Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolik hlasů pro odvolání vlády má opozice?

V  situaci, kdy ČSSD a KSČM „napínají“ média a nechtějí sdělit, jak budou hlasovat při hlasování o nedůvěře vládě, má opozice údajně „jistých“ 92 hlasů. Nic není ale tak, jak to na první pohled vypadá.

ČT uvedla v pořadu Události, komentáře rekapitulaci událostí od vypuknutí kauzy únosu Andreje Babiše mladšího na Krym. Poté nechala hovořit dva senátory, Lukáše Wagenknechta a Ladislava Václavce, o tom, proč chtějí, aby premiér Andrej Babiš odstoupil, respektive zůstal, ve funkci.

Podle Wagenknechta Babiš spáchal dotační podvod, a proto musí odstoupit. Podle Václavce je třeba ctít presumpci neviny, a to i u premiéra. Argumenty pro i proti odvolání Babiše tak byly vcelku opakující se tvrzení a víra v Babišovu vinu či nevinu. Nic nového v české kotlině.

Nicméně, rekapitulace ukázala i na časovou souvislost objevení se kauzy v mediálním prostoru několik dní před státním svátkem 17. listopadu. Pondělí 12. listopadu bylo nejzazším možným termínem zveřejnění reportáže v médiích. Později by totiž nebylo možné aktivizovat českou opozici tak, aby se odhodlala k tomu vyjádřit vládě nedůvěru na mimořádné schůzi tak,aby to vešlo ve známost ještě před státním svátkem. Piráti jako nováčci v poslanecké sněmovně chtěli na jednání opozice pozvat i KSČM. I kdyby to pravice nezamítla, komunisté by na jednání stejně nepřišli. Májí Babišovu vládu „zaúkolovanou“ a zatím jsou spokojení s tím, jak vláda pracuje. Nyní se podle vyjádření předsedy komunistů Vojtěcha Filipa chtějí komunisté ubezpečit před hlasováním pouze o tom, zda platí slib zdanění církevních restitucí. To komunistům Babiš rád potvrdí.

Není však pravdou, co se v Událostech, komentářích stále objevuje, že opozice disponuje 92 hlasy. Pravda je taková, že 92 poslanců podpořilo svolání mimořádné schůze poslanecké sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě. Ta se uskuteční v pátek 23. listopadu od 9 hodin. Vůbec to ale nemusí znamenat, že všech 92 podepsaných poslanců bude hlasovat proti vládě.

Pokud se ČSSD a KSČM rozhodnou „správně“ a vládu podpoří, bude pro vyslovení nedůvěry vládě skutečně oněch 92 podepsaných poslanců. Pokud by však bylo jasné, že ČSSD lavíruje a její podpora vládě je nejasná, mohou nastat dva případy. Babiš nechá vládu padnout a poté, co bude prezidentem Milošem Zemanem opět požádán o to, aby vládu sestavil, přijde opět s nějakou jednobarevnou vládou nestraníků a při její podpoře se kromě komunistů opře i o SPD. Ostatně, to mu už navrhoval Zeman a Babiš této varianty nevyužil a nechal si poradit od části ANO (kolem eurokomisařky Věry Jourové), aby vládu vytvořil s „proevropskou ČSSD“ (kvůli „Bruselu). Může ale také odvolat ministry za ČSSD a v tom případě nechá SPD jeho vládu dýchat (i když s obtížemi).

Na úterý 20. listopadu uvedla ČT jednání opozice, ovšem bez SPD. Absence SPD svědčí jasně o tom, že je tato strana připravena Babiše podpořit, pokud by se ČSSD rozhodla Babiše potopit. Jedinou obavou ČSSD je podle ČT to, aby funkci ministra vnitra v další Babišově vládě neobsadil nominant ANO. Pravděpodobně právě toto může být důvod, který ČSSD použije ke svému oficiálnímu stanovisku v případě, že se rozhodne ve vládě zůstat.

Výše uvedené je stále pouze variantou, která vznikla díky volebnímu výsledku. Pokud volební preference ke konci roku neukáží zásadní pokles voličské přízně od hnutí ANO a nějaký zásadní vzestup u opozičních stran (Piráti, ODS), pak nebude žádný zájem o předčasné volby ze strany opozice. Nejpravděpodobněji proto ČSSD vládu podpoří, rovněž tak i komunisté. V takovém případě bude proti vládě právě oněch 92 podepsaných poslanců. Pokud v ČSSD převáží ochota riskovat a jít do opozice, i když to nemusí nutně znamenat žádný obrat v preferencích (a tomu zatím nic nenasvědčuje), bude proti vládě hlasovat i 15 poslanců ČSSD.

Ve vzduchu tak visí další otázka. S čím a kdy se vytasí média na Babiše příště?

Autor: Jan Bartoň | úterý 20.11.2018 8:00 | karma článku: 37,40 | přečteno: 1773x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,21 | Přečteno: 2676x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články