na počátku. Nová smlouva mezi Německem a Francií může akcentovat i podporu myšlence „evropské armády“. Realita je však zřejmě taková, že si Francie i Německo mohou kousnout do většího sousta, které bude opět nad jejich síly.

Autor: Jan Bartoň | úterý 22.1.2019 8:00 | karma článku: 42,03 | přečteno: 3687x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 27,32 | Přečteno: 430x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,45 | Přečteno: 833x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2754x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články