Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak Pospíšil o Trumpovi prášil aneb Trump prodal Černou Horu Rusku

Poslouchal jsem interview 24 na ČT a měl tam svou půlhodinku slávy Jiří Pospíšil. Moderátorkou mu byla a zdatně sekundovala Zuzana Tvarůžková, protože byla „nadhazovačkou“ a Pospíšil nesmiřitelným „smečařem“.

Rozhovor Jiřího Pospíšila v pořadu interview ČT24 se nesl v duchu nedávné kritiky Miroslava Kalouska zato, že Pospíšil souhlasil s jakýmsi prohlášením Andreje Babiše. Nicméně postupně se Pospíšil s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou dostali na mezinárodní politiku, v níž Pospíšil bránil „věcné jednání“ poslanců Evropského parlamentu na příkladu jednání frakce, v níž je TOP 09. Jak Pospíšil tvrdil, vyložil jasně své argumenty ve prospěch České republiky, byl se zájmem vyslechnut a přehlasován. A pak došlo na Trumpa.

Nejprve moderátorka nadhodila setkání Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem, a sice to, jak na tiskové konferenci Trump prohlásil, že Rusko nemělo motiv k ovlivňování voleb a že Putin jakékoliv vměšování Ruska do amerických voleb popřel. Pak Trumpa, který připustil, že se zřejmě nepřesně vyjádřil, když řekl, že Rusko neovlivňovalo americké volby. Poté, co si poslechl to, co v Helsinkách pronesl, Trump tvrdil, že chtěl říci místo „neovlivňovalo“ „mohlo usilovat o ovlivnění“ - to parafrázuji.

Pospíšil pak „zasmečoval“ tím, že Trump mění názory co den a nikdo neví, co platí. Nicméně připustil, že v otázce obchodní politiky je Trump konsistentní a jeho cla vůči evropské oceli a hliníku mohou být počátkem obchodní války.

K závěru pak Tvarůžková vynesla ještě jeden „nadhoz“, a to vyjádření Trumpa o Černé Hoře. Pospíšil opět „tvrdě zasmečoval“, že je to „tragédie“ a důkaz toho, že Trump postupuje podobně, jako „Mnichované“ tj. francouzský a britský předseda vlády, když podepsali Mnichovskou dohodu o postoupení československého pohraničí Německu.

Takže jsem si osvěžil paměť, co to Trump na účet Černé Hory řekl a zde jsou fakta. Na rozdíl od interpretací českých médií, že si Trump položil otázku a pak na ní odpověděl, se událo toto - podle iDnes.cz:

Trump v rozhovoru odpovídal na otázku moderátora, k čemu dnes vlastně slouží NATO. „Dejme tomu, že bude napadena Černá Hora, která se připojila minulý rok. Proč by měl můj syn jet do Černé Hory a bránit ji před útokem?“ ptal se amerického prezidenta redaktor Tucker Carlson.

„Naprosto rozumím, co tím myslíte. Kladu si tu samou otázku,“ odpověděl šéf Bílého domu. „Černá Hora je malá země s velice silnými lidmi… mohou začít být agresivní, a tradá, najednou tu máte třetí světovou válku,“ dodal Trump.

To zrovna nevypadá na to, že by Trump nechtěl kvůli Černé Hoře aktivovat článek 5 NATO o tom, že v případě přepadení jednoho státu aliance budou ostatní členové tento stát hájit. Nicméně, jisté racionální jádro v Trumpově fabulaci existuje. Není vždy nutné, aby členský stát NATO byl jen obětí útoku. Situace se může vyvinout tak, že silácky bude vůči svým sousedům vystupovat člen NATO (co například Turecko!).

Černohorská vláda vydala prohlášení, kde se bez odkazu na Trumpovo vystoupení v televizi píše:

Černá Hora podle vlády „buduje přátelství a nikdy žádné neztratila“. Na druhou stranu je ale odhodlána chránit a bránit své národní zájmy. „V dnešním světě nezáleží na tom, jak velký či malý jste stát, ale na tom, do jaké míry ctíte hodnoty svobody, solidarity a demokracie. Proto je přátelství a spojenectví Černé Hory a Spojených států amerických silné a trvalé,“ uzavírá ve svém prohlášení černohorská vláda. Někteří komentátoři v souvislosti se vztahem Trumpa k Černé Hoře připomínají incident z loňského summitu NATO, kde americký prezident při shromažďování se ke společné fotografii odstrčil černohorského premiéra.

Takže to máme - černohorský premiér se tlačil před Trumpa při focení a Trump ho odstrčil. Od té doby je s Černohorci na kordy (jsou to silní lidé - vždyť se s jedním Černohorcem Trump pral a málem se nedostal do objektivu fotoaparátu).  Tak jednoduché je to se vztahem USA a Černé Hory dle „některých komentátorů“.

Trump zcela jistě občas „kecá“. Nicméně, na jeho obranu je potřeba uvést, že laťku nastavila média nepřátelská Trumpovi i jeho administrativě.  Ta se neštítí zveřejnit kdejakou špínu a dokonce i prokázané lži, za což se dokonce některé listy Trumpovi „omluvily“. Nicméně, falešná zpráva si dál žije svým životem. O tom, že i ta britská média jsou s pravdou na štíru, svědčí i oznámení o tom, že britská policie už zná pachatele otravy Sergeje Skripala a jeho dcery. Americká CNN si pak zprávu upřesnila tak, že jde o dvě osoby ruské národnosti. Jak pak vyplynulo, britská vláda tyto informace zcela popřela. Mimochodem, v USA nyní zatkli údajnou další špionku Ruska, která se, a to je na té zprávě „nejzajímavější“ ocitla „ v blízkosti Trumpa“, když oznamoval svou prezidentskou kandidaturu v roce 2015. Správa neupřesňuje v jak těsné blízkosti, ale to se zřejmě ještě zjišťuje. A podle ČT24, po inauguraci Donalda Trumpa poslala do Moskvy zprávu: Čekám na další rozkazy!

Autor: Jan Bartoň | pátek 20.7.2018 8:00 | karma článku: 36,81 | přečteno: 1600x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 32,58 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,49 | Přečteno: 991x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,74
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články