Tajná nahrávka Babiše mladšího - podle Anety Snopové to „jinak nešlo“

14. 11. 2018 8:00:38
Je-li možné podle policie ČR tajně nahrávat ministra české vlády a toto nahrávání není trestným činem, je naprosto normální nahrát tajně jeho syna. A nejvyšší státní zástupce to opět „prověří“.

Kauza únosu Andreje Babiše mladšího na Krym je hitem české politiky posledních hodin. Práci investigativních novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka hodnotila na ČT24 i investigativní reportérka ČT Aneta Snopová. Samozřejmě nešetřila superlativy nad „výkonem“ Slonkové a Kubíka a poté poznamenala krásnou větičku na závěr: „Že byla použita tajná kamera? Asi to jinak nešlo!“

Na svém linkedin profilu se mimo jiné chlubí tím, že získala v roce 2013 cenu za nejlepší reportáž roku 2013.

2013 Open Society Found - cena za nejlepší audiovizuální investigativní reportáž roku - reportáž o pozadí nákupu armádních letadel CASA

Shodou okolností právě v ten samý den byla v Událostech zpráva o pokračování procesu s bývalou ministryní obrany Vlastou Parkanovou ve věci nákupu „předražených letadel CASA“. Obžaloba ji viní ze škody přes 800 milionů korun. Parkanová vinu odmítá. V její prospěch u soudu promluvili bývalý premiér Petr Nečas a bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb. Podle Nečase jde o zcela vymyšlenou kauzu. Události navíc na Kocába „píchly“ i to, že zapomněl přijít na minulé stání soudu a proto byl vyslechnut až nyní.

Nebo si připomeňme kauzu právě Petra Nečase, kterého policie sledovala s posvěcením státních zástupců v kauze „trafik“ pro poslance ODS. Vše se jaksi vleče a rozsudky padají, jsou zrušeny a znova se soudí.

Z toho plyne nejedno poučení. I cena za nejlepší audiovizuální reportáž roku 2013 není důkazem trestného činu, a že Petr Nečas na rozdíl od jiných premiérů „ztratil nervy“ a podal demisi do rukou Miloše Zemana. Toho Zemana, který v rozhovoru pro NOVA TV doporučuje Babišovi, aby mu „neselhaly nervy“. V krátké historii ČR máme ostatně jen tři premiéry, kterým „selhaly nervy“ a podali demisi, a to Vladimír Špidla po porážce v evropských volbách 2004, Stanislav Gross po aféře kolem financování jeho bytu v roce 2005 a Petr Nečas po aféře kolem již výše zmiňovaných trafik a zneužívání bezpečnostních složek státu jeho vedoucí sekretariátu Janou Nagyovou v roce 2013. Demisi podal i Václav Klaus v roce 1997, ale to se mu předtím jeho vláda nejprve rozpadla odstoupením ministrů za KDU-ČSL a ODA.

Klíčové bude z mého pohledu, jak zareaguje ČSSD. Pokud Jan Hamáček přijde s požadavkem, aby Babiš odstoupil z funkce premiéra a hnutí ANO nominovalo premiéra jiného, čeká nás vládní krize a možná i předčasné volby. Považuji současnou pozici Babiše ve společnosti za nejhorší a to nejen z pohledu desítek, ne-li stovek nenávistných komentářů pod články o Babišovi mladším. Nejvíce vadí lidem to, že do kauzy Čapí hnízdo zatáhl své děti, které mají i podle vyjádření samotného Babiše vážné psychické potíže.

Již výše zmíněná redaktorka ČT Snopová argumentovala i tím, že se v kauze Čapí hnízdo „nic neděje“ a dokonce ještě nebyl vyslechnut ani Andrej Babiš. Proto bylo nutné něco udělat. Jde teď o to, jakou cenu bude mít případná výpověď Babiše mladšího pro policii, až se podaří dojednat se švýcarskou stranou jeho výslech.

A ještě jedna skutečnost, která se nutně musí diskutovat, je přiznání české policie, že věděla o pobytu Babiše mladšího ve Švýcarsku a znala jeho adresu. Únik od policie tak byl nejpravděpodobnější cestou jak se investigativci dostali do styku s Andrejem Babišem juniorem.

Autor: Jan Bartoň | středa 14.11.2018 8:00 | karma článku: 37.42 | přečteno: 2148x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.31 | Přečteno: 304 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.77 | Přečteno: 3370 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3134 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.31 | Přečteno: 292 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.14 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...