Jak Pospíšil o Trumpovi prášil aneb Trump prodal Černou Horu Rusku

20. 07. 2018 8:00:14
Poslouchal jsem interview 24 na ČT a měl tam svou půlhodinku slávy Jiří Pospíšil. Moderátorkou mu byla a zdatně sekundovala Zuzana Tvarůžková, protože byla „nadhazovačkou“ a Pospíšil nesmiřitelným „smečařem“.

Rozhovor Jiřího Pospíšila v pořadu interview ČT24 se nesl v duchu nedávné kritiky Miroslava Kalouska zato, že Pospíšil souhlasil s jakýmsi prohlášením Andreje Babiše. Nicméně postupně se Pospíšil s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou dostali na mezinárodní politiku, v níž Pospíšil bránil „věcné jednání“ poslanců Evropského parlamentu na příkladu jednání frakce, v níž je TOP 09. Jak Pospíšil tvrdil, vyložil jasně své argumenty ve prospěch České republiky, byl se zájmem vyslechnut a přehlasován. A pak došlo na Trumpa.

Nejprve moderátorka nadhodila setkání Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem, a sice to, jak na tiskové konferenci Trump prohlásil, že Rusko nemělo motiv k ovlivňování voleb a že Putin jakékoliv vměšování Ruska do amerických voleb popřel. Pak Trumpa, který připustil, že se zřejmě nepřesně vyjádřil, když řekl, že Rusko neovlivňovalo americké volby. Poté, co si poslechl to, co v Helsinkách pronesl, Trump tvrdil, že chtěl říci místo „neovlivňovalo“ „mohlo usilovat o ovlivnění“ - to parafrázuji.

Pospíšil pak „zasmečoval“ tím, že Trump mění názory co den a nikdo neví, co platí. Nicméně připustil, že v otázce obchodní politiky je Trump konsistentní a jeho cla vůči evropské oceli a hliníku mohou být počátkem obchodní války.

K závěru pak Tvarůžková vynesla ještě jeden „nadhoz“, a to vyjádření Trumpa o Černé Hoře. Pospíšil opět „tvrdě zasmečoval“, že je to „tragédie“ a důkaz toho, že Trump postupuje podobně, jako „Mnichované“ tj. francouzský a britský předseda vlády, když podepsali Mnichovskou dohodu o postoupení československého pohraničí Německu.

Takže jsem si osvěžil paměť, co to Trump na účet Černé Hory řekl a zde jsou fakta. Na rozdíl od interpretací českých médií, že si Trump položil otázku a pak na ní odpověděl, se událo toto - podle iDnes.cz:

Trump v rozhovoru odpovídal na otázku moderátora, k čemu dnes vlastně slouží NATO. „Dejme tomu, že bude napadena Černá Hora, která se připojila minulý rok. Proč by měl můj syn jet do Černé Hory a bránit ji před útokem?“ ptal se amerického prezidenta redaktor Tucker Carlson.

„Naprosto rozumím, co tím myslíte. Kladu si tu samou otázku,“ odpověděl šéf Bílého domu. „Černá Hora je malá země s velice silnými lidmi... mohou začít být agresivní, a tradá, najednou tu máte třetí světovou válku,“ dodal Trump.

To zrovna nevypadá na to, že by Trump nechtěl kvůli Černé Hoře aktivovat článek 5 NATO o tom, že v případě přepadení jednoho státu aliance budou ostatní členové tento stát hájit. Nicméně, jisté racionální jádro v Trumpově fabulaci existuje. Není vždy nutné, aby členský stát NATO byl jen obětí útoku. Situace se může vyvinout tak, že silácky bude vůči svým sousedům vystupovat člen NATO (co například Turecko!).

Černohorská vláda vydala prohlášení, kde se bez odkazu na Trumpovo vystoupení v televizi píše:

Černá Hora podle vlády „buduje přátelství a nikdy žádné neztratila“. Na druhou stranu je ale odhodlána chránit a bránit své národní zájmy. „V dnešním světě nezáleží na tom, jak velký či malý jste stát, ale na tom, do jaké míry ctíte hodnoty svobody, solidarity a demokracie. Proto je přátelství a spojenectví Černé Hory a Spojených států amerických silné a trvalé,“ uzavírá ve svém prohlášení černohorská vláda. Někteří komentátoři v souvislosti se vztahem Trumpa k Černé Hoře připomínají incident z loňského summitu NATO, kde americký prezident při shromažďování se ke společné fotografii odstrčil černohorského premiéra.

Takže to máme - černohorský premiér se tlačil před Trumpa při focení a Trump ho odstrčil. Od té doby je s Černohorci na kordy (jsou to silní lidé - vždyť se s jedním Černohorcem Trump pral a málem se nedostal do objektivu fotoaparátu). Tak jednoduché je to se vztahem USA a Černé Hory dle „některých komentátorů“.

Trump zcela jistě občas „kecá“. Nicméně, na jeho obranu je potřeba uvést, že laťku nastavila média nepřátelská Trumpovi i jeho administrativě. Ta se neštítí zveřejnit kdejakou špínu a dokonce i prokázané lži, za což se dokonce některé listy Trumpovi „omluvily“. Nicméně, falešná zpráva si dál žije svým životem. O tom, že i ta britská média jsou s pravdou na štíru, svědčí i oznámení o tom, že britská policie už zná pachatele otravy Sergeje Skripala a jeho dcery. Americká CNN si pak zprávu upřesnila tak, že jde o dvě osoby ruské národnosti. Jak pak vyplynulo, britská vláda tyto informace zcela popřela. Mimochodem, v USA nyní zatkli údajnou další špionku Ruska, která se, a to je na té zprávě „nejzajímavější“ ocitla „ v blízkosti Trumpa“, když oznamoval svou prezidentskou kandidaturu v roce 2015. Správa neupřesňuje v jak těsné blízkosti, ale to se zřejmě ještě zjišťuje. A podle ČT24, po inauguraci Donalda Trumpa poslala do Moskvy zprávu: Čekám na další rozkazy!

Autor: Jan Bartoň | pátek 20.7.2018 8:00 | karma článku: 36.81 | přečteno: 1600x

Další články blogera

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.26 | Přečteno: 2113 | Diskuse

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 34.14 | Přečteno: 1022 | Diskuse

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.04 | Přečteno: 302 | Diskuse

Jan Bartoň

Na jadernou válku není připraven nikdo

Pod scestným titulkem Západ je na jadernou válku připraven, shodli se experti. Může Rusko své výhružky naplnit? se opakují opět ty samé argumenty o údajné připravenosti Západu na jadernou válku.

5.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.31 | Přečteno: 3556 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 23.47 | Přečteno: 2270 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 19.83 | Přečteno: 340 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.55 | Přečteno: 224 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.37 | Přečteno: 788 | Diskuse

Rudolf Pekař

Jsou blogy mrtvým médiem?

Vítejte na mé první blogové stránce! Těším se na sdílení svých myšlenek, zkušeností a příběhů s vámi. Doufám, že vás můj blog inspiruje, pobaví a přinese vám nové poznání. Děkuji za vaši podporu a přízeň!

16.2.2024 v 14:09 | Karma článku: 11.34 | Přečteno: 239 | Diskuse
VIP
Počet článků 2639 Celková karma 32.69 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...