Rozdíl mezi nacionalismem a patriotismem podle Merkelové

21. 11. 2018 13:41:31
Zatímco stále více zemí odmítá pakt OSN o migraci, německá kancléřka ho i nadále hájí. Dokonce k tomu využila i migrační krizi z roku 2015, když povolila do země vstup milionu běženců z celého světa.

V jistém ohledu slova německé kancléřky Angely Merkelové kopírují prohlášení francouzského prezidenta před německým spolkovým sněmem. I ten mluvil o rozdílu mezi nacionalismem a patriotismem.

Podle novinky.cz prohlásila německá kancléřka mimo jiné toto:

„Vzhledem k tomu, že k nám přišlo mnoho uprchlíků, položili jsme si otázku, jak můžeme tento problém vyřešit,“ uvedla Merkelová. V tomto kontextu je podle jejího názoru pakt o migraci nesmírně důležitý. Zdůraznila, že je právně nezávazný a nedotkne se německé „suverenity a svrchovanosti“.

Po kritice paktu ze strany Alternative für Deutschland (AfD) kancléřka prohlásila, že si někteří lidé myslí, že dokážou vše vyřešit sami a musí myslet jen na sebe. „To je ryzí nacionalismus, to není patriotismus. Patriotismus je, když v německém zájmu zahrneme i ostatní," uvedla.

Aby to bylo přehlednější, uvedu dále co o pojmech nacionalismus a patriotismus říká „internet“, či-li v tomto případě wikipedie.

Nacionalismus (z lat. natio, národ) jsou myšlenkové tendence, ideologie a politika zdůrazňující význam národa, tedy sounáležitost skupiny lidí, kteří obvykle (dle různé definice národa) sdílejí společný původ, historii, jazyk, kulturu a území. Z nacionalismu vychází myšlenka národních států, na které je do značné míry založeno dnešní uspořádání států světa. Z tohoto pojetí také vychází názvosloví používající pojmy národní a mezinárodní. Pod vlivem nacistického vypjatého nacionalismu se tento výraz začal používat také v negativním smyslu pro ideologii šovinismu, přesvědčení o výjimečnosti vlastního národa. Tento význam většinou nemívá odpovídající český výraz národovectví. Příbuzným pojmem je patriotismus, česky vlastenectví, který zdůrazňuje vlast (otčinu , něm. Vaterland, lat. patria), tedy rodiště či (u exulantů) zemi rodičů.

Z výše uvedeného lze konstatovat, že národní stát, alespoň v Evropě, je současnou realitou. Poslední velké otřesy ve směru ustavení národních států proběhly po rozpadu komunistického světa, tj. rozpadem SSSR a Jugoslávie. Většina evropských států je tak státem národním, v některých s výraznými národnostními menšinami. To je typické pro pobaltské státy, které byly součástí SSSR, a do těchto států se během času nastěhovalo hodně etnických Rusů. To je důsledek legální migrace v rámci někdejšího SSSR a i díky tehdejší oficiální sovětské politice, která upřednostňovala ruské etnikum na úkor menších a malých národů. Cílem byla rusifikace území, kam se etničtí Rusové stěhovali. Nebyla to tedy žádná „humanitární aktivita“, ale pokus změnit v dané republice SSSR národnostní poměry ve prospěch rusky mluvícího etnika.

Snaha vtělit světové migraci obyvatel světa jakýsi řád je jistě chvályhodná. Nicméně pokud navrhovaný text obsahuje tezi o tom, že migrace je základní lidské právo, měli bychom zpozornět. Jakákoliv obhajoba tohoto stavu je neakceptovatelná, i kdyby to bylo „nezávazné“, jak o tom hovoří Merkelová a u nás Jan Hamáček. Pokud někdo odejde z Česka do Francie a usadí se tam, jedná na základě práva Evropské unie, v němž je volný pohyb osob zaručen. Každý národní stát s tímto musel souhlasit, a to tolikrát kritizovaným schvalováním evropských směrnic v rámci národních legislativ.

Jestliže lidé utíkají před válkou a jsou v ohrožení života, ochranu by jim měly poskytnout podle mezinárodního práva státy, které s postiženou oblastí sousedí. Většinou to tak i funguje. Kromě válek však v mnoha regionech světa nefunguje ekonomika tak, jak by měla a lidé v těchto zemích trpí chudobou. Chtějí odejít primárně z důvodů ekonomických. To se nyní děje před zraky celého světa „kolektivní migrací“ ze zemí střední Ameriky přes Mexiko do USA. A v podobném rozsahu ne-li větším se snaží lidé odejít i ze subsaharské Afriky do Evropy.

Pakt o migraci, který veškerou migraci považuje za legální – protože je to základní lidské právo – je sice paktem právně nezávazným, nicméně po čase by se z něho stal úzus, kterého by se státy měly držet. Stejný status právně nezávazného paktu má i Deklarace lidských práv a jak bylo této deklarace využito při kritice komunistických režimů je všeobecně známo. Dnes právně nezávazný pakt o migraci by se během 20 let proměnil jako beranidlo proti státům, které by ho v dobré víře jako „nezávazný“ přijaly. Právě toho jsou si vědomy stále více vlády řady zemí světa, a proto již avizují, že tento pakt nepodepíší.

Problém tedy není v „hraní si“ se slovíčky nacionalismus a patriotismus. Jde o to, zda se západní svět, kde ještě naštěstí stále funguje ekonomika mnohem lépe, než jinde, dokáže imigraci postavit. Nejde samozřejmě imigraci zastavit úplně, jde vlastně jen o jedno. Aby si každý stát mohl zvolit, koho na svém území přijme a koho ne.

Autor: Jan Bartoň | středa 21.11.2018 13:41 | karma článku: 38.43 | přečteno: 1564x

Další články blogera

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.70 | Přečteno: 3330 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3131 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.37 | Přečteno: 2146 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.03 | Přečteno: 86 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 119 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 331 | Diskuse
VIP
Počet článků 2642 Celková karma 31.65 Průměrná čtenost 2027

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...