James Kirchick - Amerika, z jaké by měl jít strach

18. 07. 2018 8:00:46
Spisovatel a novinář James Kirchick se v ČT24 pustil nevybíravými slovy do Donalda Trumpa a prohlásil, že se za prezidenta stydí. Trump prý zcela ustoupil Vladimiru Putinovi. Bojí se o Evropu, ne o Spojené státy.

James Kirchick vydal novou knihu. Byl pozván bývalým washingtonským zpravodajem ČT Martinem Řezníčkem do studia, aby se vyjádřil k setkání Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem. Trumpa zkritizoval úplně za všechno, samozřejmě zejména za to, že věří více ujišťování Putina o nevměšování Ruska do amerických prezidentských voleb než práci FBI. Z představení Kirchicka v ČT24 ale vypadlo, že byl podporovatelem Hillary Clintonové v prezidentských volbách. O jeho objektivitě lze proto docela dobře pochybovat.

Nicméně, jedno vyjádření Kirchicka stojí za připomenutí. Prohlásil, že Trump je narcis, který si není ochoten přiznat, že se do Bílého domu dostal cizí pomocí - tj. Ruska. To je možná ještě horší stanovisko než dnes již proslulý výrok Trumpa že nepochybuje o tom, co mu říkal Putin o nevměšování se do amerických voleb. Je to totiž prohlášení v obráceném gardu. Kirchick prostě „ví“, že se Trump do Bílého domu dostal díky Rusku a basta - to je navíc silně „americký“ postoj, kdežto Trumpovo vystoupení na tiskové konferenci v Helsinkách bylo „neamerické a hloupé“ - kdo že to řekl? Madeleine Albrightová, ministryně zahraničí ve vládě Billa Clintona.

Ministryní zahraničí (Secretary of State) byla od 23. ledna 1997 do 20. ledna 2001. V této funkci mj. v letech 1998-2000 sehrála roli při řešení kosovské otázky a o budoucnosti této srbské provincie. Jednala (nejdříve tajně) s velitelem Kosovské osvobozenecké armády Hashimem Thaçim, se kterým se sblížila. Po fiasku tzv. Rambouilletské smlouvy (pro Srby nepřijatelné), podle níž se Kosovo mělo postupně osamostatnit, a Srbsko mělo být obsazeno vojsky NATO, začalo v březnu 1999 bombardování Kosova i Srbska letectvem států NATO. Bombardování Jugoslávie americkým vojenským letectvem a dalšími spojenci v rámci NATO nakonec vedlo k dohodě z Kumanova, stažení Jugoslávské armády z Kosova a navzdory původní dohodě i uznání nezávislosti Kosova ze strany rozhodujících zemí o 9 let později. Po skončení války o Kosovo získala její firma Albright Group podíl v kosovském mobilním operátoru Ipko podle srbských zdrojů, však tyto informace nejsou nikdy potvrzeny. Později tento podíl prodala slovinskému Telekomu. Občas je dobré podívat se do wikipedie.

Samozřejmě, tehdejší Rusko bylo po desetiletích komunismu a rozpadu SSSR mocností druhého řádu. Právě tehdy se razila politologická teze o tom, že svět je unipolární - tj. s dominancí USA a Západu obecně. Dnes jsme ale o 20 let dále, Rusko si našlo svůj modus vivendi - Vladimira Putina- a je s ním velmi spokojeno. Rusům se žije docela dobře, na svého prezidenta nedají dopustit, a Putin Rusku vrátil nejen anektovaný Krym, ale pocit toho, že jsou zase světovou velmocí číslo 1.

To lidé jako Kirchick nejsou ochotni akceptovat. Stále omílají ruskou anexi Krymu a válku na Donbasu s tím, že je to „diktátor Putin, který za to může a musí být potrestán“. Nejsou však schopni dohlédnout, že vynutit si na dnešním Rusku navrácení Krymu a Donbasu Ukrajině je bez války nemožné. Politika Kirchicka je jakousi krystalickou vizí dnešní Demokratické strany. S Ruskem se podle ní jednat nemá (až vrátí Krym a Donbas). Jakoby Rusko nemělo jaderný arsenál v počtu kusů dokonce o něco málo větší než USA.

Kirchick pak upozorňuje na ruskou politiku v Sýrii. No ano, klasická intervence. Jaksi zapomíná, že právě jeho favoritka Clintonová chtěla v Sýrii intervenovat o několik let dříve než Rusko. Obama to však neodsouhlasil- zato souhlasil s doražením oslabeného Muammara Kaddáfího v Libyi a Libye je dodnes v chaosu a součástí problému, který se jmenuje ilegální migrace.

Autor knihy Konec Evropy, kterou představí 18. července v rámci festivalu Colours of Ostrava, dodal, že je zmatený z politické situace v Česku, kde dřív pracoval jako novinář. Jeho kritice se nevyhnul premiér Andrej Babiš, prezident Zeman, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura ani čeští komunisté. „Šokuje mě eurofobie, která tady panuje. Jste malá země obklopená velkými sousedy a představa, že můžete fungovat bez Evropské unie, je prostě směšná. Vždyť jste nejlepší roky zažili v rámci unie,“ uvedl. Kirchick v knize Konec Evropy s podtitulem Diktátoři, demagogové a doba temna před námi píše, že z hlediska bezpečnosti má Evropa dva hlavní problémy: Rusko a migraci.

Výšeuvedené postřehy Kirchicka nepřekvapují, nicméně že ho „šokuje“ eurofobie je známkou toho, že dobře analyzuje, nicméně chybně zobecňuje. Připomeňme, že v době vstupu do EU souhlasila s naším vstupem v referendu výrazná většina voličů. Pak se seběhlo několik věcí „jako na potvoru“. Přišla celosvětová finanční a poté ekonomická krize, když jsme se z ní pomalu vyhrabali a začali zase ekonomicky růst, přišla obrovská migrační vlna a postupná eroze důvěry v tradiční proevropské strany - sociální demokracii a proevropskou pravici. Máme vládu hnutí ANO s oslabenou ČSSD, která by nevznikla bez aktivní podpory KSČM. EU však svou nízkou efektivitou, která se naplno projevila jak v ekonomické krizi, tak poté v krizi migrační, spustila lavinový efekt propadu důvěry v politiku EU. Záchrana Řecka a poté otevřené hranice pro milion uprchlíků za rok 2015 si vyžádaly svou daň. Naprosto proto souhlasím s tím, že Rusko a migrace jsou dva velké problémy evropské politiky. Praxe však ukázala, že sankce proti Rusku nezmění jeho politiku ani o milimetr a migrace vystrašila lidi nejen v Česku, ale doslova v celé Evropě. Posledních 450 migrantů vyloděných na Sicílii si po padesáti lidech rozebralo pět států EU, další státy jako Česko či Rakousko o převzetí migrantů žádný zájem nejeví.Zvolení Trumpa v USA je i tam reakcí na pro někoho velkorysou, pro jiné hloupou politikou tolerance ilegální migrace, která má zdánlivá plus a skoro žádné mínusy - dokud nezačnou teroristické útoky jak v USA, tak v Evropě.

Ve svém vystoupení v ČT Kirchick tvrdil, že má strach hlavně o Evropu, ve Spojených státech je podle něj demokracie zakořeněná a Trumpa přežije. A co když je to tak, že období Baracka Obamy, v němž se v USA razila teze o tom, že už je vlastně všechno v pořádku a jak má být, bylo právě obdobím, kde se vše mediálně krásně vyřešilo, ale fakticky vznikaly podmínky pro pozdější vítězství Donalda Trumpa? A z toho pramení i ona obrovská deziluze liberálů z Demokratické strany, že se děje něco „hrozného“, že „končí svět, jak jsme ho znali“. Z mého pohledu je však Trump jakýmsi návratem k normálnosti, který je navenek reprezentován člověkem, který není žádným svatouškem, natož dobrákem od kosti. Zdá se, že Kirchick a další obhájci politiky Demokratické strany vůbec nevzali do úvahy rozhodnutí „mlčící většiny“ a snaží se honem na ruské špiony a agenty svést vinu za porážku Clintonové na Rusko. Ani to však nemusí stačit k porážce Trumpovy politiky, která nemusí nutně skončit s odchodem Trumpa do politického důchodu.

Autor: Jan Bartoň | středa 18.7.2018 8:00 | karma článku: 35.08 | přečteno: 1154x

Další články blogera

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 173 | Diskuse

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.26 | Přečteno: 2117 | Diskuse

Jan Bartoň

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

11.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 34.14 | Přečteno: 1025 | Diskuse

Jan Bartoň

Tip na parádní prohlídku – Klášter Šternberk

Navštívili jsme klášter ve Šternberku, který po desetiletích devastace vstává díky svému majiteli – městu Šternberk – doslova a do písmene z mrtvých.

8.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.04 | Přečteno: 302 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 232 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.40 | Přečteno: 173 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 19.34 | Přečteno: 302 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.54 | Přečteno: 342 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.83 | Přečteno: 470 | Diskuse
VIP
Počet článků 2640 Celková karma 31.53 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...