Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co pokazil Radek Vondráček při cestě do Ruska?

Podle opozice byla cesta poslanců zdravotního a školského výboru do Moskvy „ponížením“ před Ruskem. Marek Hilšer, který se po zvolení senátorem zařadil do klubu STAN, v ní dokonce vidí ohrožení energetické bezpečnosti.

Poslanci zdravotního a školského výboru Poslanecké sněmovny odjeli na návštěvu Ruska do Moskvy. Delegaci vedl předseda sněmovny Radek Vondráček. Ten se setkal s reprezentanty ruské Dumy, z nichž alespoň dva jsou podle médií na sankčním seznamu EU za to, že podpořili okupaci Krymu.

Podle premiéra Andreje Babiše v programu Otázky Václava Moravce na ČT se jednalo o prospěšnou misi.  „Byla to cesta zdravotnického a školského výboru. V Rusku pracují naši lidi a nemají tam adekvátní zdravotní péči. Nemáme vůbec informační systém. Ani nevědí, do jaké mají jít nemocnice. Takže to byla cesta kvůli našim lidem, kteří tam nemají tu péči,“ zdůvodňoval Babiš v České televizi Vondráčkovu cestu do Moskvy.  Podle Babiše tam Vondráček jel, aby česká delegace měla důstojnost a ruští diplomaté s ní byli ochotní jednat. 

Předseda Pirátů, který byl spolu s Babišem hostem Otázek Václava Moravce, mu oponoval, že taková cesta je důkazem vazalství. „Servilita není na místě. Je to vazalská role, když Sněmovna vyšle svého nejvyššího představitele, aby se vůbec adekvátní lidé sešli s našimi lidmi. Napřed bych čekal, že od ruských diplomatů zazní finální omluva za novičok,“ řekl Bartoš. 

Jako obvykle, opozice to vidí jinak. Zamíchání kauzy otravy přeběhlého ruského agenta Sergeje Skripala do záležitosti návštěvy české delegace je „neotřelým“ prvkem Bartošovy argumentace. Očekávat, že se Rusko „omluví za novičok“ a my tam vyšleme delegaci s „nevazalskou rolí“, je poměrně svérázný příspěvek Pirátů do světové diplomacie. Rusko vinu za otravu Skripala dlouhodobě popírá a jedná s řadou západních delegací, nyní se uskuteční návštěva Johna Boltona, poradce amerického prezidenta, v Kremlu, a jednat se má mimo jiné o záměru USA vypovědět dohodu o likvidaci střel středního doletu. Pokud bychom měli čekat na ruskou omluvu za novičok, jak navrhuje Ivan Bartoš, žádná jednání s Ruskem by se nekonala.

Marek Hilšer, nový senátor a bývalý prezidentský kandidát, vzal kritiku Vondráčkovy cesty do Moskvy ještě o řád důkladněji. Nový senátor Marek Hilšer při svém prvním vystoupení v horní komoře parlamentu kritizoval šéfa Sněmovny Radka Vondráčka z ANO. „V ponížené formě odjel jednat do Moskvy, v podstatě nevím, o čem tam vyjednával. Ohrožení vnímám ve vytvoření energetické závislosti na Rusku, pokud by se měl dostavovat Temelín nebo Dukovany,“ řekl Hilšer.

Hilšer se sice přiznal, že neví, kvůli čemu Vondráček do Moskvy jel, ale má strach „z energetické závislosti na Rusku“. K tomu lze jen dodat, že stejnou obavu nemá Německo a další státy, které s Ruskem pracují na dalším plynovodu z Ruska do západní Evropy mimo Ukrajinu. A vůbec je toto jednání Německa v čase „sankčního seznamu“ EU na Rusko pozoruhodné.

Mimochodem, aktuální verze sankčního seznamu jednotlivců a skupin osob schválená EU má neuvěřitelných více než 500 stránek a obsahuje více než tisíc  jmen "nežádoucích osob". Lze se k ní dostat přes webové stránky EU s tím, že je nutné se na tyto stránky pouze registrovat svým e-mailem. Co se osob ruské či ukrajinské národnosti na sankčním seznamu týče, jsou to většinou představitelé volebních komisí po anexi Krymu a příslušníci odporu v tak zvané Doněcké a Luhanské republice na území východní Ukrajiny. Je tam k mému překvapení i plno osob současného venezuelského režimu. Scházejí tam ale lidé, kteří vykonávají faktickou moc v daném státě, protože pak by již nebylo s kým jednat.

Až pomine politická poptávka kritiky cesty poslanců na čele s předsedou poslanecké sněmovny do Moskvy, snad bude ještě čas na diskusi faktických výsledků této cesty. Obávám se však, že pokud se bude jednat před kamerami ČT, opět se diskuse zvrhne na obviňování z vazalství a poníženosti. A možná, že pochopíme i „novou“ strategii Jana Hamáčka coby potvrzeného předsedy ČSSD a uvidíme, co „levicová rebelie“ pro menšinovou vládu přinese. Podle vystupování poslance Lubomíra Zaorálka v již zmíněném pořadu OVM to bude další „chuťovka“.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 22.10.2018 8:01 | karma článku: 43,87 | přečteno: 5044x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,66 | Přečteno: 701x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,35 | Přečteno: 2722x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články